Σε εφαρμογή το «καλάθι της νοικοκυράς» (και) στην Ηλεία – Θα… γεμίσει;

Share

Σε εφαρμογή μπαίνει το μέτρο της κυβέρνησης με σκοπό την ανακούφιση των καταναλωτών από τις αυξήσεις που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης.

Τα σούπερ μάρκετ θα ενημερώνονται σταδιακά για τη λίστα που πρότεινε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τις 31 κατηγορίες προϊόντων από τις οποίες θα προέλθουν τα 50 προϊόντα που θα περιλαμβάνει το «Καλάθι της νοικοκυράς», όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο μέτρο. Ουσιαστικά, σε μια προσπάθεια να μπει ένα «φρένο» στις συνεχόμενες αυξήσεις, στη λίστα περιλαμβάνονται συγκεκριμένα βασικά προϊόντα με μηδενικές ή πολύ μικρές αυξήσεις στις τιμές.

Η εφ. «Πατρίς» απευθύνθηκε σε υπεύθυνους σούπερ μάρκετ στον Πύργο, οι οποίοι δήλωσαν αισιόδοξοι για την πορεία του συγκεκριμένου μέτρου, ωστόσο εμφανίστηκαν και επιφυλακτικοί, καθώς λόγω των τιμών που υπάρχουν τώρα οι καταναλωτές έχουν μειώσει κατά πολύ τις αγορές τους. Από την πλευρά τους οι πολίτες που μίλησαν στην εφ. «Πατρίς» τόνισαν πως η κατάσταση με την ακρίβεια δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, μιας και τα νοικοκυριά είναι ήδη επιβαρυμένα, περιμένοντας να δουν στο μέλλον την πορεία του «Καλαθιού της νοικοκυράς» και τον τρόπο που αυτό πρόκειται να εφαρμοστεί.

Στη λίστα περιλαμβάνονται:

1.PYZI

Ρύζι τύπου «Καρολίνα» μακρύκοκκο

 1. ΨΩΜΙ

Ψωμί για τοστ

Ψωμί φραντζόλα

Φρυγανιές

 1. ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Μακαρόνια Νο 6

 1. XOIPINO

Συσκευασμένα

 1. ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ

Συσκευασμένα

 1. ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ

Γαλοπούλα ή/και πάριζα

 1. ΨAPIA KATEΨΥΓΜΕΝΑ

Ένα τουλάχιστον προϊόν

 1. ΓΑΛΑ ΝΩΠΟ ΠΛΗΡΕΣ

Γάλα φρέσκο πλήρες

9 .ΓΑΛΑ ΝΩΠΟ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΛΙΠΑΡΑ

Γάλα φρέσκο χαμηλά λιπαρά <2%

 1. ΓΑΛΑ ΔΙΑΤΗΡΗΜΕΝΟ

Γάλα εβαπορέ

 1. ΓIAOYPTI

Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις

Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις (Χαμηλά λιπαρά <2%)

 1. TYPIA

Φέτα

Γκούντα

Τυρί με Χαμηλά Λιπαρά

 1. ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Χυμός τομάτας διατηρημένος

 1. AYΓA

Κλωβοστοιχίας και Αχυρώνα

 1. ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΦΥΤΙΚΑ ΛΙΠΗ

Μαργαρίνες

 1. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Παρθένο ελαιόλαδο

 1. ΑΛΛΑ ΒΡΩΣΙΜΑ ΕΛΑΙΑ

Ηλιέλαιο

 1. ΛAXANIKA KATEΨΥΓΜΕΝΑ

Τουλάχιστον ένα από αρακάς, μπάμιες, φασολάκια κατεψυγμένα

 1. ZAXAPH

Λευκή ζάχαρη

 1. ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Παιδικές τροφές (φόρμουλα μωρών)

Παιδικές τροφές (γάλα βρεφικής ηλικίας)

 1. ΚΑΦΕΣ

Ελληνικός καφές

Στιγμιαίος καφές

Γαλλικός καφές

23.ΤΣΑΪ- ΧΑΜΟΜΗΛΙ

Τσάι ή Χαμομήλι

 1. KAKAO ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΣΕ ΣΚΟΝΗ

Κακάο σε σκόνη

 1. ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΝΕΡΟ (ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ)

Εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό (500 ml ή 1lt)

 1. ΧΥΜΟΙ ΦΡΟΥΤΩΝ

Χυμός πορτοκάλι

 1. ΕΙΔΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

Απολυμαντικά χεριών και αντισηπτικά

Απορρυπαντικά πλυντηρίου (υγρά και σε σκόνη – όχι ταμπλέτες)

Απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμού επιφανειών – χλωρίνες

Απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι

Χαρτί κουζίνας

 1. ΕΙΔΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Οδοντόκρεμες

Χαρτί υγείας

Σερβιέτες

Ταμπόν

Σαμπουάν

Σαπούνια σε στερεή κατάσταση

Πάνες ακράτειας

 1. ΕΙΔΗ ΓΙΑ ΜΩΡΑ

Πάνες για μωρά

Είδη ατομικής υγιεινής για μωρά (μωρομάντηλα)

Είδη ατομικής υγιεινής για μωρά (σαμπουάν)

 1. ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ

Τροφή για σκύλους

Τροφή για γάτες

 1. ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ

Ένα τουλάχιστον είδος αναψυκτικού

Νίκος Βασιλόπουλος,

υπεύθυνος super market

«Φαντάζομαι ότι αν δεν αυξηθούν οι τιμές και μείνουν σε λογικά επίπεδα, με τις ήδη υπάρχουσες αυξήσεις, ίσως το συγκεκριμένο μέτρο να βοηθήσει την κατάσταση. Η κίνηση πάντως στα super market έχει μειωθεί και όπως είναι λογικό ο κόσμος ψωνίζει πλέον τα απολύτως απαραίτητα, όπως γίνεται το τελευταίο διάστημα».

Τάσος Κακκαβάς,

υπεύθυνος super market

«Οι αυξήσεις στα καταστήματα έχουν ξεκινήσει από πέρυσι το καλοκαίρι. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει περισσότερες επιλογές όχι μόνο σε ειδικές κατηγορίες προϊόντων, όπως είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα τα μακαρόνια Νο 6. Οι καταναλωτές έχουν μεγαλύτερη ανάγκη όσον αφορά τα βασικότερα αγαθά. Σαφώς η κυβέρνηση θα πρέπει να δει και λίγο παραπέρα, ότι οι ανάγκες του αγοραστή δεν είναι μόνο το γάλα, το ψωμί ή τα μακαρόνια. Οι ανάγκες έχουν αυξηθεί και το μέτρο πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα. Η κίνηση έχει μειωθεί παντού. Ο κόσμος αγοράζει πέντε βασικά προϊόντα και πηγαίνει σπίτι του».

Μαριάννα Μαρτέλη

«Δεν νομίζω να βοηθήσει το συγκεκριμένο μέτρο γιατί εξαρτάται από ποια τιμή θα ξεκινήσουν τα προϊόντα. Οι αλλαγές πρέπει να είναι πιο δραστικές και να βοηθηθούν περισσότερο τα νοικοκυριά».

Ελισάβετ Ντόκου

«Τα προϊόντα είναι πάρα πολύ ακριβά και το πορτοφόλι μου είναι άδειο. Αγοράζουμε πλέον μόνο τα απαραίτητα για το σπίτι μας. Δεν ξέρω κατά πόσο θα βοηθήσει το μέτρο της κυβέρνησης. Βέβαια θα είναι καλό αν συγκεκριμένα προϊόντα δεν πάρουν άλλη αύξηση. Το θέμα είναι να μην αυξηθεί η τιμή τους ακόμα περισσότερο».

Γιώργος Δημόπουλος

«Γενικά τα προϊόντα είναι και φθηνά και ακριβά. Εξαρτάται από το τι αγοράζει ο καθένας. Είναι γεγονός όμως ότι όλα έχουν αυξηθεί. Όσον αφορά το μέτρο της κυβέρνησης θεωρώ ότι τον πρώτο λόγο τον έχουν οι εταιρείες που παράγουν τα προϊόντα. Αν θα πάρω για παράδειγμα ένα ρύζι, η μία εταιρεία μπορεί να το πουλάει πέντε ευρώ και η άλλη δώδεκα. Νομίζω ότι κάτι πάει να αλλάξει με αυτή την ενέργεια αλλά δεν ξέρουμε τι ακριβώς».

Γιώργος Σπυρόπουλος

«Θα δούμε στο μέλλον πόσο θα βοηθήσει το μέτρο της κυβέρνησης. Εξαρτάται μετά και τι προϊόντα θα συμπεριληφθούν σε αυτό το μέτρο και τι τιμή θα έχουν. Αν παραμείνει ίδια τιμή και δεν αυξηθεί, τότε ναι, θα βοηθήσει. Ακρίβεια υπάρχει όμως και όλοι έχουμε περιορίσει τις αγορές μας, δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά».

Παύλος Καλογερόπουλος

«Ο κόσμος δυσκολεύεται πολύ, αγοράζει μόνο τα απαραίτητα και αυτά με δυσκολία. Ειδικά οι οικογένειες. Και αν ο μισθός είναι και χαμηλός, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα για τους καταναλωτές. Οι καταστάσεις πλέον έχουν αλλάξει. Στην ουσία δεν θα αλλάξει κάτι. Τα προϊόντα θα παραμείνουν ακριβά».