Categories: Olympia ForumWEB tv

Olympia Forum IV – RRF και ΕΣΠΑ 2021-2027 ως εργαλεία τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης: Είναι η Ελλάδα στο ύψος της πρόκλησης;

Share

Τα οφέλη των χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων των επόμενων ετών, αλλά και η αξιοποίηση τους, και οι δυσκολίες τους, αναλύθηκαν στο πλαίσιο του Olympia Forum IV το οποίο διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ», και θα διεξάγεται από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία, όπου κατά τη διάρκεια της θεματικής ενότητας με τίτλο: “RRF και ΕΣΠΑ 2021-2027 ως εργαλεία τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης: Είναι η Ελλάδα στο ύψος της πρόκλησης;” με ομιλητές τους  Ορέστη Καβαλάκη, Επικεφαλής του Ελληνικού Οργανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελένη Μαριανού, Γενική Γραμματέα του Συνεδρίου Περιφερειακών Θαλάσσιων Περιφερειών, Ανδρέα Κουτούπη, Καθηγητή  Χρηματοοικονομικής Λογιστικής & Ελέγχου βάσει Κινδύνων, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συντονιστή τον Χρήστο Κώνστα, Οικονομικό συντάκτη, NewMoney/ProtoThema/Ethos Media Group.

Ορέστης Καβαλάκης: «Μεταρρυθμίσεις για όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας μέσω του Ταμείου Ανακμψης»

O κ. Καβαλάκης επεσήμανε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πάρα πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, αφού μέσω της διαπραγμάτευσης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει λάβει τους περισσότερους πόρους κατά κεφαλή στην Ευρώπη. «Πήραμε 30,5 δις ευρωπαϊκούς πόρους, και ήδη ως Ελλάδα έχουμε εκταμιεύσει 11,8 δις. Έχουμε καταθέσει το τρίτο ένταλμα πληρωμής που αξιολογείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα φτάσουμε συνολικά τα 12,8 δις. Είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο διαφορετικό από τα άλλα, και είναι η πρώτη φορά που η ευρωπαϊκή ένωση δανείστηκε από τις αγορές για να πάρει αυτούς τους πόρους». Ο Επικεφαλής του Ελληνικού Οργανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στάθηκε σε λεπτομέρειες του προγράμματος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας και ιδίως στους τομείς της «πράσινης» και ψηφιακής ανάπτυξης.

Σχετικά με την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης, αφορά μεταρρυθμίσεις για όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας. Μάλιστα, ο κ. Καβαλάκης αναφέρθηκε χαρακτηριστικά  στη χρηματοδότηση επενδύσεων στη Δυτική Ελλάδα, όπως το «εξοικονομώ», το πρόγραμμα προστασίας δασών, πολεοδομικά σχέδια, διαχείριση λυμάτων, αναβάθμιση διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ψηφιοποίηση εκπαίδευσης, οδικά έργα ασφαλείας κ.α.  Μεταξύ των προγραμμάτων αυτών είναι και το πολεοδομικό σχέδιο της Ηλείας, ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και τα έργα τα οποία γίνονται στον αρχαιολογικό χώρο Ολυμπίας.

Ελένη Μαριανού: «Οι περιφέρειες μπορούν να παίρνουν χρήματα από μόνες τους»

«Υπάρχουν δύο κυρίως χρηματοδοτικά εργαλεία το ΕΣΠΑ που είναι η παλαιότερη επενδυτική πολιτική που υπάρχει στην Ευρώπη και μετά υπάρχει το ταμείο ανάκαμψης για το οποίο συγκεντρώθηκαν πάρα πολλά χρήματα από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη κυρίως λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού», όπως είπε αρχικά η κ. Ελένη Μαριανού, που πρόσθεσε ωστόσο πως η η Ελλάδα έχει και πολύ μεγάλο βαθμό απορρόφησης, αφού είναι η  τρίτη χώρα στο ΕΣΠΑ.

Ελένη Μαριανού, Γενική Γραμματέα του Συνεδρίου Περιφερειακών Θαλάσσιων Περιφερειών|| ΑΠΕ-ΜΠΕ/ OLYMPIA FORUM/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Για τον τρόπο που η Ελλάδα κατάφερε να βρίσκεται σε αυτή τη θέση , η Γενική Γραμματέας του Συνεδρίου Περιφερειακών Θαλάσσιων Περιφερειών υπογράμμισε ότι «έχει γίνει μία μεγάλη προσπάθεια αποκέντρωσης. Οι περιφέρειες μπορούν να παίρνουν χρήματα από μόνες τους μέσω των αναπτυξιακών τους προγραμμάτων και άλλωστε για αυτό το λόγο έχουν φτιαχτεί οι περιφέρειες». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στα εργαλεία, τα οποία υπάρχουν για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζήτησε ακόμα συνεργασία από όλους τους φορείς, για να υπάρξει ανάπτυξη και ο καθένας να έχει το ρόλο που πρέπει.  Για τις δυσκολίες που υπάρχουν στα προγράμματα χρηματοδότησης τόνισε ότι δεν πρέπει, αλλά συμβαίνει δυστυχώς στην Ευρώπη, να χρησιμοποιούμε σχεδόν τα ίδια εργαλεία, έστω και αν κάποια από αυτά είναι αναβαθμισμένα. «Να δώσουμε σημασία σε αυτά που έχουμε και να χρησιμοποιήσουμε τα καινούργια εργαλεία που ανακαλύπτουμε» κατέληξε.

Ανδρέας Κουτούπης: «Απαιτούνται ασφαλείς δικλείδες ασφαλείας στη διαχείριση των προγραμμάτων»

Στο γεγονός ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν έχουν κατανοήσει την έννοια της «Πράσινης ανάπτυξης», στάθηκε Ανδρέας Κουτούπης, Καθηγητής  Χρηματοοικονομικής Λογιστικής & Ελέγχου βάσει Κινδύνων, και αυτό γιατί το μόνο που τις απασχολεί είναι να πάρουν περισσότερα χρήματα.

Ανδρέας Κουτούπης, Καθηγητή Χρηματοοικονομικής Λογιστικής & Ελέγχου βάσει Κινδύνων, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας|| ΑΠΕ-ΜΠΕ/ OLYMPIA FORUM/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

«Μάλιστα, πολλές εταιρείες αναγκάζονται να προχωρήσουν στο πρόγραμμα ‘’Πράσινης ανάπτυξης’’ όταν δεν μπορούν να πάρουν χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Θέλουμε πολύ δουλειά πάνω σε αυτό το κομμάτι, αφού δεν είμαστε ακόμη σε καλό επίπεδο σε αυτό τον τομέα, ούτε ακόμα και για τις μεγάλες επιχειρήσεις».

Όσον αφορά την αποτελεσματική διαχείριση αυτών των προγραμμάτων, ο κ. Κουτούπης ανέφερε ότι απαιτούνται δικλείδες ασφαλείας, αφού υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι για την επίτευξη των έργων αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα κ.α.  «Θετικό είναι ότι το είχε αναγνωρίσει αυτό η ελληνική Πολιτεία Και προσπαθεί να το περιορίσει σε ένα σημαντικό βαθμό» όπως τόνισε.

Χρήστος Κώνστας, Οικονομικό συντάκτη, NewMoney/ProtoThema/Ethos Media Group || ΑΠΕ-ΜΠΕ/ OLYMPIA FORUM/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Όλοι οι επιβεβαιωμένοι ομιλητές, το πρόγραμμα του Φόρουμ και περισσότερες πληροφορίες στο https://olympiaforum.gr/

Για να παρακολουθήσετε από κοντά τις εργασίες του Φόρουμ, κάνετε την εγγραφή σας πατήστε ΕΔΩ

Συνδιοργανωτής

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Χορηγοί

Πανεπιστήμιο Πατρών

ΔΕΗ

Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία

Μηχανισμός Στήριξης Επιχειρηματικότητας Π.Δ.Ε.

Ολυμπία Οδός

Μέλη

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας

Περιφερειακή Ενότητα Δήμων Δυτικής Ελλάδος

Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Ένωση Λιμένων Ελλάδος

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

theocarRental

22-24 Σεπτεμβρίου 2023

Εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία