WEB tv Αρκαδία

Σανατόριο Μάνας: Το στοιχειωμένο σανατόριο της Βυτίνας που έγινε 5άστερο ξενοδοχείο

Το Σανατόριο της «Μάνας» ή «Κορφοξυλιάς» βρίσκεται σε μια θαυμάσια αλπική τοποθεσία σε υψόμετρο 1500 μ., κοντά στο χωριό Μαγούλιανα.
Ακούστε το άρθρο

Στην καρδιά του δάσους του Μαινάλου και μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πανέμορφη και γραφική Βυτίνα υπήρχε μέχρι πρότινος εγκαταλελειμμένο ένα από τα πιο τρομακτικά κτήρια της Ελλάδας.

Το παλιό Σανατόριο της Μάνας. Το Σανατόριο της «Μάνας» ή «Κορφοξυλιάς» βρίσκεται σε μια θαυμάσια αλπική τοποθεσία σε υψόμετρο 1500 μ., κοντά στο χωριό Μαγούλιανα. Χτισμένο με ντόπια γκρίζα πέτρα από Λαγκαδινούς μαστόρους, έχει συνολική επιφάνεια περίπου 2.500τ.μ. και περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο και δύο ορόφους. Το Σανατόριο αποτελεί μοναδικό δείγμα νοσοκομειακής αρχιτεκτονικής, με σημαντικό κατασκευαστικό χαρακτηριστικό την χρήση πλακών από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Κτίστηκε το 1923 με πρωτοβουλία της Άννας Παπαδοπούλου, αδερφής του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά. Η Άννα Παπαδοπούλου, γνωστή ως «Μάνα», ήταν εθελόντρια νοσηλεύτρια με έντονη δράση στα πεδία μαχών. Κατά την μεταπολεμική περίοδο ασχολήθηκε με τους φυματικούς ασθενείς της μικρασιατικής εκστρατείας του 1922 . Όραμα της ήταν η δημιουργία του μεγαλύτερου σανατορίου των Βαλκανίων. Η ίδια, ωστόσο, πέθανε από φυματίωση τον Μάρτιο του 1938. Από τότε, και μέχρι την ανακάλυψη του αντιβιοτικού, το σανατόριο εγκαταλείφθηκε σταδιακά και λεηλατήθηκε. Σε 5άστερο ξενοδοχείο θα μετατραπεί το πρώην σανατόριο «Μάνα» στο Μαίναλο της Αρκαδίας. Σε μία, ίσως, από τις χειρότερες συγκυρίες για τον τουρισμό, εξασφάλισε την οικοδομική άδεια για τη μετασκευή σε ξενοδοχείο του πρώην σανατορίου «Μάνα» στη Γορτυνία ο ιδιοκτήτης του ακινήτου. Η εταιρεία Otus ξενοδοχειακή, που το Μάιο του 2015 εξαγόρασε έναντι ποσού 830.000 ευρώ το παλιό σανατόριο «Μάνα», που βρίσκεται σε έκταση περίπου επτά στρεμμάτων στο Μαίναλο της Αρκαδίας, εξασφάλισε πριν από λίγες ημέρες, την οικοδομική άδεια για την ανατασκευή του ακινήτου και τη μετατροπή του σε 5άστερο ξενοδοχείο. Το κτήριο βρίσκεται στη θέση «Κορφοξυλιά» σε απόσταση 3 χλμ. από τον οικισμό Μαγούλιανα, σε υψόμετρο 1.300 μ. στο Μαίναλο. Το πρώην σανατόριο απέχει 5 χλμ. από την Εθνική Οδό Τρίπολης – Ολυμπίας, 13 χλμ. από τη Βυτίνα, 56 χλμ. από την Τρίπολη και 200 χλμ. από την Αθήνα.

Πηγές: arcadiaportal.gr | Michael Miller

Όλη η επικαιρότητα