Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Απριλίου γεννήθηκε και σαν σήμερα πέθανε ο Κωνσταντίνος Καβάφης (1863-1933)

Ακούστε το άρθρο

Σαν σήμερα 29 Απριλίου 1863 γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Καβάφης στην Αλεξάνδρεια, όπου οι γονείς του, εγκαταστάθηκαν φεύγοντας την Κωνσταντινούπολη το 1840. Ήταν το ένατο παιδί του Πέτρου Καβάφη, μεγαλέμπορου βαμβακιού. Η μητέρα του ανήκε σε παλιά Φαναριώτικη οικογένεια της Κωνσταντινούπολης.Τραγική σύμπτωση: Ο μεγάλος μας Αλεξανδρινός ποιητής πέθανε στις 29 Απριλίου του 1933, τη μέρα που συμπλήρωνε 70 χρόνια ζωής, στο Νοσοκομείο της Ελληνικής Κοινότητας, στην Αλεξάνδρεια.

Διαβάστε ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα, όπως το έγραψε ο ίδιος, ο μεγάλος μας ποιητής:

«Εἶμαι Κωνσταντινουπολίτης τὴν καταγωγήν, ἀλλὰ ἐγεννήθηκα στὴν Ἀλεξάνδρεια — σ’ ἕνα σπίτι τῆς ὁδοῦ Σερίφ. Μικρὸς πολὺ ἔφυγα, καὶ ἀρκετὸ μέρος τῆς παιδικῆς μου ἡλικίας τὸ πέρασα στὴν Ἀγγλία. Κατόπιν ἐπισκέφθην τὴν χώραν αὐτὴν μεγάλος, ἀλλὰ γιὰ μικρὸν χρονικὸν διάστημα. Διέμεινα καὶ στὴ Γαλλία. Στὴν ἐφηβικήν μου ἡλικίαν κατοίκησα ὑπὲρ τὰ δύο ἔτη στὴν Κωνσταντινούπολη. Στὴν Ἑλλάδα εἶναι πολλὰ χρόνια ποὺ δὲν ἐπῆγα. Ἡ τελευταία μου ἐργασία ἦταν ὑπαλλήλου εἰς ἕνα κυβερνητικὸν γραφεῖον ἐξαρτώμενον ἀπὸ τὸ ὑπουργεῖον τῶν Δημοσίων Ἔργων τῆς Αἰγύπτου. Ξέρω Ἀγγλικά, Γαλλικὰ καὶ ὁλίγα Ἰταλικά».

Δείτε τα υπόλοιπα, από τα σημαντικότερα γεγονότα, που έγιναν στην Ελλάδα και τον κόσμο, σαν σήμερα και σημάδεψαν την ιστορία:

1091: Λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη διεξάγεται η Μάχη του Λεβουνίου. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Αλέξιος Α’ ο Κομνηνός, νικά τους Πετσενέγκους και τους εξαφανίζει από την ιστορία.

1429: Κατά τον εκατονταετή πόλεμο, η 17χρονη Ιωάννα της Λορένης ή Ζαν ντ’ Αρκ, απελευθερώνει την Ορλεάνη από την αγγλική κυριαρχία.

1707: Τα Κοινοβούλια Αγγλίας και Σκοτίας συνεδριάζουν και αποφασίζουν την ένωση των περιοχών τους, σχηματίζοντας έτσι τη Μεγάλη Βρετανία.

1882: Η Ζίμενς παρουσιάζει στο Βερολίνο το πρώτο τρόλεϊ με την ονομασία Electromote.

1903: Μετά από κατολίσθηση, 30.000.000 κυβικά μέτρα βράχων σκοτώνουν 70 ανθρώπους στο Φρανκ της Αλμπέρτα στον Καναδά.

1913: Ο σουηδός μηχανικός Γκίντιον Σούντμπακ κατασκευάζει και πατεντάρει το φερμουάρ.

1916: Στην επανάσταση του Πάσχα, ο στρατιωτικός νόμος στην Ιρλανδία αίρεται και η επανάσταση τελειώνει επισήμως, με την παράδοση των Ιρλανδών εθνικιστών στις βρετανικές αρχές στο Δουβλίνο.

1933: Ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ των ομάδων Έβερτον και Μάντσεστερ Σίτι (3-0) είναι ο πρώτος αγώνας ποδοσφαίρου, που οι παίκτες φορούν φανέλες με νούμερα. Η Έβερτον χρησιμοποιεί νούμερα από το 1 μέχρι το 11 και η Σίτι από το 12 μέχρι το 22.

