Γυναίκα Κόσμος

Η Σαουδική Αραβία επιτρέπει στις γυναίκες να οδηγούν από τον Ιούνιο του 2018

Ακούστε το άρθρο

Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι πλέον θα επιτρέπεται στις γυναίκες να οδηγούν, βάζοντας τέλος στη μακροχρόνια πολιτική που αποτελούσε τον ορισμό και τη βάση της καταπίεσης των γυναικών σε αυτό το παραπάνω από συντηρητικό κράτος.

Η αλλαγή αυτή θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιούνιο του 2018, και ανακοινώθηκε με βασιλικό διάταγμα το οποίο διαβάστηκε ζωντανά στην κρατική τηλεόραση και σε ταυτόχρονη εκδήλωση για τα ΜΜΕ στην Washington. Η απόφαση αυτή πάρθηκε προκειμένου να υπογραμμιστεί η ζημιά που έχει κάνει στην παγκόσμια φήμη του έθνους η απαγόρευση της οδήγησης στις γυναίκες(!), και να αλλάξει η κοινή γνώμη προς όφελός τους.

Οι Σαουδάραβες ηγέτες, ελπίζουν ακόμα ότι η νέα αυτή πολιτική θα βοηθήσει την οικονομία, αυξάνοντας τον αριθμό των γυναικών στον χώρο εργασίας. Πολλές γυναίκες οι οποίες εργάζονται εκεί, ξοδεύουν πολλά χρήματα από τους μισθούς στη μετακίνησή τους, ή αναγκάζονται να εργάζονται με άντρες συγγενείς τους.

Το 1990, όταν πραγματοποιήθηκε και η πρώτη διαμαρτυρία ενάντια στην απαγόρευση αυτή, με 47 γυναίκες οι οποίες έκαναν τον γύρω της πρωτεύουσας με αυτοκίνητα, συνελήφθησαν και ορισμένες έχασαν τις δουλειές τους. “Από εκείνη τη μέρα οι γυναίκες απαιτούν να έχουν δικαίωμα στην οδήγηση και επιτέλους συνέβη. Περιμέναμε πάρα πολύ καιρό”, είπε η Fawziah al-Bakr, μία εξ αυτών.

Ανάμεσα στις δικαιολογίες που παρέχουν ένα υποτιθέμενο άλλοθι στην παράλογη αυτή απαγόρευση, οι Σαουδάραβες λένε πράγματα όπως: “Δεν είναι σωστό για την κουλτούρα μας να οδηγούν οι γυναίκες” ή “οι άντρες δεν θα ξέρουν πώς να διαχειριστούν το να έχουν γυναίκες πλάι τους στο αυτοκίνητό”. Εξίσου φοβερό είναι και το “αν μια γυναίκα οδηγεί θα γίνει εξώλης και προώλης και θα καταρρεύσει το πρότυπο της οικογένειας”. Τέλος, ένας κληρικός ισχυρίστηκε – χωρίς στοιχεία φυσικά – ότι η οδήγηση βλάπτει τις ωοθήκες των γυναικών.

Η τυφλή υπακοή και υποταγή σε πρόσωπα που διατάζουν στο όνομα της θρησκείας, οδηγεί πάντα σε λάθη, υπερβολές, αδικίες και καταστροφή. Εκτός εάν το προλάβουμε – όπως ίσως συνέβη τώρα, με κάτι ναι μεν μικρό, αλλά ταυτόχρονα τεράστιο, όπως το να μπορεί μια γυναίκα να κρατήσει ένα τιμόνι.

Σύμφωνα με μια μικρή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Washington, ανακοινώθηκε ότι οι γυναίκες θα μπορούν να αποκτήσουν άδεια οδήγησης χωρίς να χρειάζεται να ζητήσουν άδεια από τους συζύγους τους.

Και τώρα εμείς πρέπει να το επιβραβεύσουμε αυτό. Ας ελπίσουμε ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να κάνει βήματα προς την σωστή κατεύθυνση με πιο γοργό ρυθμό.

Μπορεί να γίνει μια αρχή, αλλάζοντας ορισμένα από τα πράγματα που θα δεις στο παρακάτω βίντεο.

Πηγή: LADYLIKE

Όλη η επικαιρότητα