Ηλεία

Σε ικανοποιητικά επίπεδα η κυνηγετική περίοδος

Ακούστε το άρθρο

Ως μέτρια από πλευράς θηραμάτων χαρακτηρίστηκε tη φετινή χρονιά για τους κυνηγούς της Ηλείας ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου Γιάννης Αντωνόπουλος, που πραγματοποίησε ένα γενικό απολογισμό κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας της κυνηγετικής περιόδου και αναφέρθηκε στις σοβαρές ελλείψεις αρκετών ειδών στους κυνηγότοπους του τόπου μας.

Ο κ. Αντωνόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στα είδη των θηραμάτων και στο αποτέλεσμα που είχε το κυνήγι τους στο κάθε ένα ξεχωριστά. Ξεκινώντας με τους αγριόχοιρους η χρονιά ήταν πολύ καλή μιας και ο πληθυσμός τους ήταν ικανοποιητικός σε αριθμό, ενώ σε παρόμοια κατάσταση ήταν και το κυνήγι φάσας το οποίο εν τέλει άφησε ιδιαίτερα ικανοποιημένους τους λάτρεις του. Σε μέτρια επίπεδα για φέτος κινήθηκε το κυνήγι λαγών, των οποίων οι πληθυσμοί δεν ήταν στο επιθυμητό επίπεδο αλλά ικανοποίησαν εν τέλει τους κυνηγούς. Στα χειρότερα επίπεδα για φέτος βρέθηκαν οι πέρδικες, οι μπεκάτσες, οι τσίχλες και τα υδρόβια, όπου με κοινή παραδοχή του κυνηγετικού κόσμου χαρακτηρίστηκε ως μια από τις χειρότερες χρονιές.

Ο κυνηγετικός Σύλλογος Πύργου, λειτουργώντας ως οικογένεια, αναφέρθηκε στο κυνήγι των τριών τελευταίων ειδών που ειπώθηκαν παραπάνω και εξέφρασε την πεποίθηση πως η κατάσταση αυτή οφείλεται κυρίως στις απότομες αλλαγές των καιρικών συνθηκών που σίγουρα έχουν προκαλέσει τεράστια σύγχυση στα πτηνά. Όσον αφορά το κεφάλαιο πέρδικες, είχε προηγηθεί μερικές μέρες πριν μια συζήτηση με θηραματολόγους της Γ’ ΚΟΠ κατά την οποία τονίστηκε ότι πρέπει να πραγματοποιήσουμε μια ιδιαίτερη διαχείριση για το είδος αυτό. Ο μειωμένος πληθυσμός τους οφείλεται κυρίως στον ανθρώπινο παράγοντα και μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις προκειμένου η επόμενη χρονιά να έχει μεγαλύτερη επιτυχία.

Ωστόσο, ο κ. Αντωνόπουλος έδωσε τις ευχές του για μια νέα ακόμα καλύτερη χρονιά, γεμάτη ελπίδες, επισημαίνοντας πως η χρονιά που πέρασε κύλησε ομαλά και χωρίς σοβαρά προβλήματα, όπως είναι η απώλεια κάποιου κυνηγού, όπου σε άλλες περιοχές ο αριθμός των νεκρών έφτασε συνολικά τους τρεις. Κλείνοντας, ενημέρωσε και προσκάλεσε κυνηγούς και φίλους του συλλόγου στην προγραμματισμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας όπως είθισται κάθε χρόνο, την Κυριακή 3 Μαρτίου στις 11 το πρωί στα γραφεία του συλλόγου στον Πύργο.

Όλη η επικαιρότητα