1941: Ορκίζεται η πρώτη κατοχική κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον στρατηγό, Γεώργιο Τσολάκογλου.

1941: Οι αρχές κατοχής στην Ελλάδα θέτουν σε κυκλοφορία παράλληλα με τη δραχμή, το Μάρκο Κατοχής (Reichs Kredit Kassenscheine), τη λιρέτα Κατοχής, τη μεσογειακή δραχμή, το βουλγαρικό λέβα και το αλβανικό φράγκο, νομίσματα χωρίς αντίκρυσμα.

1945: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο γερμανικός στρατός στην Ιταλία παραδίδεται άνευ όρων στους Συμμάχους. Την ίδια μέρα, οι αμερικανοί απελευθερώνουν το στρατόπεδο Νταχάου, ενώ ο Αδόλφος Χίτλερ παντρεύεται τη σύντροφο της ζωής του, Εύα Μπράουν, σε ένα καταφύγιο στο Βερολίνο και ορίζει αντικαταστάτη του το ναύαρχο Καρλ Ντένιτζ.

1970: Πόλεμος του Βιετνάμ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυνάμεις του Νότιου Βιετνάμ εισβάλλουν στην Καμπότζη για να κυνηγήσουν τους Βιετκόνγκ.

1992: Ο δήμαρχος του Λος Άντζελες κηρύσσει την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας του κύματος βίας που ξέσπασε μετά την αθώωση τεσσάρων αστυνομικών, οι οποίοι κατηγορούνταν με αδιάσειστα στοιχεία ότι ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον μαύρο Ρόντνεϊ Κιγκ. Οι ταραχές, που θα τερματιστούν δύο μέρες αργότερα με την επέμβαση του στρατού και την απόφαση να επαναληφθεί η δίκη, αφήνουν στο Λος Άντζελες 31 νεκρούς, ενώ σε δέκα άλλες πόλεις των ΗΠΑ που επεκτάθηκαν οι ταραχές τα θύματα έφτασαν τα 44 και οι τραυματίες τους 2.000.

1994: Στην Ιταλία, ο μεγιστάνας των ΜΜΕ, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, λαμβάνει την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης.

1995: Δέκα ημέρες μετά τον τελικό Κυπέλλου Παναθηναϊκός – ΑΕΚ (1-0), άγνωστοι ξυλοκοπούν άγρια τον διαιτητή του αγώνα Φίλιππο Μπάκα, σταματώντας το ταξί που επιβαίνει.

1998: Ο Πανιώνιος επικρατεί με 1-0 επί του Παναθηναϊκού στο Στάδιο Καραϊσκάκη και κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας στο ποδόσφαιρο. Το «χρυσό» γκολ σημειώνει με κεφαλιά ο Δημήτρης Ναλιτζής στο 53′.

2005: Ολοκληρώνεται η αποχώρηση των στρατευμάτων της Συρίας από το Λίβανο, μετά από 29 χρόνια κατοχής.

2011: Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ παντρεύεται την Κέιτ Μίντλετον.

Σαν σήμερα γεννήθηκαν

1818: Αλέξανδρος Β’, τσάρος της Ρωσίας

1899: Ντιουκ Έλινγκτον, αμερικανός συνθέτης και πιανίστας της τζαζ.

1901: Χιροχίτο, αυτοκράτορας της Ιαπωνίας

1917: Σελέστ Χολμ, Αμερικανίδα ηθοποιός

1957: Σοφία Σακοράφα, Ελληνίδα ακοντίστρια και πολιτικός

1957: Ντάνιελ Ντέι-Λιούις, Άγγλος ηθοποιός

1958: Μισέλ Φάιφερ, Αμερικανίδα ηθοποιός

1970: Ούμα Θέρμαν, Αμερικανίδα ηθοποιός

Σαν σήμερα πέθαναν

1930: Μαρία Πολυδούρη, ποιήτρια από την Καλαμάτα, γνωστή και από το δεσμό της με τον ομότεχνό της Κώστα Καρυωτάκη.

1961: Γιάννης Κορδάτος, Έλληνας κοινωνιολόγος

1980: Άλφρεντ Χίτσκοκ, άγγλος σκηνοθέτης, επονομαζόμενος και μετρ του σασπένς. (Γεν. 13/8/1899)

2006: Τζον Κένεθ Γκάλμπρεϊθ, Καναδός οικονομολόγος

2013: Ανδρέας Ντούζος, Έλληνας ηθοποιός

Όλη η επικαιρότητα