Ηλεία

Σε απόλυτη ετοιμότητα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου – «Στο ίδιο επίπεδο με πέρσι οι πυρκαγιές φέτος»

Έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε δύσκολη κατάσταση και αυτό το καλοκαίρι είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου, αφού παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, κυρίως λόγω της παλαιότητας του τροχαίου υλικού, το εξαιρετικά καλά εκπαιδευμένο προσωπικό της αντιμετωπίζει με μεγάλη επιτυχία κάθε δύσκολη κατάσταση, είτε αυτή είναι μια δασική πυρκαγιά, είτε ο απεγκλωβισμός ατόμων από τροχαίο.

Για να μάθουμε από κοντά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος στον Πύργο και στην Ηλεία γενικότερα, μιλήσαμε με τον διοικητή της Π.Υ. Πύργου κο. Δημήτρη Αντωνάκη, που μέσω της εφ. «Πατρίς» προτρέπει τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτή την εποχή και να μην ανάβουν φωτιές χωρίς την άδεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Πανέτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε δύσκολη κατάσταση είναι η Πυροσβεστική υπηρεσία Πύργου. όπως μας δηλώνει ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου κο. Δημήτρης Αντωνάκης

Τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζεται αυτή την περίοδο σε υλικό ποια είναι; Το προσωπικό που έχετε επαρκεί για τις ανάγκες του νομού;

«Είχαμε κάποια προβλήματα με τα ελαστικά αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτά έχουν καλυφθεί και από δωρεές υπαλλήλων, αλλά και από την υπηρεσία. Τώρα είναι σε άριστο επίπεδο. Στο προσωπικό έγιναν προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων και κάποια κενά που είχαμε στην αρχή της περιόδου έχουν καλυφτεί, κάτι που μας βοηθά ο υπηρεσιακός σχεδιασμός να βγαίνει χωρίς προβλήματα. Προβλήματα με την αποκατάσταση των οχημάτων δεν υπάρχουν, αφού έχουν εγκριθεί όλοι οι προϋπολογισμοί. Το μόνο που μας προβληματίζει είναι η παλαιότητα των οχημάτων, αφού λόγω του ότι είναι τα περισσότερα παλιά μας βγάζουν συχνά βλάβες».

Νέα οχήματα, που θα βοηθήσουν το έργο σας, πότε περιμένετε να έρθουν;

«Από την περιφέρεια είναι να γίνει μια προμήθεια οχημάτων και για το νομό Ηλείας και αναμένονται εξελίξεις με το νέο έτος. Οχήματα διαφόρων ειδικοτήτων και χωρητικότητας».

Από προσωπικό λοιπόν είσαστε σχετικά καλυμμένοι;

«Ανάγκες για προσωπικό θα υπάρχουν πάντα. Αυτή την στιγμή έγινε πρόσληψη 30 ατόμων στην Ηλεία, ως εποχικοί υπάλληλοι. Οπότε για φέτος έχουμε καλυφτεί. Ανάγκες φυσικά υπάρχουν πολλές, όμως ο επιχειρησιακός σχεδιασμός με τα άτομα που έχουμε πάρει βαίνει καλώς».

Η πιο δύσκολη πυρκαγιά που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε φέτος ποια ήταν;

«Ήταν στο Κουνουπέλι τον Απρίλιο. Οι άλλες ήταν πολύ μικρές και τις προλάβαμε . Οπότε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα έως τώρα δεν έχουμε.

Ο αριθμός των φετινών πυρκαγιών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι μεγαλύτερός ή μικρότερος;

«Σε σχέση με πέρυσι είμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα. Σε σχέση με το 17, ο αριθμός των πυρκαγιών είναι πιο κάτω. Οπότε μέχρι τώρα είμαστε σχετικά καλά. Ο σχεδιασμός μας είναι να είμαστε σε ετοιμότητα μέχρι το τέλος Οκτώβρη που λήγει υ αντιπυρική περίοδος. Μέχρι τότε δεν εφησυχάζουμε. Θα είμαστε πάντα σε ετοιμότητα».

Από την παρουσία των εναέριων μέσων είστε ικανοποιημένος;

«Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι. Έχουμε τα ίδια μέσα που είχαμε και τις προηγούμενες χρονιές. Βέβαια θα ήταν καλό να είχαμε και τα Πεζετέλ εδώ, αφού λόγω έλλειψης του αεροδρόμιου Επιταλίου έχουν μετατεθεί σε Καλαμάτα και Τρίπολη. Αν ήταν έτοιμο το Επιτάλιο θα μπορούσαμε να είχαμε και τα Πεζετέλ εδώ».

 

Τι συμβουλεύεται τους πολίτες ιδίως αυτή την εποχή όπου η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή;

«Οι πολίτες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί αυτή την εποχή. Απαγορεύεται να ανάβεις φωτιά μέσα στην αντιπυρική περίοδο χωρίς να έχεις άδεια από την Πυροσβεστική υπηρεσία, και θα πρέπει να προσέχουν και με τα μηχανήματα που παράγουν σπινθήρες. Και αυτό για να μην προξενήσουν κάποια πυρκαγιά. Ειδικότερα τις επικίνδυνες ώρες του μεσημεριού οι πολίτες θα πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ».

Οι πολίτες σας βοηθούν στο δύσκολο έργο σας;

«Κάποιοι βοηθάνε. Αλλά κάποιοι άλλοι έχουν μια κακή νοοτροπία εδώ στην περιοχή, με το να καίνε τα λιόκλαδα. Όπως και κάποιες καλλιέργειες. Δεν πρέπει να βάζουν φωτιές σε μέρες και ώρες που απαγορεύεται, ιδίως όταν οι άνεμοι είναι ισχυροί. Μπορεί να τους ξεφύγει η φωτιά και να πάει στο δάσος ή σε άλλες αγροτικές εκτάσεις».

Και μιας και είχαμε πρόσφατα απεγκλωβισμό ανθρώπων από τροχαίο, το προσωπικό είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις; 

«Είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα, αφού έχουμε κάνει ασκήσεις και φυσικά καλή εκπαίδευση, και σε ότι αφορά την διάσωση ατόμων από τροχαία ατυχήματα, αλλά και φυσικές καταστροφές. Έχουμε την εμπειρία και είμαστε πάντα σε ετοιμότητα».

Όλη η επικαιρότητα