Εκπαίδευση

Σαρωτικές αλλαγές στα ΕΠΑΛ: Μειώνονται τα μαθήματα στις εξετάσεις – Αυξάνεται το διδακτικό έτος

Ακούστε το άρθρο

Στα πρότυπα των Γενικών Λυκείων κινούνται και τα ΕΠΑΛ, με το υπουργείο Παιδείας να επιχειρεί δραστική μείωση στα εξεταζόμενα μαθήματα για τις απολυτήριες, προαγωγικές ή πτυχιακές εξετάσεις, ενώ την ίδια στιγμή, στοχεύει στην αύξηση του ετήσιου διδακτικού έτους (σ.σ. δύο εβδομάδες στα ΓΕΛ, το διδακτικό έτος θα ολοκληρώνεται τέλη Μαΐου).

Στη σχετική ανακοίνωση για τροποποίηση του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος αναλύεται συγκεκριμένα ότι, στη Β’ τάξη ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ, οι μαθητές θα απαλλαχθούν από τις εξετάσεις στα εργαστήρια/ειδικότητας και θα εξετάζονται μόνο σε δύο μαθήματα Γενικής Κατεύθυνσης, δηλαδή στα Νέα Ελληνικά και την Άλγεβρα. Στην Γ’ τάξη των ΕΠΑΛ, τα εξεταζόμενα μαθήματα Γενικής Κατεύθυνσης θα παραμείνουν επίσης δύο (Νέα Ελληνικά και Άλγεβρα), ενώ υπό εξέταση θα είναι και τα εργαστήρια, ανάλογα με την ειδικότητα του κάθε μαθητή (από 3 σε 7).

Οι αλλαγές αναμένεται να εφαρμοστούν από το τρέχον σχολικό έτος 2017-2018, όπως θα συμβεί άλλωστε και στα Γενικά Ενιαία Λύκεια.

Πιο αναλυτικά:

– Τα εργαστηριακά μαθήματα και το εργαστηριακό μέρος των μικτών μαθημάτων στη Β΄, Γ΄ ημερησίων και εσπερινών και στη Δ΄ τάξη εσπερινών ΕΠΑ.Λ., δεν θα εξετάζονται στις τελικές εξετάσεις.

– Στα δε μαθήματα αυτά, η ετήσια επίδοση των μαθητών/τριών και η βαθμολόγησή τους κατά τη διάρκεια των τετραμήνων θα γίνεται, δίνοντας έμφαση στην αξιολόγηση των έργων που τους ανατίθενται, στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων που απαιτούνται στα εργαστήρια καθώς και σε μία υποχρεωτική εξέταση πάνω στη διδαχθείσα ύλη, που θα διενεργείται προς το τέλος εκάστου τετραμήνου.

– Από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας της Γ΄ τάξης ημερήσιου και Δ΄ τάξης εσπερινού ΕΠΑ.Λ. εξετάζονται στις τελικές εξετάσεις μόνο τα μαθήματα «ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ» και «ΑΛΓΕΒΡΑ». Στα υπόλοιπα μαθήματα Γενικής Παιδείας που δεν θα εξετάζονται στις τελικές εξετάσεις, για την αξιολόγηση της ετήσιας επίδοσης θα διενεργούνται υποχρεωτικά από μία γραπτή εξέταση σε κάθε τετράμηνο (σύνολο δύο το χρόνο).

– Στη Γ΄ τάξη ημερήσιου και στη Δ΄ τάξη εσπερινού ΕΠΑ.Λ. στα εξεταζόμενα μαθήματα στις τελικές εξετάσεις θα περιλαμβάνονται, εκτός από τα δύο παραπάνω μαθήματα γενικής παιδείας, τα θεωρητικά μαθήματα ειδικότητας καθώς και το θεωρητικό μέρος των μικτών μαθημάτων κάθε ειδικότητας.

«Αυτές οι αλλαγές», όπως άλλωστε τονίζει το υπουργείο Παιδείας, «δίνουν ανάσα στο διδακτικό έργο καθώς δίνεται η δυνατότητα να αυξηθεί σημαντικά ο ετήσιος χρόνος διδασκαλίας όλων των μαθημάτων (γενικής παιδείας και ειδικότητας – θεωρητικών και εργαστηριακών)».

