Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 1ης Αυγούστου

Ακούστε το άρθρο

1831: Ο Ανδρέας Μιαούλης καταστρέφει την ελληνική κορβέτα «Ύδρα» και την φρεγάτα «Ελλάς»

Η Ελλάδα σχεδόν από την πρώτη στιγμή του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, μαστίζεται από εμφύλιες διαμάχες. Αμέσως μετά την ίδρυση κράτους, ξεκίνησε το 1831, μια εμφύλια διαμάχη μεταξύ του Ιωάννη Καποδίστρια και των αρχόντων της Ύδρας.

Τον Μάιο του 1831, οι κυβερνητικοί εκδιώχθηκαν από το νησί της Ύδρας και την εξουσία ανέλαβε μια επταμελής επιτροπή, μεταξύ των οποίων ήταν ο Δημήτριος Βούλγαρης, ο Γεώργιος Κουντουριώτης και ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος. Το ίδιο συνέβη και στην Σύρο, με τα νησιά να έχουν ως σύμμαχους την Αγγλία και την Γαλλία.

Οι άρχοντες των νησιών κατάφεραν να πάρουν με το μέρος τους τον Ανδρέα Μιαούλη, ενώ ο Καποδίστριας πήρε την συγκατάθεση των Μεγάλων Δυνάμεων, πως θα υποστηρίξουν την κυβέρνησή του. Η σύρραξη γενικεύτηκε και μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο.

Την 1η Αυγούστου του 1831, ο Ανδρέας Μιαούλης περικυκλώθηκε από τα πλοία των τριών Μεγάλων Δυνάμεων, έδιωξε τα πληρώματα των πλοίων και έβαλε φωτιά στην ελληνική κορβέτα «Ύδρα» και την φρεγάτα «Ελλάς», για να μην πέσουν στα χέρια των αντιπάλων. Για την πράξη του αυτή ακολούθησε κατακραυγή και ο ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης παραπέμφθηκε σε δίκη.

1951: Ανακοινώνεται επίσημα η ίδρυση της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ).Το πρακτικό της ίδρυσης της ΕΔΑ συνυπέγραψαν ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδος, το κόμμα των Αριστερών Φιλελεύθερων (το οποίο και αποχώρησε από την ΕΔΑ το Δεκέμβρη του 1951), το Δημοκρατικό Ριζοσπαστικό Κόμμα. Λίγες μέρες αργότερα ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους η Ενωσις Δημοκρατικών Αριστερών και η Δημοκρατική Ενωσις. Δίχως να φαίνεται επίσημα, το πρακτικό της ίδρυσης της ΕΔΑ συνυπέγραφε και το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας που από το 1947 είχε κηρυχτεί παράνομο όπως και το ΚΚΕ.

1966: Ο Τσάρλς Γούιτμαν σκοτώνει την σύζυγό του και την μητέρα του και αργότερα άλλα 14 άτομα στο Πανεπιστήμιο Austin του Τέξας

Την 1η Αυγούστου του 1966, ο Τσαρλς Γουίτμαν θα πάθει ένα δολοφονικό αμόκ και επί 96 λεπτά θα πυροβολεί αδιακρίτως με την καραμπίνα του. Αρχικά σκότωσε την σύζυγό του και την μητέρα του και μετά κατευθύνθηκε στο Πανεπιστήμιο του Austin στην πολιτεία του Τέξας.

Εκεί ανεβαίνει στον πύργο του πανεπιστημίου και έχοντας καλύτερο οπτικό πεδίο βολής, πυροβόλησε κατά 46 ατόμων, σκοτώνοντας 14 από αυτούς. Μάλιστα το πρώτο του θύμα, ήταν μια έγκυος γυναίκα με φουσκωμένη κοιλιά. Ο Γούιτμαν μπορούσε να την σημαδέψει οπουδήποτε, αλλά εκείνος σημάδεψε κατευθείαν στην κοιλιά σκοτώνοντας και την ίδια και το μωρό της.

Τελικά, μετά τους 16 φόνους, σκοτώθηκε από την αστυνομία. Στην αυτοψία που ακολούθησε, βρέθηκε ένας όγκος στον εγκέφαλο του , που όπως είπαν οι γιατροί μπορούσε να έχει πειράξει τα νεύρα και ίσως τον οδήγησε στο μακελειό.

1981: Βγαίνει για πρώτη φορά στον αέρα το κανάλι MTV

Ένα κανάλι εντελώς διαφορετικό από ότι υπήρχε μέχρι εκείνη την στιγμή, έκανε ντεμπούτο τα μεσάνυχτα της 1ης Αυγούστου του 1981. Είχε ως έδρα του την Νέα Υόρκή και ονομάστηκε MTV, δηλαδή «Music Τelevision». Μετέδιδε αποκλειστικά σχεδόν μουσικά βίντεο, τα λεγόμενα και βίντεο κλιπ και έμελλε να αλλάξει οριστικά και αμετάκλητα τον τρόπο που ακούμε και αισθανόμαστε την μουσική, προσθέτοντας την εικόνα.

Το πρώτο βίντεο κλιπ που μετέδωσε ήταν, όλως περιέργως, το τραγούδι των The Bangles, «Video killed the radio star». Το MTV έφερε σε κάθε σπίτι την εικόνα των καλλιτεχνών και άλλαξε μια για πάντα την μαζική (pop) κουλτούρα. Το κανάλι γιγαντώθηκε και σήμερα εκπέμπει σε όλες σχεδόν χώρες του κόσμου.

Όλη η επικαιρότητα