Οικονομία

Το Σάββατο κρίνεται η τεχνική συμφωνία

Ακούστε το άρθρο

Στην τελική συνάντηση με τους δανειστές που θα γίνει το Σάββατο η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα εκτός από τεχνική συμφωνία θα διεκδικήσει και ρύθμιση για ελεύθερους επαγγελματίες και την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Κατά την διάρκεια των χθεσινών συναντήσεων η ελληνική πλευρά έθεσε το θέμα της αυτοματοποιημένης ρύθμισης των οφειλών ελευθέρων επαγγελματιών οι οποίοι ως γνωστό έχουν εξαιρεθεί εξ αρχής από τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Στην ουσία ζητούν από τους δανειστές να επιτρέψουν σε περίπου 400.000 ελεύθερους επαγγελματίες με ληξιπρόθεσμες οφειλές να ρυθμίσουν το σύνολο των οφειλών τους με ευνοϊκούς όρους αντίστοιχους με αυτούς που ισχύουν πλέον για μικρές επιχειρήσεις με οφειλές έως 50,000 ευρώ οι οποίες εντάχθηκαν στην αυτοματοποιημένη πλατφόρμα του εξωδικαστικού.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών επιφυλάχθηκαν να συναντήσουν σήμερα τους εκπροσώπους των τραπεζών ώστε να διαπιστώσουν από μόνοι τους αν μια τέτοια ρύθμιση είναι επιθυμητή και από την πλευρά των πιστωτών και επιφυλάχθηκαν να συζητήσουν ξανά το θέμα στην συνάντηση του Σαββάτου .

Προσδοκία της ελληνικής πλευράς είναι να χρησιμοποιήσει περίπου 80 εκ ευρώ από το δημοσιονομικό περιθώριο των 320 εκ ευρώ από την ανασκόπηση δαπανών για να αποφευχθεί η αύξηση κατά 30% των συντελεστών ΦΠΑ στα 32 νησιά του Βορείου Αιγαίου. Και αυτό το θέμα αναμένεται να κλείσει στην τελική συνάντηση που θα γίνει το Σάββατο πριν την αναμενόμενη αποχώρηση των θεσμών από την Αθήνα . Μάλιστα υπάρχει και ένα ενδιάμεσο σενάριο με βάση το οποίο αν υπάρχει αντίδραση για τους θεσμούς στην παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και για τα 32 νησιά να υπάρχει η διευκόλυνση τουλάχιστον για τα νησιά που δέχονται μεγάλη πίεση από το προσφυγικό όπως η Λέσβος , η Χίος η Σάμος και η Κως . Κάτι τέτοιο θεωρείται πιο εφικτός καθώς η οικονομική και κοινωνική πίεση που υφίστανται τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχει αναγνωριστεί και από την ΕΕ

Σήμερα κοινωνικά επιδόματα και ΔΕΗ

Τα υπόλοιπα 240 εκ ευρώ θα διατεθούν για να αποφευχθούν περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα , θέμα που θα συζητηθεί σήμερα μαζί με την πρόοδο του επανυπολογισμού των συντάξεων Πληροφορίες θέλουν να υπάρχει ήδη πρόταση του υπουργείου Κοινωνικής αλληλεγγύης σύμφωνα με την οποία κάποιοι πολύτεκνοι θα παίρνουν έτσι κι αλλιώς μικρότερα επιδόματα ώστε να αυξηθούν τα επιδόματα για τις οικογένειες με ένα και δύο παιδιά που είναι σήμερα πολύ χαμηλά . Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η λύση που έχει δοθεί προβλέπει την μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων σε συνδυασμό με μια σταθερή επιδότηση ανά τέκνο ώστε τα επιδόματα να είναι απολύτως αναλογικά .

Παράλληλα σήμερα αναμένεται και η ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαγωνισμού οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που θα διατεθούν σε ιδιώτες οι όροι των διαγωνισμών πώλησης και το χρονοδιάγραμμα . Το θέμα θα συζητηθεί σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις τέσσερις το απόγευμα.

Στις προγραμματισμένες συναντήσεις της σημερινής ημέρα περιλαμβάνονται επίσης μια συνάντηση με τον υπουργό οικονομίας και ανάπτυξης κ. Δ Παπαδημητρίου για τις αγορές προϊόντων μια συνάντηση που θα γίνει με παρόντα και τον ΥΠΟΙΚ για τις αποκρατικοποιήσεις και μια τελευταία για τα θέματα το υπουργείου μεταφορών.

Πηγή: news247.gr 

Όλη η επικαιρότητα