«Συγκεκριμένα, ενώ οι μαθητές και οι μαθήτριες (ειδικά στης Γ΄ τάξης) είχαν ένα εξεταστικό μαραθώνιο ακόμα και 19 (!!) μαθημάτων, με τις παραπάνω ρυθμίσεις τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα στις τελικές εξετάσεις της Γ΄ ημερησίων ΕΠΑΛ περιορίζονται σε 5-9 συνολικά (αντίστοιχα και στη Δ΄ εσπερινών), ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών κάθε ειδικότητας».

Υπενθυμίζουμε τι θα ισχύσει ήδη από φέτος και στα ΓΕΛ:

Δραστικό ψαλίδι στις ενδοσχολικές εξετάσεις της Γ’ Λυκείου με μόλις τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα και δύο επιπλέον εβδομάδες σχολείο για τους μαθητές Λυκείου, προωθεί στα ΓΕΛ το υπουργείο Παιδείας.

Τα μαθήματα για τις απολυτήριες εξετάσεις είναι η Νεοελληνική Γλώσσα, τα Μαθηματικά, η Ιστορία και η Βιολογία. Όσο για τα υπόλοιπα, ανάμεσά τους διδακτικά αντικείμενα όπως τα Αρχαία, η Φυσική και η Χημεία (σ.σ.: αφορούν τους μαθητές ανά κατεύθυνση), θα εξετάζονται με γραπτή εξέταση μόνο κατά τη διάρκεια των δύο τετραμήνων.

Η τεράστια περικοπή των εξεταζόμενων μαθημάτων στις απολυτήριες εξετάσεις θα αυξήσει τις διδακτικές ώρες και θα παρατείνει τη σχολική χρονιά σε όλο το Λύκειο, καθώς πλέον υπολογίζεται να ολοκληρώνονται τα μαθήματα στα τέλη Μαΐου. Ενδεικτικά, πέρσι η λήξη της σχολικής χρονιάς έγινε στις 9 Μαΐου, ενώ φέτος, εφόσον ισχύσει αυτή η αλλαγή, θα μεταφερθεί στα τέλη του μήνα. Ο περιορισμός των απολυτήριων εξετάσεων, αν και θα εφαρμοστεί μόνο σε μία τάξη, θα προσθέσει δύο επιπλέον εβδομάδες διδακτικών ωρών και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Σύμφωνα με αυτόν το σχεδιασμό, η διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων θα παραμείνει στο ίδιο χρονοδιάγραμμα με πέρσι, δηλαδή στις αρχές Ιουνίου.

Αναλυτικά, τα μαθήματα στη Γ’ Λυκείου χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

1. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (σ.σ.: θα συνεξετάζονται), Μαθηματικά, Ιστορία και Βιολογία θα εξετάζονται στις απολυτήριες εξετάσεις. Στα συγκεκριμένα μαθήματα προβλέπεται υποχρεωτικό διαγώνισμα στο πρώτο τετράμηνο και ο απολυτήριος βαθμός θα προκύπτει από τις βαθμολογίες των δύο εξαμήνων αλλά και από το βαθμό στις ενδοσχολικές εξετάσεις.

2. Για τα υπόλοιπα μαθήματα (σ.σ.: εξαιρουμένης της Φυσικής Αγωγής, η οποία δεν εξετάζεται), προβλέπεται εξέταση με ωριαίο διαγώνισμα στο πρώτο και στο δεύτερο τετράμηνο, με το βαθμό του απολυτηρίου να υπολογίζεται βάσει της επίδοσης των μαθητών στα δύο τετράμηνα. Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία υπάγονται και τα μαθήματα της κατεύθυνσης (ομάδας προσανατολισμού) όπως τα Αρχαία, η Φυσική, η Χημεία, τα οποία μέχρι πρότινος εξετάζονταν στις ενδοσχολικές εξετάσεις, ασχέτως με την εξέτασή τους σε πανελλαδικό επίπεδο.

Συνοπτικά, οι αλλαγές στη Γ’ Λυκείου:

– Τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα στις ενδοσχολικές εξετάσεις της Γ’ Λυκείου.

– Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθητικά, Ιστορία, Βιολογία «προκρίθηκαν» στις απολυτήριες εξετάσεις.

– Δύο εβδομάδες επιπλέον σχολείο σε όλο το Λύκειο.

– Οι Πανελλαδικές αναμένεται να διενεργηθούν αρχές Ιουνίου.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα