Εκπαίδευση

Σε διελκυστίνδα για τα ΑΕΙ πρυτάνεις και υπ. Παιδείας – Πιο πίσω η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια

Εξετάζονται αλλαγές στο νομοσχέδιο, που ικανοποιούν την πανεπιστημιακή κοινότητα.
Ακούστε το άρθρο

Κορωνίδα του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θεωρείται το νομοσχέδιο που έχει θέσει το τρέχον διάστημα σε διαβούλευση το υπουργείο Παιδείας.

Η ψήφισή του μέχρι τα τέλη Ιουλίου, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, δίνει εμφατικά το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα της κυβέρνησης για τη νέα σελίδα στα ΑΕΙ, ως μοχλό ανάπτυξης της χώρας. Η ρύθμιση που συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα πυρά είναι η επιλογή πρύτανη από το νέο Συμβούλιο Διοίκησης του ΑΕΙ, στο οποίο θα μετέχουν εξωπανεπιστημιακοί υψηλού κύρους, χωρίς ωστόσο αυτή να θεωρείται «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη χθες στην «Καθημερινή», εκρίθη απαραίτητο να δοθεί παράταση στη διαβούλευση επί του νομοσχεδίου, ύστερα και από σχετικό αίτημα της συνόδου των πρυτάνεων. Ετσι, το νομοσχέδιο θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση έως τις 19 Ιουνίου, για επιπλέον μία εβδομάδα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, και εν συνεχεία, μετά τη σχετική επεξεργασία, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς επεξεργασία από την αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και την ψήφισή του στην Ολομέλεια εντός Ιουλίου. Εντός του καλοκαιριού επίσης θα αναλάβουν έργο τα μέλη των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) σε Πανεπιστημιούπολη του ΕΚΠΑ, Πολυτεχνειούπολη του ΕΜΠ, ΟΠΑ και ΑΠΘ.

Είναι σαφές ότι «είναι θεμιτό οι πανεπιστημιακοί να θέλουν επιπλέον χρόνο, ωστόσο συμφωνούν στα 4/5 του νομοσχεδίου και ενστάσεις υπάρχουν μόνο για το μοντέλο διοίκησης», ανέφερε μιλώντας χθες στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος. «Με κανέναν τρόπο δεν καθυστερεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός», διαβεβαίωσε έτερο κυβερνητικό στέλεχος, τονίζοντας προς τα ΑΕΙ ότι εντός του 2022 πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες εκλογής νέων οργάνων διοίκησης.

Η παράταση στη διαβούλευση είναι εύλογη, αφού η πρώτη προθεσμία ολοκληρωνόταν στα τέλη της εβδομάδας, τη στιγμή που δεν έχουν συνεδριάσει σύγκλητοι ΑΕΙ –π.χ. του εμβληματικού ΕΜΠ θα συνεδριάσει αύριο– για να αποφανθούν επί των διατάξεων του ογκώδους –324 άρθρα– νομοσχεδίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι έως τώρα έχουν κατατεθεί περί τα 700 σχόλια, με την πλειονότητα σε άρθρα αναβάθμισης των πτυχιούχων τεχνολογικής εκπαίδευσης, ώστε να πάρουν και μισθολογική αναβάθμιση.

Βέβαια, καθώς ο νέος τρόπος διοίκησης των ΑΕΙ συγκεντρώνει τις περισσότερες αντιδράσεις εντός αυτών, η χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της συνόδου πρυτάνεων παρουσία της υπουργού Νίκης Κεραμέως εξελίχθηκε σε διελκυστίνδα επιχειρημάτων επ’ αυτού. «Οι πρυτάνεις θέλουν ο πρύτανης να εκλέγεται από την πανεπιστημιακή κοινότητα αποκτώντας πολιτική νομιμοποίηση στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας του ΑΕΙ», όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γεώργιος Κοντάκης. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι οι ηγεσίες εμβληματικών ΑΕΙ, όπως του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ, εμφανίζονται θετικές σε κρίσιμες διατάξεις του νομοσχεδίου. Αυτό στέλνει πολιτικό μήνυμα, χωρίς όμως να ακυρώνει τις αντιδράσεις εντός της συνόδου πρυτάνεων, η οποία θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα. Στην επιλογή πρύτανη από το συμβούλιο αντιδρούν το Παν. Ιωαννίνων, το Θεσσαλίας, το Ελληνικό Μεσογειακό, το Δυτικής Αττικής.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινή», εξετάζονται αλλαγές στο νομοσχέδιο που ικανοποιούν την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Ενδεικτικά, θα μπορούν να είναι κοσμήτορες και αναπληρωτές καθηγητές, θα απαιτούνται προσόντα για τη μονιμοποίηση επίκουρων, θα υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για μικρότερα ΑΕΙ που μπορεί να μην έχουν επαρκή αριθμό μελών ΔΕΠ για τις διάφορες θέσεις.

Όλη η επικαιρότητα