Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Ασπρόχωμα Καλαμάτας

kalamata_40_copy.jpg
Ακούστε το άρθρο

Έφθασε, την περασμένη Παρασκευή, στο Δήμο Καλαμάτας η απόφαση (αρ. πρωτ. 6525/25.9.2015) του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή, με την οποία κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας η Τοπική Κοινότητα Ασπροχώματος του Δήμου Καλαμάτας.

Ο υπουργός προέβη σε αυτή την ενέργεια λόγω της θεομηνίας (χαλαζόπτωσης – ανεμοστρόβιλου) που εκδηλώθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα την πρόκληση καταστροφών. Υπενθυμίζεται ότι, πέραν της κινητοποίησης του μηχανισμού του Δήμου για καθαρισμό της περιοχής μετά τον ανεμοστρόβιλο, στελέχη των υπηρεσιών του συνέταξαν λεπτομερείς εκθέσεις ζημιών, οι οποίες αμέσως υπεβλήθησαν αρμοδίως. Με αυτές υποστηρίχθηκε το αίτημα του Δήμου να κηρυχθεί η περιοχή θεομηνιόπληκτη.

Πλέον, μπορεί να υπάρξει η δυνατότητα εκτενών αποζημιώσεων. Για τον ίδιο λόγο έστειλε πρόσφατα επιστολή και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας με αποδέκτες τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Συγκεκριμένα, θέτει: α) