Ελλάδα Οικονομία

Σε αναπροσαρμογή των συντελεστών ΕΝΦΙΑ οδηγούν οι εκτιμήσεις των ιδιωτών

Ακούστε το άρθρο

Λίγες μέρες πριν απ’  την λήξη της ολιγοήμερης παράτασης, την Πέμπτη 22 του μήνα, που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, η εικόνα που διαμορφώνεται για τις νέες αντικειμενικές αξίες είναι λίγο ως πολύ η αναμενόμενη.

Στις λεγόμενες «φθηνές» ή λαϊκές περιοχές του λεκανοπεδίου όπως τα δυτικά προάστια, (πχ Περιστέρι Πετρούπολη, Ταύρο, Χαϊδάρι,) την Ανατολική Αττική (Κάλαμο, Βαρνάβα, Γραμματικό ) υπόλοιπο Αττικής ευρύτερη περιφέρεια Πειραιά όπου σήμερα οι αντικειμενικές τιμές ζώνης κυμαίνονται από 500 έως 800 ευρώ το τετραγωνικό, οι ιδιώτες εκτιμητές με βάση εισηγούνται αυξήσεις από 20% έως 35%. Επίσης μέσα στο λεκανοπέδιο οι εκτιμητές καταγράφουν μεγάλες αποκλίσεις τιμών της τάξης του 20%- 30% ακόμη και σε ζώνες της ίδιας περιοχές λόγω της έξαρσης των βραχυχρόνιων μισθώσεων που έχουν εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη σε περιοχές όμως το Μέτς το Κουκάκι ή τα Πετράλωνα.

Σε περιοχές που προσελκύουν επενδύσεις στην παραλιακή ζώνη της Αττικής (Βουλιαγμένη, Καβούρι, Βάρκιζα, Βούλα, Γλυφάδα) οι εκτιμητές προτείνουν αυξήσεις από 45 έως και 53%. Το ίδιο και στην νησιωτική Ελλάδα και ειδικότερα για τα νησιά των Κυκλάδων και του Ιονίου, όπου οι τιμές έχουν ανέβει λόγω αφενός του ενδιαφέροντος που υπάρχει από ξένους επενδυτές αλλά και λόγω των βραχυπρόθεσμών μισθώσεων.

Αντίθετα, σε περιοχές του κέντρου οι προτεινόμενες τιμές σε σχέση με τις σημερινές παρουσιάζουν μια διακύμανση όχι μεγαλύτερη του 10-15%.

Στον αντίποδα σε ακριβές περιοχές των βορείων προαστίων όπως η Εκάλη, η Φιλοθέη και το Ψυχικό παρά τις αρχικές προσδοκίες οι μειώσεις που εισηγούνται οι εκτιμητές δεν ξεπερνούν το 20-25%.

Δύσκολη η εξίσωση

Μετά την παράδοση του συνόλου των εκτιμήσεων από τους ιδιώτες το βάρος θα περάσει στις 72 επιτροπές του ΥΠΟΙΚ που έχουν συσταθεί από τον Δεκέμβριο και θα πρέπει να κάνουν την τελική επεξεργασία και να καταλήξουν στις νέες αντικειμενικές τιμές το πολύ μέχρι και τα μέσα Απριλίου.

Η πιο πρόσφορη λύση για την επίτευξη του προσδοκώμενου εισπρακτικού αποτελέσματος των 2,65 δισ. ευρώ για το βασικό φόρο ακινήτων του ΕΝΦΙΑ είναι η αναπροσαρμογή των συντελεστών που είναι επίσης μια δύσκολη άσκηση που πρέπει να γίνει σε λιγότερο από ένα μήνα.

Εκτός από τον ΕΝΦΙΑ θα νέες τιμές θα αναπροσαρμόσουν αυτόματα και άλλους 21 φόροι και τέλη που βαρύνουν το ακίνητο αυξάνοντας ή μειώνοντας αντιστοίχως το «κόστος κατοχής» του.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα