WEB tv Ηλεία

Στο «μάτι του κυκλώνα» Παλούκι και Κουρούτα! (pics/vids)

Εικόνες καταστροφής στον δήμο Ήλιδας από τους ισχυρούς ανέμους.
Ακούστε το άρθρο

Στο «μάτι του κυκλώνα», βρέθηκε κυρίως η παραλιακή ζώνη του δήμου Ήλιδας, από τους δυνατούς ανέμους που έπνεαν από το βράδυ της Δευτέρας και κυρίως μέχρι σήμερα το πρωί.

Σημαντικές ζημιές προξενήθηκαν στο Αλιευτικό Καταφύγιο Παλουκίου, με τους αλιείες από την νύχτα να προσπαθούν με κίνδυνο τη ζωή τους να διαφυλάξουν τις περιουσίες τους, ενώ εξίσου σοβαρές ζημιές υπήρξαν και στην Κουρούτα, όπως σε υποδομές καταστημάτων.

Στην παραλία Σαβαλίων, τα κύματα «κατάπιαν» για μια ακόμη φορά την πλατεία – πάρκινγκ πάνω από την παραλία, με τη διάβρωση να γίνεται ακόμη μεγαλύτερη…

Στην περιοχή Γουλισές, στην επαρχιακή οδό Αμαλιάδας – Σαβαλίων μια τεράστια λεύκα κατέληξε στην ταράτσα μονοκατοικίας, ενώ δέντρο έπεσε μέσα στο νεκροταφείο Ροβιάτας!

Πτώσεις δέντρων σε αυλές σπιτιών, αλλά και κατά μήκος της εθνικής οδού Πύργου – Πατρών υπήρξαν κατά τη διάρκεια μιας νύχτας, που προκάλεσε τον φόβο των κατοίκων, κυρίως εκείνων που μένουν εκτός πόλης, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας να δέχεται κλήσεις για την απομάκρυνσή τους.

Απίστευτη εικόνα…

Με το πρώτο «φως» της ημέρας, στο Αλιευτικό Καταφύγιο Παλουκίου, το μόνο που αντίκριζε κανείς ήταν… καταστροφή! Και μπορεί οι αλιείς να κατάφεραν για μια νύχτα να σώσουν τα σκάφη τους, όμως οι εξωτερικοί χώροι του Καταφυγίου έγιναν ένα με τη θάλασσα, και ακόμα και μετά τις 9 το πρωί, απαιτούνταν μεγάλη προσοχή και αρκετά μέτρα μακριά από το μόλο, μιας και τα κύματα έφταναν μέχρι τα πεζοδρόμια!

Εικόνες καταστροφής και στην Κουρούτα, με τους καταστηματάρχες να προσπαθούν να περισώσουν τις περιουσίες τους.

Κυρίως στα καταστήματα Θ.Ε.Α. και Άνεμος, οι ζημιές ήταν μεγάλες στις υποδομές των εξωτερικών χώρων, με τα κύματα να διαλύουν μεγάλα κιόσκια, πατώματα και σκάλες!

Από νωρίς το πρωί, συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας του δήμου, με επικεφαλής τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ήλιδας κ. Βαγγέλη Χριστοφόρου έκανε αυτοψίες στα σημεία που επλήγησαν.

Πρωτόγνωρο φαινόμενο…

Μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Χριστοφόρου, δήλωσε χαρακτηριστικά:

Για άλλη μια φορά ο Δήμος Ήλιδας βρέθηκε στην κυριολεξία στο «μάτι του κυκλώνα», προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε υποδομές τουριστικές, εστίασης και κοινόχρηστους χώρους, στο Αλιευτικό καταφύγιο Παλουκίου καθώς και μεγάλες καταστροφές στο αγροτοδασικό δίκτυο και με πολλές πτώσεις δέντρων.

Έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα, ακόμα και πρόσβασης στις περιουσίες των ιδιοκτητών. Συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε με κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας του δήμου τις καταγραφές σε όλο το Δήμο για να αποτυπώσουμε την πραγματική εικόνα των ζημιών.
Ήδη ο Δήμος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, γιατί μην ξεχνάμε είχαμε σημαντικές ζημιές και τις προηγούμενες μέρες.
Το σημερινό (σ.σ. χθεσινό) φαινόμενο με τους πολύ ισχυρούς ανέμους, ήταν πραγματικά πρωτόγνωρο…».

Δείτε βίντεο & φωτογραφίες: 

Γεράσιμος Κρινάς, Πρόεδρος Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Παλουκίου

Όλη τη νύχτα προσπαθούσαμε να γλιτώσουμε τα καΐκια μας. Η εικόνα όπως βλέπετε, είναι εικόνα καταστροφής. Με κίνδυνο τις ζωές, μείναμε όλη νύχτα μη χαθούν όλα.

Το νερό έφτανε πάνω από το τσιμέντο, μέχρι το πεζοδρόμιο επάνω. Απίστευτη η κατάσταση. Έχουν γίνει μεγάλες ζημιές, έσπασε ο φάρος μπροστά. Τι να πούμε;
Είχε καιρό, όμως υπάρχει ευθύνη που δεν έχει υλοποιηθεί η μελέτη που έπρεπε για να μπορεί να προστατευτεί το Καταφύγιο.

Δεν ζητάμε αυτή τη στιγμή ευθύνες. Να κοιτάξουν οι αρμόδιοι, μήπως μπορέσουν έστω και στα έκτακτα να γίνει επιτέλους το έργο.

Να γίνουν παρεμβάσεις που να προστατεύουν το Καταφύγιο και να ασφαλίζουν τις περιουσίες μας».

Γιώργος Ζαχιώτης, Γραμματέας Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Παλουκίου

«Για την ώρα σώσαμε τα καΐκια μας. Η κατάσταση είναι δραματική και φοβάμαι μην έχει και συνέχεια. Το λιμάνι είναι σε κακά χάλια.

Ο μόλος διαλύθηκε, όλες οι πέτρες έπεσαν μέσα και δεν ξέρουμε πότε θα ξαναδουλέψουμε. Κάθε μέρα είμαστε στην αγωνία…».

Όλη η επικαιρότητα