Αγροτικά

«Σε δραματική κατάσταση οι Ηλείοι σταφιδοπαραγωγοί»

Ακούστε το άρθρο

Τη δραματική θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι σταφιδοπαραγωγοί και οι αμπελουργοί του νομού μας επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας. Παράλληλα ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αποζημίωση των πληγέντων.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Οι σταφιδικές και αμπελουργικές καλλιέργειες στην Ηλεία λόγω των φυσικών φαινομένων και των μυκητολογικών εξάρσεων λόγω του καιρού έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές που μας οδηγούν σε οικονομική εξαθλίωση και εγκατάλειψη των καλλιεργειών μας.

Οι σταφιδοκαλλιεργητές για τις ζημιές που υπέστησαν τον Σεπτέμβρη του 2016 στα αλώνια δεν αποζημιώθηκαν λόγω του αντιαγροτικού κανονισμού του ΕΛΓΑ. Οι αιτήσεις για την ένταξη στις ΚΟΕ (ΠΣΕΑ) παραμένουν ένα χρόνο στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Πάτρα.

Φέτος νέες καταστροφές έγιναν από το χαλάζι της άνοιξης, οι χαμηλές θερμοκρασίες και η καιρική αστάθεια ευνόησαν την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών, με αποτέλεσμα την καθυστερημένη έκπτυξη των οφθαλμών, την προβληματική βλάστηση με αποτέλεσμα την τεράστια μείωση της παραγωγής.

Την ήδη μειωμένη παραγωγή αποτέλειωσε η παρατεταμένη ανομβρία και ο πολυήμερος καύσωνας, Ιουνίου & Ιουλίου του 2017.

Από στοιχεία που έχουμε από αγροτικό Σύλλογο μέλος της οργάνωσης μας στην περιοχή Χειμαδιού Σοπίου με παραγωγή πάνω από 1.000 τόνους αποξηραμένης σταφίδας φέτος δεν θα υπερβεί τους 300 τόνους.

Στα οινοποιήσημα σταφύλια τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε παραγωγή ανά στρέμμα τουλάχιστον 3 τόνους ενώ φέτος δεν υπερβαίνει τον ένα τόνο.

Με αυτά τα δεδομένα οι σταφιδοκαλλιεργητές και αμπελουργοί βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί η κυβέρνηση πιστή στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ την εφαρμόζει κατά γράμμα πάνω στου Έλληνες αγροτοκτηνοτρόφους έχοντας και την στήριξη των άλλων πολιτικών δυνάμεων που συμφωνούν με την κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Αν δεν παρθούν τώρα μέτρα πραγματικής στήριξης ένα δυναμικό και ιστορικό προϊόν της χώρας που οι προηγούμενες γενιές με την ζωή τους και το αίμα τους μας την παρέδωσαν τείνει προς εξαφάνιση. Εμείς αυτό δεν είμαστε διατεθειμένοι να το αποδεχτούμε και θα δώσουμε την απάντηση που πρέπει αν η κυβέρνηση δεν κάνει αυτά που πρέπει.

Απαιτούμε η κυβέρνηση άμεσα με τον ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε όλες τις επιβεβλημένες ενέργειες.

  • Άμεση αναπλήρωση στο 100% του χαμένου εισοδήματος στο πραγματικό ύψος της ζημιάς με δίκαιες εξατομικευμένες αποζημιώσεις ανάλογα με όλα τα παθογόνα αίτια που αναφέραμε.
  • Στελέχωση του ΕΛΓΑ αλλά και των ερευνητικών κέντρων με επιστημονικό προσωπικό ώστε να προχωρούν γρήγορα οι διαδικασίες των εκτιμήσεων και αποζημιώσεων.
  • Μοναδικός φορέας ασφάλισης των καλλιεργειών μας ένας κρατικός φορέας με την στήριξή του και όχι μορφώματα όπως το σημερινό.
  • Όχι στην κοροϊδία των ΚΟΕ (ΠΣΕΑ)
  • Κανένας σταφιδοκαλλιεργητής να μην χάσει την συνδεδεμένη
  • ενίσχυση».

Όλη η επικαιρότητα