WEB tv Ηλεία

Σε έξαρση οι ρευματοκλοπές στην Ηλεία – Νέα μορφή απάτης ή επακόλουθο της ενεργειακής κρίσης;

Πάρα πολλές υποθέσεις παρεμβάσεων στους μετρητές στα δικαστήρια και καθημερινά στο αστυνομικό δελτίο.
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, τα πινάκια των δύο πρωτοδικείων της Ηλείας και σε καθημερινή βάση πλέον το αστυνομικό δελτίο, κατακλύζονται από δεκάδες υποθέσεις ρευματοκλοπών.

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, το τελευταίο διάστημα έχουν εκδικαστεί εκατοντάδες τέτοιες υποθέσεις και πολλές ακόμα βρίσκονται στη φάση της μηνυτήριας αναφοράς, από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Το πρόβλημα έχει προσλάβει πλέον κοινωνικές διαστάσεις, επιστρέφοντας στην ουσία σε μία πάγια τακτική όσων δεν είχαν ρεύμα, στα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας.

Μάλιστα, τότε γιγαντώθηκε λόγω και της άρνησης πληρωμών από πολλούς, ενώ σήμερα έχει να κάνει μόνο με φαινόμενα οικονομικής αδυναμίας…

Οι ρευματοκλοπές τείνουν να γίνουν απειλητικό κοινωνικό φαινόμενο, λόγω της ενεργειακής κρίσης που έχει εκτινάξει σε πρωτοφανή ύψη τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και έχουν ως αποτέλεσμα, πολλοί καταναλωτές να αδυνατούν να πληρώσουν… Κάποιοι καταφεύγουν στη λύση της παραβίασης του μετρητή ηλεκτρικού ρεύματος και όσοι εντοπίζονται, παραπέμπονται στη δικαιοσύνη, αντιμετωπίζοντας αυστηρές ποινές…

Η πιο συνήθης ποινή, για «ελαφρές» περιπτώσεις νοικοκυριών με σπασμένη σφραγίδα και μπλοκαρισμένο τον δίσκο μέτρησης, είναι φυλάκιση τουλάχιστον πέντε μηνών, ενώ για πιο σοβαρές περιπτώσεις, όπου κατηγορούμενοι είναι κυρίως επαγγελματίες, οι ποινές φυλάκισης φτάνουν έως και τα τρία χρόνια, ενώ ακολουθούν και διοικητικά πρόστιμα…

Πλέον ο ΔΕΔΔΗΕ στέλνει και αγωγές στους δράστες ρευματοκλοπών, διεκδικώντας διαφυγόντα έσοδα χιλιάδων ευρώ. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, για τα έτη 2019, 2020 και 2021, το ποσοστό των ρευματοκλοπών ισοδυναμούσε με το 4,5% της χαμένης ηλεκτρικής ενέργειας, ποσοστό που σίγουρα θα έχει εκτοξευτεί στα τέλη του 2022.

Συνελήφθησαν ακόμα έξι άτομα

Εν τω μεταξύ, ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά έξι συνολικά άνδρες, συνελήφθησαν, το πρωί της περασμένης Δευτέρας, σε περιοχή του Πύργου, από αστυνομικούς της ειδικής ομάδας ελέγχων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, με τη συνδρομή της ΟΠΚΕ της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου.

Σ’ έλεγχο που διενεργήθηκε στις οικίες τους, από αρμόδιο συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ, διαπιστώθηκε ότι τις ρευματοδοτούσαν παράνομα, χωρίς να καταγράφεται η καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια.

Βασίλης Σταματόπουλος, Διευθυντής ΔΕΔΔΗΕ Πύργου

«Τακτικοί έλεγχοι σε περίπτωση μεταβολής της κατανάλωσης»

«Κατά τη διανομή του ρεύματος, υπάρχουν κάποιες απώλειες. Οι απώλειες αυτές συνίστανται είτε στην ποιότητα του δικτύου που είναι μικρές είτε από ρευματοκλοπές.

Αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις που καταναλωτές, για να μην τιμολογείται η κατανάλωση του ρεύματος, λόγω και της αυξημένης ανέχειας του κόσμου, επεμβαίνουν στους μετρητές.

Ο διαχειριστής είναι υποχρεωμένος, για να έχουμε ισονομία στο δίκτυο, να κάνει τακτικούς ελέγχους σε περιπτώσεις που έχουμε αξιόλογη μεταβολή της κατανάλωσης σε πελάτες και να κοστολογεί τις περιπτώσεις που υπάρχουν ρευματοκλοπές και να ενημερώνει την Εισαγγελία και την Αστυνομία.

Προκειμένου να μην έχουμε διακοπές στην ηλεκτροδότηση την περίοδο αυτή που έχουμε έλλειψη ενέργειας στη χώρα μας, συμβουλεύω να αποφεύγουμε την κατανάλωση σε ώρες αιχμής».

Παναγιώτης Μπράμος, Δικηγόρος

«Σε απόγνωση οι πολίτες αλλά οι ποινές είναι ιδιαίτερα αυστηρές»

«Δυστυχώς το φαινόμενο των ρευματοκλοπών βρίσκεται σε μια αύξηση όμως αυτό συμβαίνει λόγω του γεγονότος ότι οι πολίτες οδηγούνται σε απόγνωση, μη δυνάμενοι να ανταποκριθούν στην καθημερινότητα και στις οικονομικές συνθήκες που βιώνουν. Το πλαίσιο ποινών είναι ιδιαίτερα αυστηρό και δεν θα πρέπει οι πολίτες να θεωρήσουν ότι προβαίνοντας σε τέτοιες ενέργειες, δεν θα γίνει ο καταλογισμός είτε από την ΔΕΗ, είτε από άλλους παρόχους και τον ΔΕΔΗΕ. Συνεπώς, θα ήταν προτιμότερο να μπορέσουν να κάνουν λελογισμένη χρήση του ρεύματος και βεβαίως όσο αντέχουν να προβαίνουν σε ρυθμίσεις.

Όλη η επικαιρότητα