Αγροτικά Ηλεία

Σε «αναβρασμό» αγρότες της Ηλείας – Δυναμική κινητοποίηση χθες στον Πύργο

Νέα δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χθες το πρωί αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ηλείας.
Ακούστε το άρθρο

Νέα δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χθες το πρωί αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ηλείας, κλιμακώνοντας ακόμα περισσότερο τον αγώνα διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων τους.

Όντας πλήρως εναρμονισμένοι με τις αποφάσεις της συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων για ολόκληρη τη χώρα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (Ο.Α.Σ.Η.) αναμένεται να συνεχίσει και το επόμενο διάστημα τις κινητοποιήσεις σε διάφορα σημεία του νομού, συσπειρώνοντας τον αγροτικό κόσμο στον μεγαλύτερο αγώνα επιβίωσής τους.

Αγρότες μέλη των αγροτικών συλλόγων της ΟΑΣΗ από κάθε γωνιά του νόμου, παρά το τσουχτερό κρύο συγκεντρώθηκαν με τα αγροτικά τους μηχανήματα και οχήματα στη διασταύρωση της Αγίου Γεωργίου.

Πρόκειται για την δεύτερη κινητοποίηση σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας, με τον αγροτικό κόσμο να βρίσκεται σε αναβρασμό και όλα να δείχνουν ότι η κλιμάκωση αποτελεί γι’ αυτούς μονόδρομο.

Μετά από σύντομη σύσκεψη μεταξύ τους πάρθηκε η απόφαση να πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τελικό προορισμό τους την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας. Εκεί, ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης τόνισε πως οι αγώνες θα συνεχιστούν μέχρι τέλους και πως θα ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες κινητοποιήσεις και στον υπόλοιπο νομό, ενώ άδειασαν συμβολικά πορτοκάλια και σταφίδες στην είσοδό της στον Πύργο.

«Δε βλέπουμε το πρόβλημα να λύνεται»

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ απευθυνόμενος προς τον αγροτικό κόσμο εστίασε στα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κυβερνητική πολιτική και στις απαιτήσεις των αγροτών. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Βγήκαμε στο δρόμο για να διεκδικήσουμε την επιβίωσή μας. Τα προβλήματα του μικρομεσαίου αγρότη αλλά και του μεγαλύτερου, είναι τεράστια. Λειτούργησαν έτσι ώστε να βγούμε από τα χωράφια και τις καλλιέργειές μας και να γίνουμε και εμείς άνεργοι. Δε συμβιβαζόμαστε με αυτό και συντονισμένοι με τους υπόλοιπους αγρότες της χώρας βγήκαμε στο δρόμο. Δε βλέπουμε το πρόβλημα να λύνεται. Προχθές συναντήθηκε ο υπουργός με τους αγρότες της Θεσσαλίας για όλα τα προϊόντα που έχουν πληγεί λόγω πολέμου και πολιτικής. Εμείς απαιτούμε –γιατί δε φταίμε μιας και κάνουμε τη δουλειά μας σωστά και καλλιεργούμε– να αναπληρωθεί το εισόδημα που έχουμε χάσει, να επιστραφεί ο φόρος πετρελαίου, να μειωθεί το κόστος παραγωγής κι άλλα. Εκεί που έδωσαν για ψηφοθηρικούς λόγους 72 €/στρέμμα επιλεκτικά σε κάποιους αγρότες, είχαν στόχο να μας χωρίσουν, να μας διχάσουν, να μας φέρουν απέναντι και δεν έδωσαν σε όλους όσους έχουν πληγεί. Απαιτούμε αυτή τη στιγμή να το διορθώσουν».

«Η κατάσταση είναι τραγική»

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού-Σοπίου Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε: «Η κατάσταση είναι τραγική. Τα προϊόντα και ειδικά η σταφίδα είναι στα αζήτητα. Τη Δίνουμε 0,70 ή και 0,50 ευρώ και δεν την παίρνουν. Την έχουμε σε αποθήκες. Δεν ξέρουμε που θα φτάσει αυτή η  κατάσταση. Ήδη στα χωριά έχουν αρχίσει και την κόβουν για να κάνουν άλλες καλλιέργειες. Προσπαθούμε να κερδίσουμε ότι περισσότερο γίνεται, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα. Προσπαθούμε για το καλύτερο»

«Η κτηνοτροφία έχει πρόβλημα»

Τελευταίος πήρε το λόγο ο Οργανωτικός γραμματέας της ΟΑΣΗ Και γραμματέας Αγροτικού Συλλόγου Αμαλιάδας Νίκος Αγάλος, που σημείωσε: «Η κτηνοτροφία έχει πρόβλημα από τα προηγούμενα χρόνια. Έχει ξεκινήσει από τότε που η παραγωγή ήταν κάτω του κόστους. Συνέχισε αυτό, παρόλο που πήρε μία αύξηση το γάλα. Έχει όμως διπλασιαστεί το κόστος παραγωγής και έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Γι’ αυτό φεύγουν κοπάδια από τη μέση, σφάζονται. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Συνάδελφοι κτηνοτρόφοι φεύγουν και αυτό γίνεται διότι υπάρχουν ανεξέλεγκτες ελληνοποιήσεις, υπάρχουν εμπορικές συμφωνίες εδώ και χρόνια ανάμεσα σε ΕΕ και τρίτες χώρες, που έχει ως αποτέλεσμα να την πληρώνουμε εμείς».

«Βρισκόμαστε σε απόγνωση»

Τη δική της άποψη για την τραγική κατάσταση που βιώνει το προϊόν της σταφίδας κατέθεσε και η αγρότισσα Κατερίνα Γραφοπούλου.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η σταφίδα είναι αδιάθετη. Όλοι εδώ σε Μαγούλα, Καράτουλα, Σόπι, Χειμαδιό Και Ώλενα, όλα αυτά τα χωριά έχουν τις σταφίδες μέσα. Μας λένε οι έμποροι να την αγοράσουν με 0,70 €. Μάλιστα μαθαίνω χθες ότι ένας εξ’ αυτών λέει ότι θα την ρίξει και θα βάλει νέες τιμές. Δεν γνωρίζω επίσημα πόσο θα κατέβει η σταφίδα, αλλά μέχρι σήμερα η τιμή είναι αυτή που προανέφερα. Είναι τιμή αυτή για τον αγρότη όταν όλα έχουν αυξηθεί; Εδώ δεν έχουμε ούτε καφέ να πάρουμε για την οικογένειά μας όταν το προϊόν μας είναι απούλητο. Δεν θα έπρεπε να έχει παρέμβει το κράτος; Δε βλέπω κανένα ενδιαφέρον. Πρέπει κάτι να κάνουμε. Βρισκόμαστε σε απόγνωση. Η σταφίδα είναι ένα προϊόν από τους προπαππούδες μας και τώρα είναι στα αζήτητα. Δεν μπορώ να το διανοηθώ. Έχω γύρω στα 20 στρέμματα και σκέφτομαι να πάω να τα κόψω. Πως θα ζήσω δεν γνωρίζω και έχω αρκετά χρόνια ακόμα για να βγω στη σύνταξη. Πως γίνεται να καλύψεις ανάγκες με τόσο λίγα χρήματα, τη στιγμή που όλα βρίσκονται στα ύψη;»

Όλη η επικαιρότητα