Ηλεία

Ρύθμιση 24 δόσεων: Λήγει το μαρτύριο των πλημμυροπαθών δήμων Πηνειού, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Ήλιδας – Παρατείνεται η αγωνία στον Πύργο

Σήμερα αναμένεται να πάρει τέλος το μαρτύριο για τους δημότες των τριών πλημμυροπαθών δήμων Πηνειού, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Ήλιδας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της εφ.«Πατρίς», οι αποφάσεις που υπέγραψε η υφυπουργός Αικ.Παπανάτσιου, αναμένεται να εκδοθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να αποκτήσουν νομική υπόσταση.

Ωστόσο, αστερίσκος παραμένει ο δήμος του Πύργου, καθώς ούτε χθες προωθήθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προς το υπουργείο Οικονομικών η απόφαση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 24 δόσεις, με συνέπεια πολίτες και επιχειρήσεις να παραμένουν έκθετες στη «δαγκάνα» της εφορίας. Στις ΔΟΥ της Ηλείας, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει σταλεί καμία εγκύκλιος από την ΑΑΔΕ, συνεπώς τα σχετικά μέτρα είσπραξης προχωρούν κανονικά, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

«Έχουμε επισημάνει επανειλημμένως προς την Ανεξάρτητη Αρχή το επείγον του θέματος και περιμένουμε να μας έρθει η απόφαση και να την υπογράψουμε αμέσως», δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας έχει επίγνωση της «καταιγίδας» των κατασχέσεων και κατανοεί το ζήτημα.

«Έχουμε υπογράψει την απόφαση από τις 7 Μαρτίου…» τονίστηκε με νόημα στην εφ.«Πατρίς»,

Όσον αφορά τους υπόλοιπους πλημμυροπαθείς δήμους, η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι αποφάσεις έχουν διαβιβαστεί στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης και –εκτός απροόπτου- σήμερα θα πάρουν ΦΕΚ.

«Απορρυθμισμένη η ηλειακή επιχειρηματικότητα»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΟΡΤ ότι η Ηλεία είναι πολύπαθος νομός όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη, καθώς η επιχειρηματικότητα έχει αποδιοργανωθεί πλήρως εξαιτίας των απανωτών φυσικών καταστροφών, ειδικά την τελευταία δεκαετία.

«Έχουμε ίσως τους χαμηλότερους δείκτες ευημερίας στα νοικοκυριά μα πανελλαδικά. το κακό αποτέλεσμα στην Ηλεία είναι ορατό και άμεσα μετρήσιμο, από τους σεισμούς, τις πλημμύρες, τις φονικές πυρκαγιές του 2007 και άλλες φυσικές καταστροφές», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Νικολούτσος, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει λάβει, η απόφαση για τον δήμο Πύργου θα έχει υπογραφεί έως και αύριο.

«Θα έπρεπε να έχει υπογραφεί η απόφαση μαζί με τους άλλους δύο δήμους, αλλά δυστυχώ υπήρξε καθυστέρηση. Εκτιμώ ότι είμαστε σε διαδικασία ολοκλήρωσης των απαιτούμενων διαδικασιών έως και την Παρασκευή. Είναι πολύ σημαντικό το θέμα και για αυτό το παρακολουθούμε διαρκώς», συμπλήρωσε ο κ.Νικολούτσος.

«Αναγκαία η ηλεκτρονική εναρμόνιση»

Ο πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Ηλείας, Διον.Χαμεζόπουλος, δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ότι αν δεν προχωρήσουν τάχιστα οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, τότε οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σοβαρές για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Ηλείας, διευκρινίζοντας ότι μέχρι τώρα δεν του αναφερθεί περίπτωση κατάσχεσης,

«Αν δεν βγουν άμεσα όλες οι αποφάσεις, θα έχουμε θύματα. Μέχρι στιγμής δεν μου έχει αναφερθεί περίπτωση κατάσχεσης από κάποιον πελάτη, ούτε έχω λάβει από άλλους συναδέλφους τέτοια πληροφόρηση. Ωστόσο, γνωρίζω πως έχουν σταλεί αρκετά ειδοποιητήρια για άμεση τακτοποίηση των οφειλών. Πιστεύω ότι θα άμεσα θα πρέπει να εναρμονιστεί και το ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ, πέρα από την υπουργική απόφαση», τόνισε ο κ.Χαμεζόπουλος, χτυπώντας ξανά «καμπανάκι» για το θέμα των προσαυξήσεων σε σχέση του taxisnet, ώστε να μην εμφανιστούν ως υπόλοιπο οφειλής.

«Από την ως τώρα ενημέρωση που έχουμε, όποιος οφειλέτης θελήσει να υπαχθεί στις 24 δόσεις, θα πρέπει να πάει στην Εφορία, οπότε πιστεύουμε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα με τις προσαυξήσεις», σημείωσε ο κ.Χαμεζόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα