Πολιτική

Σαμαράς: «Το πλεόνασμα βγήκε από το αίμα του λαού και εκεί θα επιστρέψει»

to_pleonasma_vgike_apo_to_aima_toy_laoy_kai_ekei_tha_epistrepsei.jpg
Ακούστε το άρθρο

Εκλογές εμείς πηγαίνουμε για το 2016 ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ξεκινώντας την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και πρόσθεσε ότι η χώρα υπέφερε και υποφέρει αλλά τώρα βγαίνει από την κρίση.

«Πετύχαμε την βασική δέσμευση κρατήσαμε την χώρα στο ευρώ και δεν την αφήσαμε να καταρρεύσει. Τώρα με το πρωτογενές πλεόνασμα θα έχουμε πετύχει τα περισσότερα από τα 18 σημεία που είχαμε υποσχεθεί. Με την βοήθεια του θεού και με την στήριξη του ελληνικού λαού, στα δύο χρόνια που μας απομένουν θα πάμε πολύ μακρύτερα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Όταν μιλούσαμε στην αρχή για πρωτογενές πλεόνασμα μας λοιδορούσαν, με τα πρόσφατα στοιχεία όμως το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει στο 1 δισ. ευρώ».

Όπως είπε, «κάποιοι το αμφισβήτησαν λέγοντας ότι δεν πληρώσαμε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους», τονίζοντας ότι αυτό είναι ψέμα.

«Το πλεόνασμα είναι καθαρό και βιώσιμο με όλα τακτοποιημένα και πληρωμένα. Κάποιοι λένε ότι η οικονομία υποφέρει. Απαντώ ότι το το 70% του πλεονάσματος θα επιστρέφει στην κοινωνία. Εκατοντάδες εκατομμύρια θα επιστρέψουν μέχρι το τέλος του χρόνου στην κοινωνία σε ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι ύψιστη προτεραιότητά του είναι η μείωση των φόρων που θα γίνει αν πιάνουμε τους στόχους.

«Το πλεόνασμα βγήκε από το αίμα του ελληνικού λαού και εκεί θα επιστρέψει», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε στην ανεργία λέγοντας δίνουμε την μάχη και ότι ότι από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ περισσότεροι από 440.000 θα βοηθηθούν.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η χώρα στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ μίλησε και για το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο που καταγράφεται για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες.

Συμπυκνώνοντας, ο κ. Σαμαράς είπε ότι μέσα σε ενάμισι χρόνο πετύχαμε αυτό που έμοιαζε απίστευτο, «εξαφανίσαμε τα δύο ελλείμματα και αυξήσαμε την ανταγωνιστικότητα» και πρόσθεσε ότι η ανταγωνιστικότητα επιβαρύνεται από το κόστος ενέργειας αλλά -όπως είπε- «σε αυτό τον τομέα θα έχουμε σύντομα καλά νέα».

«Κάνουμε στροφή στην ανταγωνιστικότητα και στην εξωστρέφεια», τόνισε και προέβλεψε ότι στο προσεχές μέλλον τα καλά νέα θα πυκνώσουν.

«Δεν μπορεί ένας λαός να σηκώσει κεφάλι αν τα καλά νέα αποσιωπώνται. Πρέπει να τολμούμε καθημερινά να πηγαίνουμε κόντρα στο ρεύμα της μιζέριας», είπε.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι σε κάποιους τομείς έχουμε μείνει πίσω. Ως παράδειγμα έφερε τις αποκρατικοποιήσεις αν και, όπως είπε, όχι με δική του ευθύνη και υπογράμμισε ότι η προσπάθεια θα επιταχυνθεί.

Επίσης, επιτέθηκε ξανά στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι προσπαθεί να τρομάξει τους επενδυτές.

Αποκρατικοποιήσεις, είπε, σημαίνουν ότι βγάζουμε από τις πλάτες του ελληνικού λαού χρέος και φέρνουμε επενδύσεις που δεν είχαν γίνει ποτέ.

Προανήγγειλε ακόμη διορθωτικές κινήσεις στον αγροτικό τομέα, λέγοντας ότι θα γίνει ειδική παρέμβαση για τα κόκκινα δάνεια και για την ρευστότητά τους.

Μίλησε για την φοροδιαφυγή λέγοντας ότι «πετύχαμε μεγαλύτερο πλήγμα από ότι είχε γίνει ποτέ».

«Φέρνουμε 800 εκατομμύρια στα δημόσια ταμεία που αντιστοιχούν σε 2,5 δισ. ευρώ», είπε, ενώ  ειδική αναφορά έκανε και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και τις κινήσεις της Δικαιοσύνης που κάνει ανεμπόδιστη την δουλειά της.

«Δεν θέλω κυνήγι μαγισσών αλλά δεν θέλω και συγκάλυψη. Δεν θέλω κανένας αθώος να τιμωρηθεί και κανένας ένοχος να γλιτώσει. Κάποιοι ήδη είναι στην φυλακή και κάποιοι ήδη επιστρέφουν χρήματα. Παντού μας λέγανε φέρτε πίσω τα κλεμμένα” είπε χαρακτηριστικά», ανέφερε.

www.protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα