Κόσμος

Σε αυτές τις 14 χώρες ανοίγει τα σύνορά της η ΕΕ

Ακούστε το άρθρο

Από την 1η Ιουλίου πολίτες από 14 χώρες εκτός ΕΕ θα μπορούν να ταξιδεύουν σε αυτήν σύμφωνα με την λίστα που δόθηκε στην δημοσιότητα. Εκτός και η Τουρκία.

Μια πρώτη «λευκή» λίστα δόθηκε στην δημοσιότητα με 14 χώρες από τις οποίες θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα οι πολίτες τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιουλίου.

Είναι ζήτημα χρόνου να δοθεί και επίσημα στην δημοσιότητα η λίστα αυτή στην οποία όπως όλα δείχνουν δεν θα συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία.

Η λίστα με τις 14 χώρες συμπεριλαμβάνει: την Αλγερία, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γεωργία, την Ιαπωνία, το Μαυροβούνιο, το Μαρόκο, τη Νέα Ζηλανδία, την Τυνησία, τη Ρουάντα, τη Σερβία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη και την Ουρουγουάη.

Αυτό που είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση είναι αν θα μπορούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ και πολίτες από την Κίνα και αυτό θα κριθεί από το αν θα επιτρέψει και η Κίνα τα ταξίδια στο έδαφός της.

Τα σύνορα της ΕΕ παραμένουν κλειστά για τις ΗΠΑ που επίσης έχουν κλειστά τα σύνορά τους. Κλειστά είναι τα σύνορα της ΕΕ και για την Ρωσία και την Βραζιλία. Η λίστα αναμένεται να ανανεωθεί σε 15 ημέρες.

Η λίστα αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από την πλειοψηφία των χωρών μελών της ΕΕ δηλαδή από 15 χώρες που εκπροσωπούν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ κάτι που θεωρείται βέβαιο.

πηγή: Reuters

Όλη η επικαιρότητα