Χωρίς κατηγορία

Ρόζα Παρκς: Η γυναίκα σύμβολο του αγώνα κατά του ρατσισμού γίνεται κούκλα

Ακούστε το άρθρο

Η Mattel τίμησε την Ημέρα Ισότητας Γυναικών που στις ΗΠΑ γιορτάζεται στις 26 Αυγούστου, προσθέτοντας στη σειρά «Γυναίκες που Εμπνέουν» της Barbie, μια κούκλα-σύμβολο του αγώνα για τα δικαιώματα του πολίτη ανεξαρτήτως χρώματος, την Ρόζα Παρκς.

Η μητέρα του σύγχρονου κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων

Η Ρόζα Λουίζ Παρκς έγραψε ιστορία τον Δεκέμβριο του 1955 όταν, μέσα σε λεωφορείο στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σε ένα λευκό άνδρα. Αυτή η πράξη ανυπακοής ήταν καταλύτης για το μποϊκοτάζ των μέσων μαζικής μεταφοράς από τους Μαύρους το οποίο οργάνωσε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Η τοπική αστυνομία τη συνέλαβε, με αποτέλεσμα οι μαύροι συμπολίτες της να μποϊκοτάρουν επί 381 συνεχείς ημέρες το λεωφορειακό σύστημα και η υπόθεση να φτάσει ενώπιον της Δικαιοσύνης. Με δικαστική απόφαση, ο φυλετικός διαχωρισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς του Μοντγκόμερι έπαψε να ισχύει.

Η ίδια η Παρκς, έχοντας να αντιμετωπίσει συνεχή κρούσματα ρατσισμού και βίας εις βάρος της και χάνοντας και τη δουλειά της, αναγκάστηκε να μετακομίσει από την Αλαμπάμα στο Μίσιγκαν το 1957.

Το 1965 εντάχθηκε στο επιτελείο του Δημοκρατικού Τζον Κόνιερς και από το πόστο αυτό συνέχισε τον αγώνα της, με αποτέλεσμα να κερδίσει, αρκετά χρόνια αργότερα, το Προεδρικό Μετάλλιο Τιμής και το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου.

Υπήρξε επίσης η ηρωίδα και κεντρικό πρόσωπο του ντοκιμαντέρ Mighty Times: The Legacy of Rosa Parks, που βρέθηκε το 2002 μεταξύ των υποψήφιων για ένα Όσκαρ φιλμ στην κατηγορία των ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.

Το 1992, η Ρόζα Παρκς δήλωσε ότι «ο πραγματικός λόγος που δεν σηκώθηκα ήταν επειδή αισθάνθηκα να έχω το δικαίωμα να μου συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρονται σε οποιονδήποτε άλλον επιβάτη. Για πολύ καιρό είχαμε υπομείνει τέτοιου είδους αντιμετώπιση».

Σήμερα, χαιρετίζουν την Ρόζα Παρκς ως τη «μητέρα του σύγχρονου κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων».  Η Ρόζα Παρκς κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση, τιμήθηκε, το 1996, με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας και τρία χρόνια αργότερα με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου για τον αγώνα της κατά του ρατσισμού.

Η Ρόζα Παρκς έφυγε από τη ζωή το 2005, σε ηλικία 92 χρονών.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Rosa Parks was arrested and fingerprinted for ‘violating segregation laws’ after refusing to relinquish her bus seat. The ‘white’ section was full and as a result, she was asked to forfeit her seat in the ‘coloured’ section, to which she objected | Montgomery, Alabama. 1 December 1955. She received a suspended sentence and was fined $14. . #asliceofhistory #historic #history #historical #inequality #americanhistory #alabama #civilrights #civilrightsmovement #civilrightsactivist #rosaparks #women #discrimination #segregation #worldhistory #equality #freedom #1960s #60s #martinlutherking #historyphoto #antidiscrimination #retro #stayhungrystayfoolish #letstimetravel

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη A SLICE OF HISTORY (@asliceofhistory) στις

Έμπνευση για τα παιδιά

Η Barbie Ρόζα Παρκς –συνοδεύεται από αυθεντικά ενδύματα και αξεσουάρ και με ντοκουμέντα για την προσφορά της στην κοινωνία- έκανε το ντεμπούτο της δίπλα και σε μια άλλη Barbie, προς τιμή της πρωτοπόρου αστροναύτη Σάλι Ράιντ.

Και οι δύο, στη σειρά που είναι φόρος τιμής στις γυναίκες οι οποίες σύμφωνα με τη Mattel «άνοιξαν τον δρόμο ώστε γενιές κοριτσιών να μπορούν να κάνουν πιο μεγάλα όνειρα απ’ ό,τι πριν».

Στη σειρά «Γυναίκες που Εμπνέουν» φιγουράρουν οι Barbie Αμέλια Ίαρχαρτ, Κάθριν Τζόνσον και Φρίντα Κάλο.

via

Όλη η επικαιρότητα