Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα (09/05): Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Ακούστε το άρθρο

9 Μαΐου 2020

Σαν σήμερα

1502…. Ο Χριστόφορος Κολόμβος αφήνει την Ισπανία για το τέταρτο και τελευταίο ταξίδι του στο “Νέο Κόσμο”.

1901…. Ιδρύεται στη Μελβούρνη το πρώτο Κοινοβούλιο της Αυστραλίας.

1905…. Η βουλή των Κρητών, με ψήφισμά της, κηρύσσει την ένωση της νήσου με την Ελλάδα και κάνει έκκληση για κατάθεση των όπλων.

1910…. Η Εθνική Συνέλευση της Κρήτης αποφασίζει παμψηφεί την ένωση με την Μητέρα Ελλάδα.

1927…. Η Καμπέρα αντικαθιστά τη Μελβούρνη ως πρωτεύουσα της Αυστραλίας και συνέρχεται για πρώτη φορά στην πόλη η Βουλή.

1936…. Μάης του ’36: Η Χωροφυλακή διαλύει βίαια συγκέντρωση απεργών καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη. 12 νεκροί και 280 τραυματίες- εκ των οποίων οι 30 βαριά- είναι ο τραγικός απολογισμός των φονικών συγκρούσεων. Το βράδυ ο λαός είναι η μόνη εξουσία στην πόλη (σύμφωνα με μαρτυρίες ιστορικών) και ο μεγάλος ποιητής Γιάννης Ρίτσος γράφει ένα από τα καλύτερα ποιήματά του, τον «Επιτάφιο», εμπνευσμένο από τους νεκρούς καπνεργάτες, το οποίο μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.

1945…. Πρώτη μέρα ειρήνης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η 9η Μάη ανακηρύσσεται ως ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης.

1949…. Ο Ρενιέ Γ’ στέφεται πρίγκηπας του Μονακό.

1950…. Ο Γάλλος πολιτικός, Ρομπέρ Σουμάν, παρουσιάζει την πρότασή του για τη δημιουργία της ενωμένης Ευρώπης. Η πρότασή του αυτή, που έμεινε στην ιστορία ως «Διακήρυξη Σουμάν» θεωρείται ότι συνεισέφερε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1955…. Η Δυτική Γερμανία γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ.

1960…. Οι ΗΠΑ νομιμοποιούν το αντισυλληπτικό χάπι.

…. Την ίδια μέρα στην Ελλάδα, εγκαινιάζεται το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο, δύναμης 450 κλινών.

1974…. Η Δικαστική Επιτροπή της Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, παραπέμπει επισήμως σε δίκη τον Πρόεδρο, Ρίτσαρντ Νίξον, για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ.

1994…. Ο Νέλσον Μαντέλα ανακηρύσσεται ως ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής από το πρώτο πολυφυλετικό Κοινοβούλιο της χώρας.

Σαν σήμερα το 1837 γεννήθηκε ο Άνταμ Όπελ, Γερμανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της φερώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας και το 1860 ο Σκωτσέζος μυθιστοριογράφος Τζέιμς Μάθιου Μπάρι, ο δημιουργός του Πίτερ Παν. Την ίδια μέρα το 1805 πέθανε ο Γερμανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, Φρίντριχ Σίλερ («Ωδή της Χαράς»), το 1978 δολοφονήθηκε από τις «Ερυθρές Ταξιαρχίες» ο Ιταλός χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, που διετέλεσε και πρωθυπουργός, Άλντο Μόρο και το 2009 απεβίωσε ο καλλιτέχνης του ελληνικού θεάτρου σκιών, Ευγένιος Σπαθάρης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα