Ηλεία

Σχέδιο ανασυγκρότησης της Αρχαίας Ολυμπίας προσαρμοσμένο στις ανάγκες της περιοχής

Συζητήθηκε και η πρόταση του Περιφερειάρχη για μετονομασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Ακούστε το άρθρο

To σχέδιο ανασυγκρότησης της Αρχαίας Ολυμπίας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού ήταν το αντικείμενο χθεσινής σύσκεψης μετά από πρωτοβουλία του υφυπουργού Αρμόδιου για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστου Τριαντόπουλου με την συμμετοχή μεταξύ άλλων του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, του Γενικού Γραμματέα του ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκου, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, του προέδρου του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστα Νικολούτσου.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης, αναπτύχθηκε διάλογος σχετικά με το ειδικό σχέδιο αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών της Αρχαίας Ολυμπίας με βάση τις ανάγκες της. Οδηγός σε γενικές γραμμές μπορεί να είναι το αντίστοιχο σχέδιο αποκατάστασης που εφαρμόζεται στην Εύβοια, ωστόσο κάθε περιοχή έχει τις δίκες της ιδιαιτερότητες και αυτό ήταν κάτι που επισήμανε σύμφωνα με πληροφορίες και ο κ. Γεωργιόπουλος κατά την διάρκεια της συζήτησης.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος ενημέρωσαν τον Χρήστο Τριαντόπουλο και τον Στέλιο Πέτσα για τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί αλλά και σε αυτές που σχεδιάζουν να προβούν και αποφάσισαν να ξανασυζητήσουν το θέμα με περισσότερες λεπτομέρειες και πιο αναλυτικά στοιχεία σε νέα ημερομηνία η οποία θα οριστεί προσεχώς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ

Η χθεσινή συζήτηση ήταν η πρώτη μετά την σύσκεψη που είχε τέλη του περασμένου Αυγούστου στην Ηλεία ο Χρήστος Τριαντόπουλο με τους τοπικούς φορές για το σχεδιασμό της επόμενης ημέρας μετά τις πυρκαγιές στους δήμους Αρχ. Ολυμπίας και Πύργου. Τα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου τότε είχαν επισημάνει πως έχουν δεσμευθεί οι πρώτοι πόροι για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος σε δηλώσεις του στους εκπροσώπους του τοπικού Τύπου είχε αναφέρει πως η σύσκεψη είχε σκοπό να αναλύσει το κυβερνητικό κλιμάκιο μαζί με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όλα τα μέτρα τα οποία σχετίζονται με την άμεση και γρήγορη αποκατάσταση των πληγέντων από τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές αλλά παράλληλα και να συζητήσουν εποικοδομητικά πάνω στο πλάνο για την επόμενη ημέρα και η οποία επρόκειτο να συνεχιστεί.

Με καλό μάτι η πρόταση Φαρμάκη

Στο περιθώριο της χθεσινής σύσκεψης, συζητήθηκε και η πρόταση Φαρμάκη για μετονομασία της Δυτικής Ελλάδας σε «Περιφέρεια Ολυμπιακής Γης» ή Ολυμπιακή Περιφέρεια», την οποία σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς» είδαν με καλό μάτι τόσο οι κ.κ. Τριαντόπουλος και Πέτσας όσο και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες και αναμένεται να συζητηθεί σε πιο επίσημη βάση το προσεχές διάστημα.

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ
Ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδος, Ν. Φαρμάκης, στο Olympia Forum.

Ήδη πάντως, επίσημα, τόσο ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος όσο και ο Δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος στηρίζουν την συγκεκριμένη πρόταση, ενώ θετικά από ότι φαίνεται έχει ταχθεί και η βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Διονυσία Αυγερινοπούλου.

Όλη η επικαιρότητα