Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Ιουλίου 2010 δολοφονήθηκε ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας

Ακούστε το άρθρο

Σαν σήμερα 19 Ιουλίου 2010 έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης, έξω από το σπίτι του στην Ηλιούπολη, στις 5:25 το πρωί, ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας. Ο Γκιόλιας πυροβολήθηκε 16 φορές από μικρή απόσταση. 

Την ευθύνη ανέλαβε η τρομοκρατική οργάνωση Σέχτα Επαναστατών, ενώ, ως σήμερα, οι δράστες της επίθεσης παραμένουν ασύλληπτοι.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι δράστες χτύπησαν το κουδούνικαι με κάποια πρόφαση του ζήτησαν να κατέβει στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου και τον περίμεναν για να τον πυροβολήσουν.

Σαν σήμερα 19 Ιουλίου 2010 δολοφονήθηκε ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας

Από την έρευνα της αστυνομίας προέκυψε ότι τα δύο όπλα των δραστών χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενες επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Σέχτα Επαναστατών η οποία και ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου με προκήρυξή της στην εφημερίδα «Τα Νέα» στις 27 Ιουλίου.

Ο Γκιόλιας γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1973 στη Γερμανία. Από ηλικίας 19 ετών άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, στον τηλεοπτικό σταθμό New Channel. Συνεργάστηκαν έως και τον Οκτώβριο του 2008. Είχε εργαστεί σε αθλητικές εφημερίδες. Το διάστημα πριν από τη δολοφονία του εργαζόταν ως συντάκτης στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα και ήταν διευθυντής στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 9,89.

Το όνομα του Γκιόλια είχε συνδεθεί με το ειδησεογραφικό ιστολόγιο troktiko. Ήταν παντρεμένος και είχε αποκτήσει έναν γιό το 2008.

Δείτε τα υπόλοιπα, από τα σημαντικότερα γεγονότα, που έγιναν στην Ελλάδα και τον κόσμο, σαν σήμερα και σημάδεψαν την ιστορία:

1821: Ισχυρή τουρκική δύναμη, υπό τον Ομέρ Βρυώνη, φτάνει στην Αθήνα και υποχρεώνει τους Έλληνες επαναστάτες υπό τον Λιβέρη Λιβιερόπουλο να λύσουν την πολιορκία της Ακροπόλεως και να καταφύγουν στην Αίγινα και στη Σαλαμίνα.

1826: Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης γίνεται στρατάρχης της Ρούμελης.

1848: Πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη το πρώτο συνέδριο για τα δικαιώματα της γυναίκας.

1870: Η Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Πρωσία. Είναι η αρχή μιας μακράς αλυσίδας πολέμων ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, με έπαθλο τις περιοχές Αλσατίας και Λορένης και επακόλουθο τους παγκόσμιους πολέμους του 20ου αιώνα.

1900: Στη Γαλλία, ανοίγει το Μετρό του Παρισιού.

1924: Η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπαναστασίου καταψηφίζεται στη Βουλή και παραιτείται.

1933: Πραγματοποιείται στο Λονδίνο η πρώτη διάσκεψη των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

1941: Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ καθιερώνει το σήμα της νίκης με υψωμένα τα δύο δάχτυλα του χεριού, σχηματίζοντας το γράμμα V. Το ΒΒC μεταδίδει στην Ευρώπη το εμψυχωτικό μήνυμα για την αντίσταση «V for Victory».

1949: Το Λάος ανακοινώνει την αυτονομία του χωρίς, όμως, να αποχωρήσει από το Γαλλικό Σύνδεσμο.

1952: Τελετή έναρξης των 15ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Ελσίνκι. Λαμβάνουν μέρος 4.407 αθλητές και 518 αθλήτριες από 69 χώρες. Για πρώτη φορά κυματίζει η σοβιετική σημαία στο Ολυμπιακό Στάδιο της φιλανδικής πρωτεύουσας.

1967: Οι Beatles προτίθενται να αγοράσουν το νησάκι Αγία Τριάδα που βρίσκεται στα ανοιχτά της Ερέτριας και μοιάζει με κιθάρα. Το σχέδιό τους, τελικά, θα ναυαγήσει.

