Ελλάδα

Σ. Φάμελλος: “Θέλουμε τα Βαλκάνια χερσόνησο ειρήνης, δημοκρατίας και οικονομικής συνεργασίας “

Ακούστε το άρθρο

Ο Αν. ΥΠΕΝ μιλώντας σήμερα το πρωί στον Ρ/Σ Στο Κόκκινο αναφέρθηκε στο ότι υπάρχει εθνική γραμμή από το 2008 για το Μακεδονικό, πάνω στην οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει κοινά αποδεκτές λύσεις, με βελτίωση της θέσης της χώρας και μη υποχωρώντας από τις κόκκινες γραμμές της. Διότι, παρά την ενδιάμεση λύση επί Ανδρ. Παπανδρέου το 1995 και τη θέση-βέτο του Βουκουρεστιου επί Κώστα Καραμανλή, πάρα πολλές χώρες παγκοσμίως είχαν αναγνωρίσει τη γείτονα με άλλο όνομα, με το συνταγματικό που περιέχει μονοσήμαντα τον όρο Μακεδονία, και διαμορφωνόταν διαρκώς μια αρνητική εις βάρος μας κατάσταση, η οποία άφηνε ανοικτές αλυτρωτικές και εθνικιστικές διεκδικήσεις να αναπτύσσονται στη γειτονική χώρα. Η κατάσταση αυτή περιορίζει την προοπτική να έχουμε στα  Βαλκάνια ανάπτυξη, ειρήνη και συνεργασία, αλλά δημιουργεί και ελλείμματα στην εξωτερική πολιτική της χώρας, ειδικά σε αυτή την περιοχή.

“Όλα αυτά δεν είναι θετικά για τα συμφέροντα της χώρας μας και ως εκ τούτου δεν είναι, και δεν ήταν ούτε και τότε, αποδεκτά. Υπάρχει όμως και μια παρανόηση ως προς το τι προσπαθεί να κάνει η σημερινή κυβέρνηση και τι έκαναν οι προηγούμενες, η οποία μεγεθύνεται και από μερίδα των Μέσων Ενημέρωσης, που προσπαθούν να χρεώσουν τους συμβιβασμούς, τα λάθη και τις υποχωρήσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων στη σημερινή. Υποχωρήσεις και παραχωρήσεις που, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στο θέμα του ονόματος. Εμείς προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση και να κερδίσουμε για το συμφέρον της χώρας μας”, τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Στη συνέχεια ο Αν. ΥΠΕΝ αναφερόμενος στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη επεσήμανε ότι η διοργάνωσή του είχε ακροδεξιά χαρακτηριστικά, αλλά και ο λόγος που εκφωνήθηκε από εξέδρας είχε ακροδεξιά χαρακτηριστικά. Και γεννά πολλά ερωτήματα η σκοπιμότητα μεταφοράς του στην Αθήνα.  Ο κόσμος που συμμετείχε σε έναν μεγάλο βαθμό κινήθηκε από πατριωτική διάθεση, για να υπερασπιστούν την ελληνικότητα της Μακεδονίας και για να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση στη διαπραγμάτευση.

“Στη σημερινή χρονική συγκυρία, αξιοποιούμε την καλή διάθεση που φαίνεται να διατυπώνεται από τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, τον διεθνή παράγοντα ο οποίος πιέζει προς μία κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος,  όχι στη βάση του συνταγματικού ονόματός της,  και τη δυνατότητα που έχει η χώρα μας να ασκήσει πολιτικές με μεγαλύτερη στιβαρότητα, σοβαρότητα και ισχύ και στα Βαλκάνια. Όλα αυτά συντελούν σε μια αυξημένη δυνατότητα επίλυσης του προβλήματος. Άρα αν υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα για τη χώρα να λύσει το πρόβλημα, διατηρώντας τις κόκκινες γραμμές της εθνικής θέσης του Βουκουρεστίου και έχοντας έμπρακτα βήματα συμβιβασμού από τη γειτονική χώρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το κάνουμε, γιατί αλλιώς καθυστερούμε και αποδεχόμαστε τη σημερινή κατάσταση. Θέλουμε να ενώσουμε τα Βαλκάνια ως μία χερσόνησο ειρήνης, δημοκρατίας και οικονομικής συνεργασίας. Θέλουμε να φύγουν από την ατζέντα της περιοχής διεκδικήσεις εδαφών, ιστορίας, γλώσσας, λανθασμένα μηνύματα περί Μακεδονικού έθνους και να λύσουμε τα θέματα χωρίς αλυτρωτικές και εθνικιστικές διεκδικήσεις. Υπάρχει περιθώριο επίλυσης τους προβλήματος προς όφελος της ειρήνης, της εργασίας και της συνεργασίας των λαών στα Βαλκάνια”, κατέληξε ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος.

Όλη η επικαιρότητα