WEB tv Αγροτικά Ηλεία

Σε απόγνωση οι πατατοπαραγωγοί της Ηλείας – Άμεσα κινητοποίηση στον Πύργο & ψήφισμα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Σε απόγνωση βρίσκονται οι πατατοπαραγωγοί της Ηλείας λόγω τω εισαγωγών προϊόντος από την Αίγυπτο και άλλες χώρες, με την περιορισμένη πλέον ζήτηση λόγω του κορονοϊού να αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα σε μια συγκυρία που έχει αυξηθεί και το καλλιεργητικό κόστος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Αυτά εξάλλου τέθηκαν κατά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ στον προαύλιο χώρο του κοινοτικού γραφείου Καρδαμά, την οποία συγκάλεσαν η ΟΑΣΗ, ο Αγροτικός Σύλλογος Καρδαμά και ο Αγροτικός Σύλλογος Αμαλιάδας, στην οποία συμμετείχε και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος.

Το θέμα της σύσκεψης ήταν οι καταστροφικές τιμές της πατάτας και αφού τέθηκαν όλες οι παράμετροι του προβλήματος, αποφασίστηκε μέσα στο άμεσο μέλλον να πραγματοποιηθεί μια κινητοποίηση στον Πύργο και παράλληλα να σταλεί ψήφισμα προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας την λήψη μέτρων.

«Έχει γίνει μεγάλη εισαγωγή πατάτας από την Αίγυπτο και από αλλού και έχει καλυφθεί η ελληνική αγορά. Από τις αρχές Απριλίου έχουμε επισημάνει το πρόβλημα, ζητήσαμε από την κυβέρνηση να προστατεύσει τους αγρότες λόγω της πανδημία και να τους στηρίξει. Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα από αυτά, μάλιστα επέτρεψε την εισαγωγή 30.000 τόνων τη στιγμή που παραγωγοί της Ηλείας, της Αχαΐας και της Μεσσηνίας άρχισαν να βγάζουν πατάτες. Αυτό ήταν κανονική εκτέλεση…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ κ. Θανάσης  Βομπίρης.

Ο  πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καρδαμά κ. Χρήστος Σούλης τόνισε: «Τη στιγμή που όλος ο κόσμος βρίσκεται σε απελπισία, το κράτος μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει τίποτα και ούτε και έχει επισημάνει κάτι».

Για εκτέλεση των παραγωγών μίλησε   το μέλος του Δ.Σ. της ΟΑΣΗ κ. Σωτήρης Μητσόπουλος, καλώντας τους παραγωγούς σε αγώνα: «Καλώ σήμερα, από αυτό το βήμα όλους τους πατατοπαραγωγούς γιατί ο αγώνας δεν τελείωσε. Σήμερα αρχίζει. Και πρέπει να αντιδράσουμε γιατί ακολουθούν και άλλα προϊόντα».

Πάντως, κατά την σύσκεψη ο αντιπεριφερειάρχης κ.Βασιλόπουλος  ανακοίνωσε ότι μετά από επαφές που είχε  με παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι  πολύ κοντά η αποζημίωση και των πατατοπαραγωγών, αφού συγκριθούν  τα στοιχεία της φετινής και της περσινής χρονιάς και καταγραφεί το πλήρες μέγεθος του προβλήματος, διαβεβαιώνοντας ότι θα βρίσκεται δίπλα τους.

«Γιατί να μπαίνουν στην Ελλάδα καράβια ολόκληρα με πατάτα από την Αίγυπτο, από τη στιγμή που δεν είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό. Ποιος αρμόδιος θα δώσει απάντηση;…» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο παραγωγός από τον Καρδαμά κ. Γιάννης  Ευθυμιόπουλος.

Στην σύσκεψη υπήρξε εκπροσώπηση του βουλευτής Ηλείας κ. Διονύση Καλαματιανού, ο οποίος δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί, λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση επέτρεψε την εισαγωγή 30.000 τόνων πατάτας τη στιγμή που στην περιοχή και σε άλλους νομούς άρχισε να βγαίνει το προϊόν, ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ κ. Θ. Βομπίρης
Για απουσία του κράτους στο αδιέξοδο των πατατοπαραγωγών, μίλησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καρδαμά κ. Χρ. Σούλης
Για αγώνα που τώρα αρχίζει, μίλησε το μέλος του Δ.Σ. της ΟΑΣΗ κ. Σ. Μητσόπουλος
Την απορία γιατί να εισάγονται πατάτες από την Αίγυπτο, τη στιγμή που δεν είναι μέλος της Ε.Ε., εξέφρασε ο παραγωγός κ. Γ. Ευθυμιόπουλος
Ότι δεν θα αργήσει η αποζημίωση των πατατοπαραγωγών, ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Θ. Βασιλόπουλος, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες είχε επαφές για το φλέγον ζήτημα με στελέχη του υπουργείου

Όλη η επικαιρότητα