Ηλεία

Σαλμώνη: Κάποτε… ήταν ένας «παράδεισος»!

Η Σαλμώνη βρίσκεται σε απόσταση 9 χλμ. από τον Πύργο, ανάμεσα στην Ε.Ο. Πύργου – Ολυμπίας και τον Αλφειό ποταμό.
Ακούστε το άρθρο

Η Σαλμώνη βρίσκεται σε απόσταση 9 χλμ. από τον Πύργο, ανάμεσα στην Ε.Ο. Πύργου – Ολυμπίας και τον Αλφειό ποταμό. Διαθέτει περί τους 600 μόνιμους κατοίκους που στην συντριπτική τους πλειοψηφία ασχολούνται με την καλλιέργεια πορτοκαλιών και ελιών.

Η αρχαία Σαλμώνη αναφέρεται ως μία από τις οκτώ επίσημες πόλεις της αρχαίας Πισάτιδας, η οποία, σύμφωνα με τη μυθολογία, ιδρύθηκε από τον Σαλμωνέα (Σαλμωνεύς).

Πιθανολογείται ότι ερείπιά της σώζονται νοτιοδυτικά του σημερινού χωριού, κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή που οδηγεί από Πύργο προς Αρχαία Ολυμπία… Επί τουρκοκρατίας ονομαζόταν «Κούκουρα» από το όνομα του Τούρκου διοικητή Κούκουρ Αγά. Το 1912 ορίστηκε έδρα της τότε νεοϊδρυθείσας κοινότητας και μετονομάστηκε σε Σαλμώνη το 1915…

PLATEIA 12
PLATEIA 1
KOINOTIKO GRAFEIO
KAFENEIO
HROON
GHPEDO SALMONJS
naos
agpra
XORIO7

Πολιτιστικός Σύλλογος Σαλμώνης «Σαλμωνέων Παράδοσις»

Ο πολιτιστικός Σύλλογος Σαλμώνης – «Σαλμωνέων Παράδοσις», με έδρα τη Σαλμώνη, ιδρύθηκε με σκοπό την καλλιέργεια σχέσεων επικοινωνίας και αλληλεγγύης μεταξύ τόσο των μελών του όσο και των κατοίκων της τοπικής κοινότητας Σαλμώνης γενικότερα, την διάσωση και ανάδειξη της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού και την ανάδειξη και επίλυση κάθε είδους προβλημάτων και αναγκών του χωριού.

Τι δηλώνουν οι κάτοικοι του χωριού

Βασίλης Βέρρας (Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Σαλμώνης)

«Σε γενικές γραμμές η Σαλμώνη είναι σε καλή κατάσταση. Η κίνηση μάλιστα τελευταία είναι λίγο αυξημένη, όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα απ` όλα δεν είναι άλλο από την υπογεννητικότητα,  αφού ο πληθυσμός φθίνει σταθερά στο πέρασμα του χρόνου, με τελευταίο πλήγμα το κλείσιμο του Δημοτικού σχολείου λόγω έλλειψης μαθητών το 2010. Κάποτε δεν βρίσκαμε καρέκλα στα καφενεία, και τώρα αυτά υπολειτουργούν. Φυσικά το ”καμάρι” του χωριού μας είναι η ιστορική Πρόοδος.

Όμως ως χωριό είμαστε ριγμένοι, καθώς δεν υπάρχει χορτάρι στο γήπεδο.  Η Σαλμώνη θα ζωντάνευε πιο πολύ αν φτιαχνόταν το γήπεδο ποδοσφαίρου που διαθέτουμε και είναι κάτι που ζητάμε εδώ και χρόνια. Έχουμε 20 ντόπια παιδιά και γήπεδο δεν έχουμε. Ελπίζουμε σε άμεση λύση.

Άλλα σημαντικά προβλήματα, είναι η αγροτική και η εσωτερική οδοποιία. Ευτυχώς που δεν αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα με την καθημερινότητα, καθώς σε συνεργασία με τον δήμο Πύργου έχουν βρεθεί λύσεις, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι έχουμε λύσει όλα μας τα προβλήματα. Ευελπιστούμε στη συνέχεια να συνεχίσουμε ανάλογα και να δούμε το χωριό μας να αποκτά καλύτερη εικόνα. Στην αγροτική οδοποιία πχ έγιναν παρεμβάσεις αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάμε εδώ… ύδρευση και φωτισμός είναι σε άριστη κατάσταση, ενώ και η αποκομιδή απορριμμάτων έχει μπει σε μια σειρά».

Ανδρέας Γιαννακόπουλος (Πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας «Πρόοδος Σαλμώνης»)

«Η ομάδα μας ιδρύθηκε το 1971 και συμμετέχει ανελλιπώς στα τοπικά πρωταθλήματα από το 1972, έχοντας αγωνιστεί και σε τελικό Κυπέλλου Ηλείας. Μεγάλο πρόβλημα για την ομάδα και το χωριό μας είναι το γήπεδο που είναι το μόνο χωρίς χλοοτάπητα στο δήμο Πύργου.

Έχουμε πολλά παιδιά από το χωριό στην ομάδα, ενώ κάποια έφυγαν σε άλλες ομάδες λόγω του γηπέδου, και θεωρώ πως δεν είναι σωστό να πηγαίνουμε από δω κι από κει για να παίξουμε και να μην παίζουμε στη φυσική μας έδρα. Έχουμε πάρει υπόσχεση πως το γήπεδο θα φτιαχτεί κι ελπίζω αυτό να γίνει πραγματικότητα. Η κίνηση είναι λίγο αυξημένη τις τελευταίες ημέρες, όχι όμως όπως παλιότερα. Καθώς ακόμα ο κόσμος είναι επηρεασμένος από τον κορωνοϊο. Ευτυχώς δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την καθημερινότητα».

Παναγιώτης Θεοφιλόπουλος (Συνταξιούχος ΚΤΕΛ, κάτοικος Σαλμώνης)

«Δεν υπάρχει μεγάλη κίνηση, παρότι ήμαστε παραμονές του 15 Αύγουστου. Κάποτε εδώ ήταν ένας ”παράδεισος”, έχοντας κοντά στους 1200 κατοίκους και τώρα έχουμε μείνει ούτε οι μισοί. Ευτυχώς που δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την καθημερινότητα.

Αντιμετωπίζουμε όμως οικονομικά προβλήματα, καθώς οι συντάξεις δεν επαρκούν για όλο το μήνα, και τα αγροτικά μας προϊόντα (λάδι και πορτοκάλια), δεν έχουν τις απαιτούμενες τιμές. Σίγουρο νοσταλγούμε τα παλιά χρόνια, και τις καλές εποχές της Προόδου Σαλμώνης, της οποίας έχω διατελέσει πρόεδρος».

Δημήτρης  Αθανασούλης  (Συνταξιούχος – ετεροδημότης Σαλμώνης)

«Η Σαλμώνη έχει μεγάλη ιστορία. Πέρα από το γεγονός ότι είναι ένα πανέμορφο χωριό έχοντας βγάλει σπουδαίες προσωπικότητες. Όπως ο Παναγιότατος Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο αείμνηστος Γρηγόρης Γιάνναρος και ο Στρατηγός Θανάσης Στυλιανόπουλος.

Και φυσικά απλούς και φιλόξενους ανθρώπους. Κάποτε εδώ ήταν ένας  ”παράδεισος” με πάνω από 1.000 κατοίκους, και τώρα έχουμε μείνει οι μισοί. Τώρα πλέον μας έχει πάρει ο κατήφορος. Άσοι έχουν μια σύνταξη κάτι κάνουν, καθώς οι καλλιέργειες και ιδίως τα πορτοκάλια, τα τελευταία χρόνια, πήγαν για ”φούντο”».

Χρήστος  Κατσώλης  (Νέος αγρότης – κάτοικος Σαλμώνης)

«Μου αρέσει το χωριό μου και το αγαπώ. Για αυτό και ασχολούμαι με τη αγροτιά. Όσο μάλιστα δουλεύεις βγαίνει μεροκάματο, ακόμα και σήμερα που το κόστος των καλλιεργειών έχει αυξηθεί. Ο πρωτογενής τομέας να ξέρετε δεν πεθαίνει ποτέ. Πριν 10 χρόνια η Σαλμώνη έσφυζε από ζωή, όμως όπως όλα τα χωριά, έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση αλλά και τον κορωνοϊό.

Ευτυχώς και η ιστορική ”Πρόοδος Σαλμώνης” που μας δίνει ζωή, έχοντας 20 ντόπια παιδιά, κάτι απίστευτο για άλλη Ηλειακή ομάδα. Όμως ακόμα παίζουμε στο ‘νταμάρι’ παρότι φτάσαμε το 2022. Δυστυχώς θα μας θυμηθούν πάλι στις εκλογές οι αρμόδιο φορείς. Το λάδι και τα πορτοκάλια,  είναι το κύριο εισόδημα των κατοίκων, πολλοί εκ των οποίων είναι βέβαια συνταξιούχοι».

Όλη η επικαιρότητα