Ηλεία

Σε ετοιμότητα το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προτασίας της ΠΕ Ηλείας

Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη ετοιμότητα, θέτοντας εαυτούς, υπηρεσίες, εξοπλισμό και μέσα σε πλήρη ετοιμότητα, για την αντιμετώπιση προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από το ενδεχόμενο υπερχείλισης της Φράγματος του ποταμού Λάδων, δήλωσαν οι συμμετέχοντας στην έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης.

Μια συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της οποίας επισημάνθηκε πως, αν δεν γίνει άμεση απόληψη αδρανών υλικών και δεν προχωρήσει το έργο της διευθέτησης της κοίτης του Αλφειού, κάθε χειμώνα θα επαναλαμβάνονται «τα ίδια και τα ίδια» σε έκτακτες συνεδριάσεις του ΣΟΠΠ.

Η συνεδρίαση «άνοιξε» με καλωσόρισμά από τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο που ευχαρίστησε όλους για την άμεσή ανταπόκριση τους και ευχήθηκε να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα που να απειλούν τις ζωές και περιουσίες των πολιτών. Έκανε ένα σύντομο απολογισμό των έργων, παρεμβάσεων και συντηρήσεων που έχουν γίνει από την Π.Ε Ηλείας στις περιοχές στις οποίες εντοπίζεται ο μεγαλύτερος  κίνδυνος για πλημμύρες και  καταστροφές, σημειώνοντας μάλιστα πως αυτές οι συντηρήσεις «βοήθησαν» τόσο στον κάμπο των Άσπρων Σπιτιών και της Παπαδούς όσο και στις παραποτάμιες περιοχές του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, με τις ζημιές που σημειώθηκαν να είναι σε πολύ μικρή έκταση ή και καθόλου. Τέλος, γνωστοποίησε πως το μεγάλο έργο των παρεμβάσεων στον Αλφειό, με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Καθησυχαστικός

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε στην τοποθέτησή του ο Διευθυντής του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Λάδωνα Ιωάννης Σταθάς που συμμετείχε στην συνεδρίαση, καθώς εξήγησε πως ο ρυθμός με τον οποίο ανεβαίνει η στάθμη του νερού στην τεχνητή λίμνη και η «καλοκαιρία» που επικρατεί και – όπως φαίνεται θα συνεχιστεί – δεν δημιουργούν ανησυχία για υπερχείλιση, και αν τεθεί τέτοιο θέμα, αυτή θα είναι ήπιας μορφής. Αυτό, σε περίπτωση που δεν υπάρξει μεταβολή του καιρού και ανάπτυξη νέων βροχοπτώσεων.

Στα σημεία που «πονάνε» στην πλευρά του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας αναφέρθηκε ο κ. Κορκόντζηλας από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Δ.Ε και ο προϊστάμενος Πολ. Προστασίας της Π.Ε Ηλείας κ.Μπαλκάμος, μετά τις αυτοψίες που έκαναν οι ίδιοι αλλά και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης της ΠΔΕ κ.Καραγιάννης, τις προηγούμενες ημέρες, στην περιοχή, ενώ ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΔΕ κ.Γυφτάκης αναφέρθηκε στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση υπερχείλισης της Τεχνητής λίμνης του Λάδωνα που μοιραία θα «φουσκώσει» τον Αλφειό ποταμό.

Το θέμα της οριοθέτησης του ποταμού Αλφειού αλλά και του καθαρισμού της κοίτης με απόληψη των αδρανών,  έθεσαν ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργακόπουλος. Για το ίδιο θέμα υπερθεμάτισε (λίγο αργότερα) και ο προϊστάμενος Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ηλείας Μιχάλης Καλογερόπουλος, περιγράφοντας την «συμπεριφορά» του ποταμού όσον αφορά την μεταφορά των αδρανών υλικών τα οποία και «ευθύνονται» όπως εξήγησε, για τις πλημμύρες. Τέλος, οι δυο αιρετοί κάλεσαν την Π.Ε Ηλείας να προωθήσει τα αιτήματα για επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις περιοχές που υπάρχουν προβλήματα, μετά και τις σχετικές αποφάσεις που ελήφθησαν στα έκτακτα Σ.Τ.Ο που πραγματοποίησαν και οι δυο στους δήμους τους, την Τρίτη.

Τα προβλήματα που ελλοχεύουν στις περιοχές τους από την υπερχείλιση του Πηνειού επεσήμαναν οι αντιδήμαρχοι Ανδραβίδας – Κυλλήνης Χρήστος Παλαιολόγος και Πηνειού Παναγιώτης Θανόπουλος, ενώ σε πλήρη ετοιμότητα δήλωσαν ότι είναι – έχοντας μάλιστα κάνει ήδη παρεμβάσεις και ενημερώσει τους κατοίκους οικισμών για τους οποίους υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών, δήλωσε ο αναπληρωτής Δημάρχου Πύργου Ανδρέας Σκαρτσιάρης.

Σε πλήρη ετοιμότητα δήλωσαν ότι βρίσκονται οι υπηρεσίες και συνεργάτες τους ο Διοικητής της Π.Υ Πύργου Γιάννης Καραμαλίκης και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας Απόστολος Μαρτζάκλης, ο Διοικητής του Γ.Ν Ηλείας Κώστας Διαμαντόπουλος, ενώ σύντομες τοποθετήσεις έγιναν – μεταξύ άλλων – από τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ Νίκο Φάμελο, το Δασάρχη Πύργου Παναγιώτη Λάττα, τον εκπρόσωπο του Δασαρχείου Αμαλιάδας κ.Μποβολέτη και τους εκπροσώπους της ΣΕΤΤΗΛ και 117 Π.Μ κ.κ Καλτσά και Χρυσανθόπουλο, τον πρόεδρο του ΕΕΣ κ.Σιάννη κ.α.

Όλη η επικαιρότητα