Χωρίς κατηγορία

Σχολικά για όλα τα βαλάντια σε Πύργο & Αμαλιάδα – Μεγάλη ποικιλία σε σχέδια και τιμές

Ακούστε το άρθρο

Με τις λίστες των δασκάλων και νηπιαγωγών ανά χείρας κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες οι γονείς, προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα για την σχολική χρονιά, από τα βιβλιοπωλεία του Πύργου, στα οποία η κίνηση από την Τρίτη είναι αυξημένη.

Η λίστα, σύμφωνα με τους βιβλιοπώλες, είναι «μικρότερη» φέτος, καθώς οι δάσκαλοι – όπως έχει αποδειχθεί – έχουν «συρρικνώσει» τις ανάγκες στα απολύτως απαραίτητα ώστε να μην δυσκολεύουν τους γονείς, στις δύσκολες οικονομικά εποχές που διανύουμε. Προς αυτή την κατεύθυνση όμως έχουν συμβάλει τα μέγιστα και οι βιβλιοπώλες αφού τα ράφια τους είναι γεμάτα με προϊόντα που καλύπτουν κάθε απαίτηση και οικονομική δυνατότητα. Βέβαια, οι γονείς πολλές φορές παρεκκλίνουν από τη λίστα, αφού υπάρχουν πράγματα – όπως χάρακες, μπογιές, μαρκαδόροι, ψαλιδάκια κλπ – που τα έχουν προμηθευτεί από τις προηγούμενες χρονιές και τάξεις, οπότε δεν χρειάζεται να τα αγοράσουν ξανά. Παρεκκλίνουν όμως και προ τα πάνω, ειδικά όταν έχουν μαζί τα παιδιά τους και δύσκολα θα αντισταθούν σε κάποια από τις επιθυμίες τους.

Τα απαραίτητα με 30 ευρώ

Το κόστος γεμίσματος της σχολικής σάκας διαφέρει ανάλογα με την τάξη και τη βαθμίδα εκπαίδευσης. Με δεδομένο ότι η τσάντα έχει αγοραστεί από τις προηγούμενες εβδομάδες, τα απαραίτητα για το νηπιαγωγείο μπορεί να φτάσουν και μέχρι τα 40 ευρώ, ενώ κατά 10 ευρώ φθηνότερα, θα κοστίσει  το γέμισμα της σάκας του μαθητή στο Δημοτικό Σχολείο.

Στα ίδια επίπεδο κυμαίνονται οι τιμές και για τα απαραίτητα σχολικά είδη του Γυμνασίου και Λυκείου, για τα οποία όμως δεν υπάρχει λίστα, καθώς οι  μαθητές συνήθως αγοράζουν μόνοι τους αυτά που θεωρούν απαραίτητα για κάθε μάθημα και την οργάνωση του διαβάσματός τους.

Σταδιακά  όμως, αυξάνεται και η ζήτηση στα ξενόγλωσσα βιβλία και τα βοηθήματα, ενόψει της λειτουργίας των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης.

Σε αλλαγή του ωραρίου τους αναγκάστηκαν να προχωρήσουν τα βιβλιοπωλεία της Αμαλιάδας, προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού!

Από την στιγμή που τελέστηκε ο Αγιασμός στα σχολεία σηματοδοτώντας την έναρξη του νέου σχολικού έτους, το επόμενο βήμα για μαθητές και γονείς είναι η καθιερωμένη επίσκεψη στα βιβλιοπωλεία για την προμήθεια των σχολικών ειδών. Γιατί χωρίς τσάντες, τετράδια και μολύβια, μάθημα δεν γίνεται!

Με δεδομένο λοιπόν ότι η κίνηση έχει αυξηθεί και για να εξυπηρετηθούν οι καταναλωτές, τα βιβλιοπωλεία λειτουργούν σε συνεχές ωράριο, από το πρωί έως το βράδυ χωρίς ενδιάμεση διακοπή το μεσημέρι.

Αυξήθηκε η κίνηση

Από προχθές παρατηρήθηκε μεγάλη προσέλευση στα βιβλιοπωλεία και η ροή είναι συνεχής, ενώ αναμένεται η ίδια εικόνα να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Οι ‘καλύτεροι πελάτες’ αυτή την στιγμή είναι τα νήπια, τα πρωτάκια και γενικά τα παιδιά του δημοτικού, που πήραν στα χέρια τους την ‘μαγική λίστα’ από τις δασκάλες τους, όπου και αναγράφονται όλα τα αναγκαία που πρέπει να προμηθευτούν για τα μαθήματα και τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες, και όπως είναι φυσικό σπεύδουν να κάνουν τις απαραίτητες αγορές.

