Ελλάδα

Σε ιδιώτη αναθέτει ο Δήμος Θεσσαλονίκης την αποκομιδή των σκουπιδιών

Ακούστε το άρθρο

Σε απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη για την αποκομιδή των απορριμμάτων προχωρά η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καθαρίσει η πόλη από τα “βουνά” των σκουπιδιών που έχουν σχηματιστεί εξαιτίας των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των συμβασιούχων εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Στη Διαύγεια αναρτήθηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος για απευθείας ανάθεση αποκομιδής αστικών απορριμμάτων, προϋπολογισμού 192.000 ευρώ, με τη διοίκηση του κεντρικού δήμου να επιθυμεί το συντομότερο δυνατό να βρεθεί ο ιδιώτης που θα καθαρίσει την πόλη.

Οι εργαζόμενοι ωστόσο αντιδρούν στην ανάθεση κάνοντας λόγο για απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης τα σκουπίδια ξεπερνούν τους 1.500 τόνους και ο γενικός γραμματέας του δήμου, Θωμάς Ψαρράς, υποστήριξε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως το συντομότερο δυνατό θα πρέπει να καθαρίσουν οι δρόμοι καθώς κινδυνεύει η δημόσια υγεία.

Μετά από αυτή την εξέλιξη και την ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ – ΟΤΑ για συνέχιση των κινητοποιήσεων τουλάχιστον έως την Πέμπτη, 29 Ιουνίου, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τη στάση τους.

Ενώ είχε αποφασιστεί να επιτραπεί η αποκομιδή σε γειτονιές με 11 απορριμματοφόρα, οι συμβασιούχοι πήραν πίσω την απόφαση αυτή. Αποτέλεσμα είναι να παραμένουν ακινητοποιημένα όλα τα οχήματα, καθώς συνεχίζεται η κατάληψη στο αμαξοστάσιο του κεντρικού δήμου.

«Οι εργαζόμενοι είδαν στη Διαύγεια την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε ιδιώτες και δεν επέτρεψαν σήμερα να βγει κανένα απολύτως αυτοκίνητο στους δρόμους. Από την περασμένη Τετάρτη που κάνουν τις καταλήψεις δεν επιτρέπουν ούτε στο προσωπικό ασφαλείας να δουλέψει, κάτι που προβλέπεται από το νόμο. Κινδυνεύει η δημόσια υγεία κι εμείς καθόμαστε και βλέπουμε τα αυτοκίνητα εγκλωβισμένα στο αμαξοστάσιο» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ψαρράς.

Επίσης, ο γενικός γραμματέας του δήμου και υπεύθυνος για την καθαριότητα πρόσθεσε πως «Δευτέρα πρωί θα δεχτούμε τις προσφορές των τριών εταιριών που έχουν απορριμματοφόρα και μπορούν να καθαρίσουν την πόλη. Εδωσα εντολή να επικοινωνήσουμε και με τους τρεις και να έρθουν να υποβάλλουν τις προσφορές τους».

«Απεργοσπαστικός μηχανισμός»

Η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Ν.Θεσσαλονίκης και μέλος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Κλεοπάτρα Χοροζίδη, από την πλευρά της υποστήριξε πως «σαν απάντηση στην ανάρτηση στη Διαύγεια αποφασίσαμε να μην επιτρέψουμε σε κανένα απορριμματοφόρο να πραγματοποιήσει αποκομιδή».

«Μέσα στην περίοδο των απεργιακών κινητοποιήσεων στήνεται ένας απεργοσπαστικός μηχανισμός από πλευράς της Διοίκησης του Δήμου που θέλει να σπάσει τον αγώνα μας» αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων του δήμου Θεσσαλονίκης.

«Η ανάθεση της αποκομιδής για τρεις μέρες σε ιδιώτη θα κοστίσει στο δήμο 64.000 ευρώ την ημέρα, δηλαδή 192.000 ευρώ για τις τρεις μέρες, χρήματα που θα βγουν από τη δική σου τσέπη, ενώ τα δικά μας μεροκάματα δεν στοιχίζουν ούτε τα μισά».

«Στην καθαριότητα του Δ. Θεσσαλονίκης εργάζονται 950 μόνιμοι και αορίστου χρόνου και 750 συμβασιούχοι. Καταλαβαίνετε ότι η απόλυσή μας θα οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Καλούμε το Δήμο να ανακαλέσει την απόφαση αυτή και εσάς να σταθείτε δίπλα μας και να στηρίξετε τον αγώνα μας για μόνιμη και σταθερή δουλειά».

Πυρά κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη εξαπολύει η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλονίκης με αφορμή την απόφαση του δήμου να αναθέσει σε ιδιώτη την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Την ώρα που βρίσκονται στο πόδι χιλιάδες εργαζόμενοι στους δήμους, παλεύοντας για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στις χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων αυτή την ώρα διάλεξε και ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης να προχωρήσει το -ομολογημένο από καιρό- σχέδιό του να παραδώσει και την καθαριότητα της πόλης στους ιδιώτες-εργολάβους, υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης.

«Προχώρησε, λοιπόν, χθες 24.6.2017, σε «Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την Απευθείας Ανάθεση (!) Αποκομιδής των Αστικών Απορριμμάτων σε ιδιώτη ανάδοχο για 3 μέρες» με πρόσχημα πάντα την καθαριότητα της πόλης και με τιμή που εγγυάται σίγουρα και πλούσια κέρδη. Δεν κρατιέται, ο Γ. Μπουτάρης! Γίνεται ο λαγός για την πλήρη ανοιχτή ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας επικαλούμενος την ευταξία της πόλης και επιχειρώντας να εμφανιστεί ως δήθεν προστάτης των δημοτών και των εμπόρων», αναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλονίκης.

Όλη η επικαιρότητα