Ελλάδα

Ρούλα Πισπιρίγου: Ο Αλέξης Κούγιας έκανε μήνυση στη γιατρό Αγγελική Καρατζά την ώρα της δίκης

Ο Αλέξης Κούγιας κατέθεσε μήνυση εις βάρος της παιδοκαρδιολόγου Αγγελικής Καρατζά.
Ακούστε το άρθρο

Ο Αλέξης Κούγιας κατέθεσε μήνυση εις βάρος της παιδοκαρδιολόγου Αγγελικής Καρατζά, εν μέσω της εξέτασή της ως μάρτυρα από τον ίδιο, στη σημερινή (26.04.2023) δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τον θάνατο της μικρής Τζωρτζίνας, διαδικασία η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Όπως αναφέρει το newsit.gr, μία ώρα μετά από την έναρξη της εξέτασης της γιατρού, ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος είναι ο συνήγορος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου, κατέθεσε τη μήνυση επί τόπου. «Αν μπορούσαμε θα εφαρμόζαμε και αυτόφωρη διαδικασία», είπε ενώπιον της προέδρου του δικαστηρίου. Ο Αλέξης Κούγιας κατηγορεί την Αγγελική Καρατζά για ψευδή κατάθεση, διότι, όπως είπε ο ίδιος, έχοντας πάρει στα χέρια του καταθέσεις της σε αστυνομικούς, αλλά και έχοντας απομαγνητοφωνήσει συνεντεύξεις της στην εκπομπή Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο, διαπιστώνει ότι άλλα έλεγε τότε και άλλα σήμερα στο δικαστήριο.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις του Αλέξη Κούγια στην Αγγελική Καρατζά και οι απαντήσεις της γιατρού.

Κούγιας: H Τζωρτζίνα είχε θέμα στην καρδιά;

Καρατζά: Δεν είχε κανένα καρδιολογικό πρόβλημα.

Κούγιας: Πώς μπορεί να διαπιστωθεί αν έχει φυσιολογική καρδιά;

Καρατζά: Αν υπάρχουν «καμπανάκια» για ανησυχητικά στοιχεία, το παιδί δεν είχε. Η εξέταση έδωσε φυσιολογικά, η καρδιά της ήταν φυσιολογική. Έγινε και δεύτερη εξέταση και καρδιογράφημα.

Κούγιας: Άλλη εξέταση, εκτός αυτών, υπάρχουν;

Καρατζά: Υπάρχει και η μαγνητική. Δεν έγινε, γιατί πρώτον δεν υπάρχει στο νοσοκομείο μας μαγνητικός τομογράφος και το παιδί ήταν σε πάρα πολύ βαριά κατάσταση και δεν μπορούσε να μεταφερθεί. Πριν το συμβάν δεν χρειαζόταν καν να κάνει αυτή την εξέταση.

Κούγιας: Αποκλείετε πριν την ανακοπή να υπήρχε κάτι σοβαρό που θα αναδεικνυόταν από την μαγνητική;

Καρατζά: Αποκλείω να υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Για να κάνουμε μαγνητική καρδιάς δεν βλέπουμε το βάρος του παιδιού, αλλά τις διαστάσεις από την επιφάνεια του σώματος και την συσταλτικότητα. Όλα ήταν φυσιολογικά.

[ένταση μεταξύ Κούγια – Καρατζά]

«Μας λέτε ότι δεν χρειάζεται να ξέρετε το φυσιολογικό βάρος της καρδιάς ενός παιδιού;», ρώτησε ο Αλέξης Κούγιας. «Τους γιατρούς τους ενδιαφέρουν οι διαστάσεις για την επιφάνεια του σώματος και η λειτουργικότητα», επέμεινε η δρ. Καρατζά.

Κούγιας: Γίνεται να μην ελήφθη υπ’ όψιν η ιατροδικαστική έκθεση του Μπουζιάνη που έλεγε ότι η καρδιά της Τζωρτζίνας ζύγιζε μόλις 47 γραμμάρια (1/3 του κανονικού βάρους, το οποίο είναι 125 γραμμάρια), ήταν να πεθάνει από ανακοπή η κάποιο πρόβλημα καρδιάς; Δεν θα έπρεπε να ήταν ένα πρόσωπο που θα ελέγχεται για την καρδιά του;

Καρατζά: Το παιδί είχε φυσιολογική λειτουργία στην καρδιά του, οι εξετάσεις ήταν φυσιολογικές και στο Ωνάσειο, που είχε πάει, πάλι είχαν πει ότι το παιδί ήταν φυσιολογικό στην καρδιά.

Κούγιας: Σε κανένα νοσοκομείο δεν έγιναν οι εξετάσεις για μαγνητική καρδιάς.

Καρατζά: Πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις [για να γίνουν]. Η μαγνητική καρδιάς είναι πολύ ιδιαίτερη εξέταση, την οποία κάνουν πολύ λίγα άτομα στη χώρα και σε δημόσιο χώρο δεν γίνεται πουθενά. Είναι υψηλού κόστους, θέλει πάνω από 700 ευρώ. Ελαφρά τη καρδία, με αρνητικό ιστορικό, αρνητική φυσική εξέταση, αρνητικό το καρδιογράφημα, εφόσον δεν υπάρχει καμία ένδειξη, δεν γίνεται να την κάνουμε τη μαγνητική καρδίας. Κάνουμε σε παιδιά που μετά από πολλαπλά χειρουργεία καρδιάς έχουν π.χ. μυοκαρδίτιδες κ.ά. Το παιδί δεν είχε. Η καρδιά του είχε φυσιολογικές διαστάσεις. Στα 1.700 φυσιολογικά παιδιά που βλέπω τον χρόνο, θα κάνω μαγνητική καρδιάς; Θα γελάει ο κόσμος!

Κούγιας: Τα αιμοσφαίρια της Τζωρτζίνας ήταν 27.100 και έφτασαν στα 32.000 μετά την ανακοπή. Σύμφωνα με γιατρούς, το φυσιολογικό είναι 8.000-10.000. Τροπονίνη και λευκά αιμοσφαίρια σε αυξημένο ποσοστό πρέπει να μας υποψιαστούν για την ύπαρξη μυοκαρδίτιδας;

Καρατζά: Μετά την ανακοπή; Στην αύξηση της τροπονίνης οφείλεται. Μια συγκεκριμένη ένδειξη, του βιοχημικού ελέγχου, η οποία είναι παλιά και έχει αντικατασταθεί από την τροπονίνη αυξημένης ευκρίνειας, χρησιμοποιείται στις χώρες του τρίτου κόσμου.

Κούγιας: Και εσείς είστε γιατροί τρίτου κόσμου. Φτωχοί άνθρωποι [έδειξε την Ρούλα Πισπιρίγκου], που τους αφήσατε να πεθάνουν τα παιδιά τους.

Ο Αλέξης Κούγιας κατέθεσε τη μήνυση. Στην αίθουσα του δικαστηρίου επικράτησε μεγάλη ένταση.

Κούγιας: Θα ανατρέξω τώρα σε κατάθεσή της στη ΓΑΔΑ στις 29/6/22. Σε αυτήν βλέπουμε ότι, χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, παρέπεμψε την Τζωρτζίνα στην παιδίατρο, για να κάνει εξετάσει για ένα φύσημα. Μετά τον θάνατο της Ίριδας, έστειλαν και την Τζωρτζίνα.

Καρατζά: Ένα στα δύο παιδιά έχουν φύσημα. Μίλησα με την παιδίατρο και λέει «επειδή πέθανε το ένα παιδί [η Ίριδα], μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην καρδιά [της Τζωρτζίνας].

Ο Αλέξης Κούγιας έκανε ερώτηση για την υπόθεση της άλλης νεκρής κόρης της Ρούλας Πισπιρίγκου, της Ίριδας. Το δικαστήριο δεν την επέτρεψε. Η ερώτησή του ήταν «γιατί η δρ. Καρατζά δεν έκανε και ηλεκτροκαρδιογράφημα στην Ίριδα και περιορίστηκε στον υπέρηχο;».

Κούγιας: Προσφεύγω στο δικαστήριο. Ζητώ να επιτραπεί η ερώτηση για ποιον λόγο έκανε μόνο υπέρηχο στην Ίριδα, γιατί θέλω να δείξω ότι είναι ανεπαρκέστατη και αναξιόπιστη γιατρός. Πλήττονται τα δικαιώματα της κατηγορουμένης για μια δίκαιη δίκη.

Η δίκη σταμάτησε για λίγα λεπτά.

Όλη η επικαιρότητα