Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα

Ακούστε το άρθρο

Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν στην Ελλάδα και τον κόσμο σαν σήμερα, και σημάδεψαν την ιστορία.

1453 Ο Έλληνας πλοίαρχος Φλαντανελλάς, διασπώντας τον οθωμανικό αποκλεισμό, εισέρχεται στον Κεράτιο κόλπο και καταφέρνει να εφοδιάσει την πολιορκούμενη Κωνσταντινούπολη.

1799 Ο Γάλλος αυτοκράτορας, Ναπολέων Β’ υπογράφει ένα διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα των Εβραίων

1841 Κυκλοφορεί το βιβλίο του Έντγκαρ Άλαν Πόε «Οι Φόνοι της Οδού Μοργκ», που θεωρείται το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα στην ιστορία της λογοτεχνίας.

1862 Ολοκληρώνεται η πρώτη δοκιμή παστερίωσης φρέσκου γάλακτος από τους Γάλλους επιστήμονες, Λουί Παστέρ και Κλοντ Μπερνάρ.

1889 Γεννήθηκε ο δικτάτορας της Ναζιστικής Γερμανίας, Αδόλφος Χίτλερ

1893 Γεννήθηκε ο ισπανός ζωγράφος και γλύπτης, Χουάν Μιρό

1902 Ο Πιερ Κιουρί και η Μαρία Κιουρί ανακαλύπτουν το στοιχείο ράδιο.

1913 Η διάσημη αμερικανίδα χορεύτρια Ισιδώρα Ντάνκαν, πληροφορείται τον τραγικό θάνατο των παιδιών της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και αμέσως ανακοινώνει ότι αναστέλλει επ’ αόριστον όλες τις εμφανίσεις της.

1913 Γεννήθηκε ο Μίμης Φωτόπουλος, Έλληνας ηθοποιός. (Θαν. 29/10/1986)

1914 Η σφαγή του Λάντλοου. Η Εθνική Φρουρά της Πολιτείας του Κολοράντο ανοίγει πυρ κατά απεργών ανθρακωρύχων στην πόλη Λάντλοου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο ελληνικής καταγωγής συνδικαλιστής, Λούης Τίκας.

1916 Αρχίζει η επανάσταση των Ιρλανδών κατά της Αγγλίας, που θα οδηγήσει στο καθεστώς της ανεξάρτητης κτήσης (1921). Από το 1937 η Ιρλανδία έγινε ανεξάρτητη Δημοκρατία με το όνομα «Έιρε».

1920 Εναρξη των 7ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αμβέρσας (οι 6οι δεν έγιναν ποτέ λόγω πολέμου). Πρώτη εμφάνιση της σημαίας με τους 5 ολυμπιακούς κύκλους και πρώτη απαγγελία του Ολυμπιακού Ύμνου. Μελανό σημείο ο αποκλεισμός των κρατών, που ηττήθηκαν στον πόλεμο (Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Βουλγαρία), αφού το πνεύμα των αγώνων δεν θέλει τη διάκριση λόγω πολιτικών διαφορών.

1922 Γεννιέται ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης.

1925 Εγκαινιάζεται ο ιππόδρομος του Φαληρικού Δέλτα και ξεκινά το στοίχημα στις ιπποδρομιακές κούρσες

1941 Υπογράφεται στο Βοτονόσι Μετσόβου το πρωτόκολλο συνθηκολόγησης του ελληνικού στρατού ανάμεσα στον υποστράτηγο Τσολάκογλου, διοικητή του ΤΣΔΜ (Τομέας Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας) και τον ταξίαρχο Ντίτριχ των γερμανικών δυνάμεων εισβολής

1959 Πέθανε ο γλωσσολόγος καθηγητής και υπέρμαχος της καθιέρωσης της δημοτικής, Μανώλης Τριανταφυλλίδης

1963 Το δικτατορικό καθεστώς του Φράνκο εκτελεί τον Χουλιάν Γκριμάου, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Ισπανίας

1963 Διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Λονδίνο για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα. Η Μπέτυ Αμπατιέλου διαμαρτύρεται έντονα στη βασίλισσα Φρειδερίκη έξω από το ξενοδοχείο «Κλάριτζ»

1979  Στην Αίγυπτο, ο Ανουάρ Σαντάτ, σε δημοψήφισμα, που γίνεται για να κριθεί από το λαό η αποδοχή ή όχι της συμφωνίας ειρήνευσης με το Ισραήλ, πετυχαίνει σαρωτική νίκη.

1999 13 μαθητές σκοτώνονται στο Λύκειο Κόλουμπαϊν των ΗΠΑ, όταν δύο συμμαθητές τους ανοίγουν πυρ με αυτόματα και χειροβομβίδες.

1999 Πέθανε ο ηθοποιός, Νίκος Ρίζος

2000 O Παναθηναϊκός νικά στον τελικό της Ευρωλίγκα τη Μακάμπι με 73-67 στη Θεσσαλονίκη και στέφεται για δεύτερη φορά πρωταθλητής Ευρώπης.

Όλη η επικαιρότητα