1974: Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος μεταβαίνει από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη και μιλά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας το στρατιωτικό καθεστώς της Αθήνας για παραβίαση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

1975: Εγκαινιάζεται το Πολεμικό Μουσείο, στην οδό Βασ.Σοφίας και Ριζάρη.

1979: Στη Νικαράγουα, το κίνημα των Σαντινίστας μπαίνει στην πρωτεύουσα Μανάγκουα και καταλαμβάνει την εξουσία. Σαράντα δύο χρόνια δικτατορικής διακυβέρνησης από τον Αναστάζιο Σομόζα, τερματίζονται με τη νίκη του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου των Σαντινίστας, του FSLN.

1980: Αρχίζουν στη Μόσχα οι 22οι Ολυμπιακοί Αγώνες, με περισσότερα από 50 έθνη να τους μποϊκοτάρουν ως διαμαρτυρία για την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν το Δεκέμβριο του 1979.

1989: Η Βουλή αποφασίζει την παραπομπή των Ανδρέα Παπανδρέου, Μένιου Κουτσόγιωργα, Γιώργου Πέτσου, Δημήτρη Τσοβόλα και Παναγιώτη Ρουμελιώτη στην Ειδική Ανακριτική Επιτροπή για το σκάνδαλο των ΔΕΚΟ, που κατέθεσαν τα χρήματά τους στην Τράπεζα Κρήτης.

1996: Ανοίγει η αυλαία των 26ων Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα στις ΗΠΑ, της «Χρυσής Ολυμπιάδας». Ο χτυπημένος από Πάρκινσον, Μοχάμεντ Άλι, ανάβει με τρεμάμενα χέρια την Ολυμπιακή Φλόγα. Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες γιορτάζουν τα πρώτα 100 χρόνια τους, «παρουσία» 10.000 αθλητών από 197 χώρες.

2002: Ο Περικλής Ιακωβάκης καταρρίπτει το «στοιχειωμένο» ρεκόρ του Θανάση Καλογιάννη στα 400 μ. (48.80 από τις 19/7/1987) με 48.66, στο μίτινγκ του Λιντς.

2002: Συλλαμβάνεται ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, που κυκλοφορούσε με το όνομα Μιχάλης Οικονόμου, τον οποίο οι αρχές θεώρησαν από την πρώτη στιγμή ως ηγετικό στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη».

2004: Μετά από 44 χρόνια το τραμ ξαναρχίζει τα δρομολόγιά του στους δρόμους της Αθήνας. Αρχικά καλύπτει τη διαδρομή από το Σύνταγμα μέχρι το Νέο Φάληρο και τη Γλυφάδα και λειτουργεί όλο το 24ωρο.

Σαν σήμερα γεννήθηκαν

1834: Εντγκάρ Ντεγκά, γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος. Θεωρείται μετρ στην απεικόνιση της ανθρώπινης φιγούρας σε κίνηση.

1881: Φρειδερίκος Ντεσάουερ, Γερμανός φυσικός και φιλόσοφος

1893: Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, Ρώσος ποιητής

1898: Χέρμπερτ Μαρκούζε, γερμανικής καταγωγής αμερικανός φιλόσοφος, θεωρητικός εκπρόσωπος της νέας Αριστεράς και συγγραφέας του βιβλίου «Ο Μονοδιάστατος Άνθρωπος».

1914: Σάμιουελ Κολτ, αμερικανός κατασκευαστής όπλων.

Σαν σήμερα πέθαναν

1374: Φραντσέσκο Πετράρκα, Ιταλός ποιητής

1920: Άγγελος Βλάχος, συγγραφέας

1934: Κάλεμπ Μπράνταμ, αμερικανός φαρμακοποιός, που ανακάλυψε την Pepsi Cola.

1969: Στρατής Μυριβήλης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Μιχαήλ Σταματόπουλου, μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος.

1970: Παναγιώτης Πιπινέλης, Έλληνας πολιτικός

1980: Νιχάτ Ερίμ, Τούρκος πολιτικός

2006: Τζακ Γουόρντεν, Αμερικανός ηθοποιός

2014: Τζέιμς Γκάρνερ, Αμερικανός ηθοποιός

Όλη η επικαιρότητα