Ηλεία

Ρύθμιση καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών λόγων των έντονων καιρικών φαινομένων στις περιοχές του Δήμου Πύργου

Ακούστε το άρθρο

«Ανάσες» ανακούφισης παίρνει επιτέλους ο δήμος του Πύργου, καθώς χθες, υπεγράφη από την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου η υπουργική απόφαση με την οποία ρυθμίζονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων του περασμένου Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή ο δήμος Πύργου, εντάσσεται πλέον στην ρύθμιση, «εξασφαλίζοντας» χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής τις εικοσιτέσσερις μηνιαίες δόσεις χωρίς τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που αντιστοιχούν σε αυτά των φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν την κύρια κατοικία ή κύρια εγκατάσταση (έδρα) στο Δήμου Πύργου.

Η ρύθμιση αφορά χρέη τα οποία ήταν ληξιπρόθεσμα μέχρι την έκδοση της Απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών ΠΟΛ.1133/16.9.2016 και η είσπραξή τους ανεστάλη με την παράγραφο 2 της ανωτέρω απόφασης. Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στην παρούσα ρύθμιση πρέπει να κατατεθεί στην αρμόδια ΔΟΥ μέχρι τις 28.4.2017 ενώ η καταβολή της πρώτης δόσης γίνεται μέχρι την 28.4.2017 και οι επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επομένων μηνών.

Για την ένταξή του στην συγκεκριμένη ρύθμιση, ο δήμος του Πύργου, είχε αποστείλει αιτήματα τόσο στο υπουργείο Εσωτερικών όσο και στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ, όπως ανέφερε χθες σε δηλώσεις του για την εξέλιξη αυτή, ο δήμαρχος του Πύργου, Γαβρίλης Λιατσής, σημαντική βοήθεια στην όλη προσπάθεια προσέφερε ο βουλευτής Ηλείας, Μάκης Μπαλαούρας, τον οποίο ο δήμαρχος, ευχαρίστησε δημόσια.

Μάλιστα, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε χθες το μεσημέρι ο κ. Λιατσής, παρουσία του αντιδημάρχου, Ανδρέα Σκαρτσιάρη και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Πύργου, Δημήτρη Μεσσαλά, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μπαλαούρα, ο οποίος από την πλευρά του μίλησε για την θετική εξέλιξη που υπήρξε όσον αφορά τον δήμο του Πύργου.

«Είναι μια καλή ημέρα για τον Πύργο καθώς υπέγραψε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου την απόφαση για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Είχε προηγηθεί η απόφαση για τους δήμους Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Πηνειού. Αν και υπήρξαν αντιδράσεις από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η ρύθμιση που εξασφαλίσθηκε για τον δήμο του Πύργου έχει χρονικό ορίζοντα 24 μηνιαίες δόσεις, τη στιγμή που σε άλλες περιοχές, όπως π.χ. στην Λακωνία, η ρύθμιση φτάνει μέχρι τις 12 δόσεις. Είχαμε μια καλή ρύθμιση που θα ευνοήσει τους πολίτες και τους επαγγελματίες του δήμου Πύργου», επεσήμανε μεταξύ των άλλων ο κ. Μπαλαούρας.

Από την πλευρά του για την εξέλιξη αυτή, ο δήμαρχος του Πύργου, Γαβρίλης Λιατσής, τόνισε ότι: «Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός μια ενέργεια να έχει θετικό αποτέλεσμα και είναι τίμιο να επαινείς όσους συμπαραστέκονται στον αγώνα. Το πρόβλημά μας ήταν οι οφειλές του δήμου προς τρίτους αλλά και οι οφειλές τρίτων προς τον δήμο. Ευχαριστώ τον βουλευτή, Μάκη Μπαλαούρα που είχαμε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία και ανταποκρίθηκε και βοήθησε σημαντικά στην εξέλιξη αυτή».

«Πάνω στο ζήτημα των αιτημάτων θα ήθελα να αναφέρω πως ο δήμος είχε αποστείλει έγγραφα αιτήματα για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων και είχαμε λάβει απάντηση πως έγιναν αποδεκτά. Έτσι αποδεικνύεται πως είχαμε ενεργήσει και δεν αφήσαμε τίποτα στην τύχη του», επεσήμανε τέλος ο αντιδήμαρχος, Ανδρέας Σκαρτσιάρης.

Όλη η επικαιρότητα