Ηλεία

Σε διεθνές συνέδριο παρουσιάστηκαν οι προοπτικές του Λιμένα Κατακόλου

Ακούστε το άρθρο

Η ανάδειξη και η προβολή του πολιτιστικού πλούτου που διαθέτει το Κατάκολο είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, σύμφωνα με εισήγηση που παρουσιάστηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Πόλεις – λιμάνια και θαλάσσιοι δρόμοι στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα (18ος – 21ος αιώνας)» που διοργάνωσε το το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Οι προοπτικές του λιμένα Κατακόλου παρουσιάστηκαν σε Διεθνές Συνέδριο στο Χαροκόπειο Παν/μιο

Την εισήγηση έκανε η Παναγιώτα Μιχαλοπούλου, ακαδημαϊκή Υπότροφος του Τμήματος Διοίκησης Οικονομίας, Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων (ΔΟΕΠ & ΤΜ) του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, με έδρα τον Πύργο, υπό την επίβλεψη της προέδρου του τμήματος, Αναστασίας Ζαφειροπούλου.

Η κα Μιχαλοπούλου αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που έχει το λιμάνι «Ιωάννης Λάτσης» και στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να αναπτυχθεί οικονομικά και τουριστικά η περιοχή.

«Το Κατάκολο επελέγη ως μελέτη περίπτωσης διότι είναι τουριστικός λιμένας της Ηλείας και το επίνειο του Πύργου. Μέσω αυτού επιχειρείται η προβολή του πολιτιστικού αποθέματος στη γεωγραφική περιοχή αναφοράς με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη. Ο πολιτισμός συμβάλλει στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος καθότι αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την περιοχή μας», τονίζει στην εφ. «Πατρίς» η κα Μιχαλοπούλου, προσθέτοντας ότι η αξιοποίηση προϋποθέτει χαρτογράφηση των πολιτιστικών πόρων.

«Μέσα από την έρευνα που έχουμε κάνει και την οποία επικαιροποιούμε, διαπιστώνουμε πως το Κατάκολο έχει πλούσιο απόθεμα πολιτισμού, το οποίο οφείλουμε να αξιοποιήσουμε και να προβάλουμε χρησιμοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία. Ο φάρος, το Ποντικόκαστρο, οι οικία Λάτση, το σιδηρόδρομος, οι δρόμοι κρασιού, τα τρία φεστιβάλ και οι δράσεις των τοπικών συλλόγων είναι μερικά από τα “όπλα” που έχει το Κατάκολο για να αναπτυχθεί», εξηγεί στην εφ. «Πατρίς» η κα Μιχαλοπούλου.

Η εισήγηση έτυχες θερμής υποδοχής από τους συμμετέχοντες στο Διεθνές Συνέδριο και το προσεχές διάστημα αναμένεται να δημοσιευθεί πλήρως. Η κα Μιχαλοπούλου ανέφερε στην εφ. «Πατρίς» ότι για να επιτευχθεί η τουριστική ανάπτυξη, θα πρέπει να χαραχθεί η ανάλογη πολιτική σε εθνικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο.

«Το λιμάνι Ιωάννης Λάτσης έχει σημαντικές προοπτικές πολυδιάστατης ανάπτυξης, καθώς αποτελεί τον πέμπτο δημοφιλέστερο προορισμό κρουαζιερόπλοιων και παρέχει άμεση πρόσβαση στην Αρχαία Ολυμπία. Θα πρέπει όμως να χαραχθεί εθνική πολιτιστική πολιτική, ώστε να γίνει προγραμματισμός σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, που θα προβάλλει τον πλούτο της περιοχής μέσα από τα σύγχρονε τεχνολογικές εφαρμογές. Αν ενισχυθεί η δημιουργική οικονομία με εξωστρεφείς δράσεις, θα επιτευχθεί και η τουριστική-οικονομική ανάπτυξη», σημείωσε η κα Μιχαλοπούλου.

Όλη η επικαιρότητα