Ελλάδα

Σαϊντού: Κύμα συμπαράστασης για τον αριστούχο πρόσφυγα που απειλείται με απέλαση

Δείτε φωτογραφίες από τη συμμετοχή στην παρέλαση
Ακούστε το άρθρο

Ολοένα και περισσότερες είναι οι φωνές που τάσσονται υπέρ του Σαϊντού Καμαρά, του ασυνόδευτου πρόσφυγα που αρίστευσε στο Λύκειο, όμως κινδυνεύει να απελαθεί, καθώς δεν τηρεί τα κριτήρια για ανανέωση της άδειας παραμονής.

Ο νεαρός συμμετείχε κανονικά στη σημερινή μαθητική παρέλαση στον Άγιο Δημήτριο για την 25η Μαρτίου, με το 1ο ΓΕΛ της περιοχής να τον στηρίζει απόλυτα στην προσπάθεια που κάνει για να παραμείνει στην Ελλάδα, όπου κι εντάχθηκε αρκετά γρήγορα.

Στήριξη κι από την δήμαρχο Αγίου Δημητρίου

Στο πλευρό του Σαϊντού τάχθηκε η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου, τονίζοντας ότι τον στηρίζει «όλη η τοπική κοινωνία», ενώ χαρακτήρισε «πισωγύρισμα» την ενδεχόμενη απέλασή του.

«Όλη η τοπική κοινωνία στηρίζει να μείνει ο μικρός στη χώρα. Εντάχθηκε εξαιρετικά πριν από 3 χρόνια. Όλοι τον αγκάλιασαν, δεν έλειψε από καμία δραστηριότητα. Ακόμα και όταν απαιτούνταν χρήματα για τις δραστηριότητες, στηριζόταν από το χαρτζιλίκι των συμμαθητών του. Όταν, λοιπόν, μετά από ένα ταξίδι παραλίγο να χάσει τη ζωή του, φτάνοντας στην Κάλυμνο, είναι τεράστιο πισωγύρισμα – σε ανθρώπινο επίπεδο – η απέλασή του», δήλωσε η κ. Ανδρούτσου στην ΕΡΤ.

Η ιστορία του Σαϊντού

Ο Σαϊντού Καμαρά ήρθε στην Ελλάδα μόνος του το Νοέμβριο του 2019 σε ηλικία 16 ετών και αρχικά έμεινε για ενάμιση χρόνο σε δομή ημιαυτόνομης/εποπτευόμενης διαβίωσης της International Rescue Committee (IRC) Hellas. Μόλις εγκαταστάθηκε στη χώρα, άρχισε να πηγαίνει στο 1ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου και να περνάει με επιτυχία τις τάξεις, αριστεύοντας στα μαθήματα και βρήκε νέα στέγη σε διαμέρισμα για άτομα άνω των 18 ετών.

Παρόλα αυτά, τον Δεκέμβριο έλαβε απορριπτική απόφαση στην αίτηση ασύλου που είχε υποβάλλει με αποτέλεσμα να πρέπει να εγκαταλείψει αναγκαστικά τη χώρα, κάτι που πρόκειται να γίνει μετά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Η «απάντηση» του υπουργείου Μετανάστευσης

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σχολίασαν ότι η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος ασύλου στον Σαϊντού Καμαρά έλαβε χώρα βάσει του Διεθνούς Δικαίου και της κείμενης νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο «πολίτης τρίτης χώρας έχει λάβει απορριπτική απόφαση α’ βαθμού. Επισημαίνεται ότι επί της απόφασης έχει ασκηθεί προσφυγή, η οποία θα εκδικαστεί από την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή Προσφυγών στις 30 Μαρτίου».

Όλη η επικαιρότητα