Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Σεπτεμβρίου – Τα σημαντικότερα γεγονότα

Ακούστε το άρθρο

Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν στην Ελλάδα και τον κόσμο σαν σήμερα, και σημάδεψαν την ιστορία.

866 Γεννήθηκε ο Μακεδόνας αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Λέων 6ος ο Σοφός

1710 Πεθαίνει ο Δανός αστρονόμος, μαθηματικός και εφευρέτης Όλε Ρόμερ, ο οποίος έκανε τις πρώτες ποιοτικές μετρήσεις της ταχύτητας του φωτός.

1888 Διεξάγεται ο πρώτος διαγωνισμός γυναικείας ομορφιάς, στο Σπα του Βελγίου. Το πρώτο βραβείο απονέμεται στη 18χρονη Μπέρθα Σουκαρέτ από τη Γουατεμάλα.

1922 Γεννιέται ο Τσέχος δρομέας Εμίλ Ζάτοπεκ, ο επονομαζόμενος και «άνθρωπος – ατμομηχανή», 4 φορές χρυσός ολυμπιονίκης.

1931 Ο χρηματιστηριακός πανικός σε Αμερική και Ευρώπη επηρεάζει και την Ελλάδα. Σημειώνεται υποτίμηση των αξιών και χρεοκοπία χρηματιστών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ κλείνει το Χρηματιστήριο.

1940 Ανακαλύπτεται ελληνική προϊστορική λιμναία πόλη, αναγόμενη σε εποχή παλιότερη του 2000 π.Χ. στη λίμνη της Καστοριάς.

1949 Πεθαίνει ο συνθέτης Νίκος Σκαλκώτας.

 1952 Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στον Τσάρλι Τσάπλιν να ξαναμπεί στη χώρα, έπειτα από ένα ταξίδι που πραγματοποίησε στην Αγγλία.

1955 Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χουάν Περόν, ανατρέπεται από στρατιωτικό πραξικόπημα.

1957 Πραγματοποιείται από τις ΗΠΑ η πρώτη υπόγεια πυρηνική δοκιμή.

1961 Ιδρύεται από το Γεώργιο Παπανδρέου με τη συμμετοχή και του Σοφοκλή Βενιζέλου η Ένωση Κέντρου, με την ένωση πολλών κομμάτων του κέντρου.

1968 Στο Μεξικό, η αστυνομία εισβάλλει στο Πανεπιστήμιο της Πόλης του Μεξικού για να τερματίσει τις φοιτητικές αναταραχές, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 18 φοιτητές.

1970 Ιδρύεται από τη δικτατορία ως υποκατάστατο της Βουλής η Συμβουλευτική Επιτροπή Νομοθετικής Εργασίας. Πρόκειται για μια 60μελή “Μικρή Βουλή”.

1970 Στη Γένοβα της Ιταλίας, ο φοιτητής Κώστας Γεωργάκης αυτοπυρπολείται, κραυγάζοντας «Ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα», σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το στρατιωτικό καθεστώς στην Ελλάδα.

1981 Πάνω από 250.000 Αμερικανοί διαδηλώνουν στην Ουάσιγκτον μετά από κάλεσμα των συνδικάτων κατά της οικονομικής πολιτικής του Προέδρου Ρίγκαν, κυρίως λόγω των περικοπών στο σύστημα της κοινωνικής πρόνοιας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ.

1982 Στη Σουηδία, οι Σοσιαλδημοκράτες υπό τον Ούλοφ Πάλμε κερδίζουν μεγάλη νίκη στις βουλευτικές εκλογές.

1985 Καταστρεπτικός σεισμός στο Μεξικό, μεγέθους 8,1 Ρίχτερ σαρώνει το Μεξικό. Πάνω από 10.000 χάνουν τη ζωή τους.

1985 Πέθανε ο διακεκριμένος ιταλός συγγραφέα, Ίταλο Καλβίνο, («Διχασμένος Υποκόμης», «Αόρατες πόλεις»).

1992 Ο “τσάρος των αιθέρων”, Σεργκέι Μπούμπκα, κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ με 6.13 μ. στο Τόκιο.

2000 Η άρση βαρών χαρίζει ένα ακόμα μετάλλιο στην Ελλάδα κατά την Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ, με την Ιωάννα Χατζηιωάννου να καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην κατηγορία των 63 κιλών, σηκώνοντας 222,5 κιλά.

2002 Απόπειρα πραξικοπήματος σημειώνεται στην Ακτή Ελεφαντοστού, ενώ ο πρόεδρος Λοράν Μπαγκμπό απουσιάζει στην Ιταλία. Στη διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώνονται δεκάδες άτομα, ανάμεσά τους και ο πρώην δικτάτορας Ρομπέρ Γκουέι.

Όλη η επικαιρότητα