Life

Σας αρέσει στ’ αλήθεια ή απλώς αισθάνεστε μοναξιά;

Ακούστε το άρθρο

Δεν ξεκινούν όλες οι σχέσεις με τον ίδιο ενθουσιασμό. Πολλές φορές, μια γνωριμία εξελίσσεται σε μεγάλο έρωτα ακόμη και αν η εκκίνηση είναι μάλλον χλιαρή. Ωστόσο, όταν πιάνουμε τον εαυτό μας να αναρωτιέται για το κατά πόσον θέλουμε πραγματικά το νέο άτομο που μπήκε στη ζωή μας – ή όταν οι φίλοι μας θέτουν την ίδια ερώτηση – είναι σημαντικό να πάρουμε λίγο χρόνο για να το σκεφτούμε πραγματικά.

Ιδιαίτερα αν έχουμε βγει μόλις από έναν σοβαρό δεσμό, αλλά και αν έχουμε περάσει πολύ καιρό ως singles, δεν είναι απίθανο να προσπαθούμε απλώς να καλύψουμε ένα προσωπικό μας κενό μέσα από αυτή την απόπειρα για μια νέα σχέση. Και, αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, υπάρχει ο κίνδυνος να πληγώσουμε έναν άνθρωπο που δεν μας φταίει σε τίποτα. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να καταλάβουμε τι πραγματικά συμβαίνει στο μυαλό μας.

Σας αρέσει στ’ αλήθεια ή απλώς αισθάνεστε μοναξιά;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση δεν είναι πάντα τόσο ξεκάθαρη όσο θα περίμενε κανείς. Βλέπετε, όταν έχουμε ανάγκη από ένα στήριγμα, πολλές φορές αυθυποβαλλόμαστε και καταλήγουμε να πιστεύουμε πως πράγματι βρήκαμε το άλλο μας μισό. Σύντομα, όμως, όταν η ανάγκη μας για συντροφικότητα έχει πια καλυφθεί, συνειδητοποιούμε ότι ο άνθρωπος που έχουμε δίπλα μας δεν είναι ο κατάλληλος. Για να αποφύγουμε μια τέτοια δυσάρεστη κατάσταση, μπορούμε να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:

Αναζητήστε τα… συμπτώματα

Πώς είστε συνήθως όταν ερωτεύεστε; Αν πιάνετε τον εαυτό σας να είναι πιο συγκρατημένος από ό,τι συνήθως, ενδέχεται αιτία για αυτό να μην είναι το ότι… ωριμάσατε ξαφνικά, αλλά η έλλειψη ουσιαστικού ενδιαφέροντος.

Απομακρυνθείτε προληπτικά

Μην εξαφανιστείτε απλώς, πληγώνοντάς τον και δημιουργώντας τριγμούς σε μια κατάσταση που δεν έχετε αποφασίσει αν θέλετε να θυσιάσετε. Μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε μια (πειστική) δικαιολογία για να μην τον δείτε για μερικές ημέρες, είτε να επιλέξετε τον δρόμο της ειλικρίνειας, λέγοντάς του ότι τα πράγματα προχωρούν πολύ γρήγορα και έχετε ανάγκη από λίγο χρόνο για να σκεφτείτε. Τις μέρες που δεν θα τον συναντήσετε, μην αναλωθείτε αποκλειστικά σε σκέψεις γύρω από τη σχέση σας. Παρατηρήστε αν σας λείπει, αλλά και πότε και γιατί τον σκέφτεστε.

Αξιολογήστε την κατάσταση

Τι σας ελκύει στον συγκεκριμένο άνθρωπο; Είναι το χιούμορ, η εμφάνιση, το μυαλό του και το καλό σεξ; Ή μήπως είναι το γεγονός ότι απαντά πάντα στα μηνύματά σας και είναι διαθέσιμος να βρεθείτε όποτε αισθάνεστε μοναξιά;

Γίνετε κυνική

Ακόμη και αν πράγματι έχει στοιχεία που σας αρέσουν πολύ, αυτό δεν σημαίνει κάτι από μόνο του. Η σημαντικότερη ερώτηση ίσως είναι το αν θα μπορούσε να… αντικατασταθεί. Μπορεί να ακούγεται σκληρό, όμως θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο να μην άλλαζαν και πολλά για εσάς αν βρισκόταν κάποιος άλλος στη θέση του.

Περάστε μόνη σας καλά

Έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε την απουσία σχέσης ως ταυτόσημη με τη μοναξιά και την έλλειψη. Στην πραγματικότητα, οι περίοδοι που είμαστε single είναι γεμάτες ευκαιρίες που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε. Όταν δεν εξαρτιόμαστε από κανέναν – και κανένας δεν εξαρτάται από εμάς – έχουμε την ευκαιρία να διεκδικήσουμε πιο ενεργά τους προσωπικούς μας στόχους, να ξεκινήσουμε επιτέλους εκείνο το χόμπι που σκεφτόμαστε εδώ και χρόνια και να κάνουμε πράγματα που απολαμβάνουμε με τη συντροφιά των φίλων μας. Δοκιμάστε να περάσετε μια εβδομάδα με τέτοιου είδους δραστηριότητες και έπειτα αναρωτηθείτε: Μήπως δεν νιώθετε πια ότι έχετε ανάγκη την παρουσία του στη ζωή σας;

Μην βιάζεστε

Και μόνο το γεγονός ότι μια πλευρά σας δεν είναι και τόσο σίγουρη για τις ανάγκες που καλύπτει η νέα σας σχέση είναι αρκετό για να δώσετε στον εαυτό σας λίγο χρόνο παραπάνω. Φροντίστε να είστε ξεκάθαρη για τους ρυθμούς με τους οποίους είστε διατεθειμένη να προχωρήσετε. Αποφεύγοντας την γρήγορη ανάπτυξη υπερβολικής οικειότητας προστατεύετε και τον εαυτό σας από μια εμπλοκή που θα καταλήξει να σας πιέζει, αλλά και τον νέο άνθρωπο που μπήκε στη ζωή σας από το ενδεχόμενο να δεθεί και να πληγωθεί όταν διαψεύσετε τις προσδοκίες του.

via

Όλη η επικαιρότητα