Εκπαίδευση

Σε ετοιμότητα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

exetaseis.jpg
Ακούστε το άρθρο

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2014-15, η αυλαία των οποίων «ανοίγει» τη Δευτέρα 18  Μαΐου για τους 1.225 συνολικά υποψήφιους της φετινής χρονιάς. Οι προετοιμασίες, στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, έχουν ολοκληρωθεί  στο μεγαλύτερο μέρος τους και την επόμενη εβδομάδα θα διευθετηθούν και οι τελευταίες, απαραίτητες λεπτομέρειες.

   Για την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι μια διαδικασία που ξεκινά αμέσως με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αφού αρχίζει και η λήψη των σχετικών εγκυκλίων και οδηγιών από το υπουργείο Παιδείας για την οργάνωση και διεξαγωγή τους, όπως εξήγησε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλης Δημητρέλλος. Για τους μαθητές, οι εξετάσεις «θεωρητικά» ξεκινούν πολύ νωρίτερα, αφού η προετοιμασία τους ξεκινά ουσιαστικά από την Β΄ Λυκείου και την τελευταία και πιο κρίσιμη γι’ αυτούς χρονιά, μπαίνουν την τελική ευθεία.

Με 1.225 υποψήφιους

   Οι αιτήσεις των υποψηφίων (τελειόφοιτων και απόφοιτων) έχουν υποβληθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο και όπως γνωστοποίησε ο κ.Δημητρέλλος, συνολικά θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 1.225 υποψήφιοι. «Οι 997 προέρχονται από τα Γενικά Λύκεια και οι 228 από τα ΕΠΑΛ (6 – Ομάδα Β΄ και 222 – Ομάδα Α΄). Οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων, των Εσπερινών και των ΕΠΑΛ Ομάδας Β΄ θα διαγωνιστούν στα 23 Εξεταστικά Κέντρα που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια, καθώς και δεν υπήρξε καμία μεταβολή, και οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ Ομάδας Α΄ στο 2ο ΕΠΑΛ Πύργου και στο 1ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας αντίστοιχα. Επίσης, για την εξέταση του Ειδικού Μαθήματος των Αγγλικών, θα λειτουργήσουν 2 Εξεταστικά Κέντρα στο Νομό Ηλείας, στον Πύργο και στην Αμαλιάδα αντίστοιχα», εξηγεί ο κ.Δημητρέλλος.

Επιτροπές και Δοκιμαστικά

   Επίσης, έχει ήδη συγκροτηθεί η Εξεταστική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι Λυκειακές Επιτροπές, έχουν γίνει οι πρώτες δοκιμαστικές λήψεις – αποστολές για τα θέματα (με το σύστημα VBI) με ικανοποιητικά αποτελέσματα – όπως σχολίασε ο κ.Δημητρέλλος, και σταδιακά θα ενημερωθούν οι Υποστηρικτικές Δομές και Υπηρεσίες (Αστυνομία, Νοσοκομεία και Ιατρικά Κέντρα, ΟΤΕ και ΔΕΗ) που βοηθούν στη διενέργεια των εξετάσεων. «Την προσεχή εβδομάδα θα υπάρχει ενημέρωση των προέδρων των Εξεταστικών Κέντρων για την διαδικασία ενώ τα ονόματα των Επιτηρητών, ως είθισται, θα ανακοινωθούν αργότερα. Αυτό που πρέπει  να σημειώσω ωστόσο είναι πως, η πολύχρονη εμπειρία και το μεράκι των εκπαιδευτικών, σε συνδυασμό με την καλή προετοιμασία, αποτελούν την εγγύηση της επιτυχίας των εξετάσεων, για μια ακόμα χρονιά», σχολίασε ο κ.Δημητρέλλος.

Κινητό και…μηδενισμός

   Τέλος, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Βασίλης Δημητρέλλος, αναφέρθηκε και στο θέμα της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων (κινητικά τηλέφωνα, τάμπλετ) που μπορεί να οδηγήσει σε μηδενισμό του γραπτού του υποψήφιου. Για το λόγο αυτό, σε κάθε Εξεταστικό Κέντρο θα υπάρχουν δυο διαφορετικά κουτιά, όπου θα αφήνουν τα κινητά τους – απενεργοποιημένα – οι μαθητές και οι επιτηρητές αντίστοιχα, και θα τα παραλαμβάνουν κατά την αποχώρησή τους από το σχολείο. Πάντως, συνέστησε σε όλους τους υποψήφιους, να μην έχουν κινητό τηλέφωνο ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή μαζί τους.

Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα