Ηλεία

Σ.Τ.Ο. Αρχαίας Ολυμπίας: Σημαντικές επισημάνσεις και προγραμματισμός

Ακούστε το άρθρο

Ο προγραμματισμός των δράσεων και η λήψη των απαραίτητων μέτρων, από όλους τους εμπλεκόμενους, για την πρόληψη και αντιμετώπιση ενδεχόμενων πλημμυρικών φαινομένων αλλά και χιονοπτώσεων κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ήταν το βασικό αντικείμενο της συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, υπό τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιώργο Γεωργακόπουλο, που δεν παρέλειψε να κάνει κι έναν σύντομο απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου και της καλής συνεργασίας.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί με τη συμμετοχή του αντιδημάρχου Πανάγου Παντελάκου, του Διοικητή της Π.Υ Πύργου Γιάννη Πετρούτσου, του αναπλ. προϊσταμένου του Π.Κ Αρχαίας Ολυμπίας Ανδρέα Γουργαριώτη, του υποδιοικητή του Α.Τ Αρχαίας Ολυμπίας Γιάννη Πετρόπουλου, του Δασάρχη Πύργου Παναγιώτη Λάττα, του Προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε Ηλείας Χρήστου Αναγνωστόπουλου, της πολ. Μηχανικού του δήμου Φιφής Κωνσταντίνου και της αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Ζαχαρούλας Λεβεντούρη. Συμμετείχαν επίσης ο υπεύθυνος Πολ. Προστασίας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Καρανικολός, οι  εργαζόμενοι και εθελοντές στην Ομάδα ΔΙΑΣ, Κώστα Τζανέττος και Παναγιώτης Γαλανόπουλος καθώς και η γραμματέας του τμήματος, Παρασκευή Γκολφίνου.

Από την χθεσινή συνεδρίαση του ΣΤΟ του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, υπό τον αντιδήμαρχο Γιώργο Γεωργακόπουλο
Από όλoυς τους συμμετέχοντες εκφράστηκε η διάθεση συνεργασίας και ενόψει χειμώνα, για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων

Οι φονικές πλημμύρες και ο απολογισμός

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με αναφορά στα τραγικά γεγονότα στην περιοχή της Μάνδρας Αττικής, τα οποία απέδειξαν με τον πλέον τραγικό τρόπο – όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ Γεωργακόπουλος – τα προβλήματα και τις αδυναμίες που υπάρχουν, σε έργα και δομές αντιπλημμυρικής προστασίας.

Απολογισμός αντιπυρικής περιόδου

Στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος ευχαρίστησε τους φορείς για τη συνεργασία κατά τη διάρκεια της – ομολογουμένως – δύσκολης αντιπυρικής περιόδου, λόγω της ανομβρίας, της αμέλειας και απροσεξίας των πολιτών που άφησε πίσω της εκατοντάδες στρέμματα καμένων αγροτοδασικών εκτάσεων, κι έναν τραυματία (σ.σ στη φωτιά της Νεμούτας) η πορεία της υγείας του οποίου όμως, είναι ενθαρρυντική. Η επιτυχής αντιμετώπιση όλων αυτών των συμβάντων, εξήγησε ο κ.Γεωργακόπουλος, είναι αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας. Άποψη στην οποία συμφώνησαν όλοι, εκφράζοντας την επιθυμία και διάθεση για συνέχιση της και κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη μνεία στην σημαντική συμβολή των εθελοντών, εκφράζοντας την ευχή να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση ώστε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η εθελοντική ομάδα ΔΙΑΣ.

Όσον αφορά την προετοιμασία του δήμου, ενόψει Χειμώνα, ο κ.Γεωργακόπουλος αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει όπως ο καθαρισμός των αποστραγγιστικών τάφρων από τον ΤΟΕΒ, ο καθαρισμός ρεμάτων, φρεατίων καθώς και η προετοιμασία όλων των μηχανημάτων και οχημάτων του δήμου, υπενθυμίζοντας όμως ότι η έλλειψη χειριστών αποτελεί το μόνιμο πρόβλημα και άγχος του δήμου.

Ευχαριστίες προς τον δήμο για την καλή συνεργασία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού εξέφρασε και ο Διοικητής της Π.Υ Πύργου Γιάννης Πετρούτσος, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στα γεωγραφικά όρια του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και στις καμένες εκτάσεις, κατά τα διάρκεια της «μακράς αντιπυρικής περιόδου», όπως είπε. Συνεχάρη και ο ίδιος τους εθελοντές για τη συμβολή τους και τόνισε στην ανάγκη για ευαισθητοποίηση ακόμα περισσοτέρων.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης  τέθηκαν επίσης   θέματα ελέγχου και συντήρησης των αντιπλημμυρικών έργων – κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Αλφειό, τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει μόνο από την πλευρά του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και τα φερτά υλικά που έχουν συγκεντρωθεί στο Φράγμα – καθαρισμού του δικτύου όμβριων υδάτων, επικαιροποίησης του σχεδίου αποχιονισμού και  προμήθεια άλατος, ενώ οι εκπρόσωποι των αρμοδίων φορέων   κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις για τα επί μέρους προβλήματα των περιοχών του δήμου κατά την χειμερινή περίοδο.

Από όλες τις πλευρές, εκφράστηκε η διάθεση συνεργασίας, ώστε και αυτό τον χειμώνα να αντιμετωπιστούν επιτυχώς τα όποια προβλήματα ανακύψουν.

Επιμέλεια Ν.Σ

Όλη η επικαιρότητα