Ακολουθούν οι μαθητές του Γυμνασίου, οι οποίοι ξεκινούν με τα απαραίτητα και τελευταίοι θα φθάσουν στα βιβλιοπωλεία οι μαθητές του Λυκείου, οι οποίοι περιορίζουν τις αναζητήσεις τους σε ορισμένα τετράδια και στυλό, χωρίς πολλές απαιτήσεις.

Σχολικές τσάντες

Όσο για την ζήτηση στις σχολικές τσάντες, συμβαίνει κάτι αντίστοιχο. Μεγάλη βαρύτητα παιδιά και γονείς δίνουν στην πρώτη τους σχολική τσάντα, την οποία προσπαθούν πάντα να επιλέξουν με ιδιαίτερη φροντίδα και ουκ ολίγες φορές… με συγκίνηση. Η σχολική τσάντα είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο έξοδο και επειδή οι γονείς είναι ιδιαίτερα πιεσμένοι οικονομικά αυτή την περίοδο, αφήνουν την αγορά της για την τελευταία στιγμή, μήπως και προθυμοποιηθούν για την συγκεκριμένη αγορά παππούδες, γιαγιάδες και νονοί!

Προκειμένου να περιοριστούν τα έξοδα, οι περισσότεροι μαθητές δεν αλλάζουν πλέον τσάντα κάθε χρόνο και προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες τους με τις τσάντες προηγούμενων ετών, κάτι που γίνεται κατά κόρον στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Πάντως οι βιβλιοπώλες επισημαίνουν ότι η αγορά της σχολικής τσάντας πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή, αφού το φθηνό δεν είναι πάντα και καλό, και καλούν τους γονείς και τους μαθητές να επιλέγουν τσάντες με ανατομική πλάτη, με διπλά φερμουάρ και ραφές. Και φυσικά, να μην παρασύρονται με διάφορες προσφορές που ‘συναντούν’ στο internet αλλά να εμπιστεύονται τους βιβλιοπώλες τους. Τα παιδιά πάντως πολλές φορές παρασύρονται από τις διαφημίσεις και κατευθύνουν εκεί τις επιλογές τους, αν και η ποικιλία είναι πολύ μεγάλη και οι τιμές ξεκινούν από 15 ευρώ και αγγίζουν και τα 60 ευρώ.

Για όλα τα γούστα

Τεράστια είναι η ποικιλία και σε όλα τα σχολικά είδη τα οποία πραγματικά, τουλάχιστον για αυτές τις πρώτες ημέρες του σχολείου, είναι η χαρά των μαθητών! Μολύβια, στυλό, γόμες, ξύστρες, τετράδια, μπλοκ ζωγραφικής, μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, ντοσιέ, διαφάνειες, κασετίνες, αμέτρητα σχέδια και χρώματα, έχουν κατακλύσει τα ράφια των βιβλιοπωλείων και περιμένουν να επιλεγούν από τους μαθητές.

Αντίστοιχη βέβαια είναι και η ποικιλία στις τιμές και απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια. Αρκετοί γονείς προσπαθούν να κάνουν περικοπές από τις λίστες που έχουν δώσει οι εκπαιδευτικοί και θα βγουν στα βιβλιοπωλεία αφού διαπιστώσουν προηγουμένως τι υπάρχει από την περσινή χρονιά για να ψωνίσουν μόνο τα απολύτως αναγκαία. Έτσι, μία λίστα με σχολικά μπορεί να ξεκινά από 10 ευρώ και να αγγίξει και τα 50 ευρώ, ανάλογα πάντα με το τι επιλέγει το παιδί και ο γονιός. Ιδιαίτερη βοήθεια είναι και τα κουπόνια του ΟΓΑ, που αξιοποιούνται για την αγορά των σχολικών.

Και βέβαια, η ζήτηση θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, αφού θα ακολουθήσουν και τα ξενόγλωσσα βιβλία!

Ρεπορτάζ: Νάνσυ Σπυροπούλου, Μαρία Καραμπάτση

Όλη η επικαιρότητα