Αρθρογραφία

Σαράντος Καργάκος: Ο Έλληνας, ο Δάσκαλος, ο Φροντιστής

Ακούστε το άρθρο

Πριν λίγες μέρες ‘’έφυγε’’ ένας μεγάλος δάσκαλος, ένα πρότυπο φιλολόγου, ο Σαράντος Καργάκος. Η προσφορά του είναι ανεκτίμητη καθώς το έργο του ήταν πολύτιμο για πολλές γενιές μαθητών. Ο Σαράντος Καργάκος ήταν ιστορικός και δοκιμιογράφος. Υπήρξε εισηγητής του 15% για την παιδεία. Εργάστηκε στα μεγαλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια των Αθηνών καθώς και στους μεγαλύτερους φροντιστηριακούς οργανισμούς. Αρθρογραφούσε σε εφημερίδες και περιοδικά, πάντα με τεκμηριωμένο λόγο και επιχειρήματα. Αποσύρθηκε από τη φροντιστηριακή κοινότητα και δραστηριότητα το 1983.

Όλα τα βιβλία του ήταν μαθήματα αληθινής παιδείας. Η διδακτέα ύλη στα σχολεία μπορεί να υφίσταται αλλαγές ανάλογα με τις προτιμήσεις της πολιτικής βούλησης ή τις εναλλαγές του χρόνου. Το περιεχόμενο όμως της πραγματικής παιδείας παραμένει πάντα το ίδιο εφόσον φυτρώνει στον άνθρωπο τη δίψα να αναζητήσει την αλήθεια. Αυτό πέτυχε ο Δάσκαλος Σαράντος Καργάκος μέσα από την προσφορά του στο χώρο της παιδείας. Όσοι είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί του ή να μελετήσουν προσεχτικά τα βιβλία του, γνωρίζουν πολύ καλά το παραπάνω.

Με τη συμβολή του στην Έκθεση, στο μάθημα που συντροφεύει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, τροφοδοτούσε όχι μόνο τη λεκτική ικανότητα των παιδιών αλλά ταυτόχρονα και το πνεύμα τους.  Προτρέπω όλους τους μαθητές να αναζητήσουν τα βιβλία του μεγάλου αυτού Δάσκαλου  και έτσι να τους δοθεί η ευκαιρία να αντιληφθούν το πραγματικό νόημα της παιδείας.

Όλη η επικαιρότητα