Πολιτισμός

Σαββόπουλος: Κι εγώ δεκαέξι ήμουν όταν έγραψα τη «Συννεφούλα»

Ακούστε το άρθρο

Για τη σχέση Κράτους- Εκκλησίας, αλλά και για το «κόψιμο» της «Συννεφούλας» από την ύλη των Θρησκευτικών, τοποθετείται, ανάμεσα σε άλλα, ο Διονύσης Σαββόπουλος στη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

Παράλληλα, μιλά για την αναμενόμενη συναυλία που θα δώσει στο Καλλιμάρμαρο στις 12 Ιουλίου, αλλά και για την κρίση που διανύει η Ελλάδα.

Ο καλλιτέχνης αναφέρει στη συνέντευξή του ότι έχουν αλλάξει πολλά από την εκπομπή του «ΖΗΤΩ το ελληνικό τραγούδι» του 1986-1987.

Το βασικότερο είναι ότι «δεν έχουμε λεφτά και ζητιανεύουμε, αλλά ζητιανεύουμε με τουπέ, σε αυτό δεν έχουμε αλλάξει».

Πρόσφατα, η «Συννεφούλα» αφαιρέθηκε από την ύλη των Θρησκευτικών στα σχολεία, μαζί με άλλα δυο τραγούδια του Άσιμου και της Ριάνα, με εισήγηση του Μητροπολίτη Ύδρας, Εφραίμ.

Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι η «Συννεφούλα» είναι κατάλληλη για το μάθημα των Θρησκευτικών της Α’ Λυκείου, ο Διονύσης Σαββόπουλος δηλώνει ότι και ο ίδιος δεκαέξι χρονών ήταν όταν το έγραψε.

Ταυτόχρονα, τονίζει ότι οι ιερείς έγιναν κάπως σαν δημόσιοι υπάλληλοι, μιας που στις αρχές του περασμένου αιώνα, η Εκκλησία χάρισε την περιουσία της στο Κράτος με αντάλλαγμα να πληρώνει το Κράτος τον μισθό των ιερέων.

Τέλος, αναγνωρίζει ότι ένα διαζύγιο ανάμεσα σε Εκκλησία και Κράτος είναι αρκετά δύσκολο και «σίγουρα πρέπει να γίνει με σεβασμό, αγάπη και λίγη αρχοντιά, αν είναι δυνατόν».

Όλη η επικαιρότητα