Ηλεία

Πύργος: Σε εκκρεμότητα η δικαστική απόφαση για το μέλλον του έργου στην κεντρική πλατεία

Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενταγμένο στο ΕΣΠΑ
Ακούστε το άρθρο

Εκκρεμεί η δικαστική απόφαση που θα κρίνει το μέλλον του έργου της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας στην κεντρική πλατεία του Πύργου, ύστερα από αίτηση διάλυσης της εργολαβίας που είχε καταθέσει ο ανάδοχος.

Οι λόγοι που επικαλέστηκε ήταν η καθυστέρηση πληρωμής κατά δέκα ημέρες, αφενός λόγω του «παγώματος» των χρηματορροών από το ΕΣΠΑ στο τελευταίο τρίμηνο του 2021, αφετέρου λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων. Ωστόσο ο πραγματικός λόγος ήταν, η εκτίναξη των τιμών πρώτων υλών, που σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό έκπτωσης, καθιστούσε επιζήμια τη σύμβαση για την ανάδοχο εταιρεία! Ο Δήμος Πύργου, ως κύριος του έργου, δεν έχει κάνει αποδεκτή την αίτηση διάλυσης της εργολαβίας, οπότε το θέμα έχει πάρει την δικαστική οδό. Ως γνωστό, πρόκειται για ένα έργο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – με κύριο του έργου τον Δήμο Πύργου – ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Όλες οι διαδικασίες 

Όπως εξηγεί ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Ο ανάδοχος του έργου έχει κάνει αίτηση διάλυση της εργολαβίας. Το έργο δόθηκε με πολύ υψηλή έκπτωση (αρχικός προϋπολογισμός 2.680.000 ευρώ, που με τις εκπτώσεις μειώθηκε στα 1.800.000 ευρώ). Αμέσως μετά ακολούθησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη ανατίμηση των τιμών των  πρώτων υλών. Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και από το  Ειδικό πρόγραμμα «Οικονομική Χωρική Ενότητα» και όλες οι διαδικασίες ελέγχονται από τη Διαχειριστική Αρχή αυτού του προγράμματος που υπάγεται στην Περιφέρεια, όπως και οι πληρωμές γίνονται από την ΠΔΕ. 

Ο Δήμος Πύργου είναι ο κύριος του έργου. Εμείς δεν κάνουμε δεκτή την αίτηση διάλυσης εργολαβίας και το θέμα έχει αναλάβει η δικαιοσύνη. Στην ίδια κατηγορία με τα ίδια προβλήματα είναι και τα έργα ανάπλασης στη χερσαία ζώνη στο Λιμένα Κατάκολου όπου εκεί έχει την επίβλεψη η ΠΔΕ και βεβαίως πάρα πολλά έργα ΕΣΠΑ σε όλη την Ελλάδα». 

   Για το ίδιο θέμα ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος έχει αναφέρει: 

«Η όποια καθυστέρηση πληρωμών οφείλεται ότι υπήρχε παύση στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ όπως σε όλη την Ελλάδα. Ο πραγματικός λόγος που ζητά ο ανάδοχος διάλυση εργολαβίας – και μας έχει δηλώσει προφορικά – είναι η μεγάλη ανατίμηση στις πρώτες ύλες. Εμείς θα προσπαθήσουμε με όλα τα νόμιμα μέσα ώστε να υπάρξει απεμπλοκή από το πρόβλημα και συνέχιση του έργου».

Όλη η επικαιρότητα