Ηλεία Κινηματογράφος

Σε φάση σχεδιασμού το «School Cinema»

Ακούστε το άρθρο

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εκπαιδευτές από το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους 2020

Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η επετειακή 20η Camera Zizanio – Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοκουστικής Δημιουργίας πλησιάζουν (28.11-5.12.2020). Ο τρίτος πυλώνας του Φεστιβάλ, οι δραστηριότητες κινηματογραφικής εκπαίδευσης “School Cinema”, παρά τα κωλύματα που προκάλεσε η πανδημία, βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού.

Το “School Cinema” περιλαμβάνει δραστηριότητες κινηματογραφικής εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της κεντρικής διοργάνωσης που απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ο στόχος είναι να προσφέρουμε μια νέα προοπτική στους συμμετέχοντες, προκειμένου να κατανοήσουν τους βασικούς κανόνες και τα εργαλεία του κινηματογράφου, τη χρήση της ψηφιακής οπτικοακουστικής
τεχνολογίας ως μέσου δημιουργικής έκφρασης κ.λπ. Όλες οι δραστηριότητες είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες, αλλά γίνεται κλήρωση μεταξύ των αιτούντων επειδή η ζήτηση υπερβαίνει τις διαθέσιμες θέσεις.

Τι περιλαμβάνει

Οι δραστηριότητες του “School Cinema” εμπίπτουν σε τρεις ευρείες κατηγορίες:

  • Βιωματικά εργαστήρια για τη δημιουργία ταινιών και την εκπαίδευση στα μέσα για παιδιά και εφήβους: Τα εργαστήρια επικεντρώνονται σε διάφορους τύπους ταινιών ή
    οπτικοακουστικού περιεχομένου κατηγορία (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, κινούμενα σχέδια, βίντεο κλιπ, μικτά μέσα κ.λπ.) ή θέματα (σκηνοθεσία, σενάριο, φωτογραφία, μοντάζ, υποκριτική, οπτικά εφέ, βιντεοπαιχνίδια κ.λπ.). Στις περισσότερες περιπτώσεις, το εργαστήριο οδηγεί στη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους με την ενεργό συμμετοχή των ωφελούμενων.
  • Σεμινάρια και εργαστήρια για εκπαιδευτικούς: Τα σεμινάρια επικεντρώνονται κυρίως σε εκπαιδευτικά, παιδαγωγικά και γνωστικά θέματα, ενώ τα εργαστήρια είναι πρακτικά και επικεντρώνονται στην απόκτηση πρακτικών δεξιοτήτων.
  • Masterclasses: Έμπειροι διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επαγγελματίες του κινηματογράφου καλούνται για να παρουσιάσουν το έργο και τη φιλοσοφία τους για τη δημιουργία ταινιών, λέγοντας τις ιστορίες τους: οι άνθρωποι χρειάζονται πάντα άμεσες και πρακτικές συμβουλές και εμπειρίες.

Στα περισσότερα εργαστήρια και σεμινάρια οι εκπαιδευτές είναι επαγγελματίες του κινηματογράφου με υπόβαθρο στην εκπαίδευση ή εκπαιδευτικοί με υπόβαθρο στην κινηματογράφο. Το “School Cinema” είναι ένα γόνιμος χώρος για πειραματισμούς γύρω από μεθόδους και αντικείμενα. Το 2019 διοργανώθηκαν συνολικά 90 εργαστήρια και σεμινάρια κατά τη διάρκεια της κύριας διοργάνωσης.

Αιτήσεις

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν ως εκπαιδευτές στο φεστιβάλ (κινηματογραφιστές, ειδικοί στην κινηματογραφική εκπαίδευση, εκπαιδευτικοί, άλλοι καλλιτέχνες κλπ.) μπορούν ως την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020 να κάνουν προτάσεις εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για παιδιά και νέους ή/και για ενήλικες στον τομέα της κινηματογραφικής εκπαίδευσης και όχι μόνο, συμπληρώνοντας την φόρμα που θα βρουν στην παρακάτω διεύθυνση:

https://forms.gle/DpCTc1xYPAzUtBn97

 

Όλη η επικαιρότητα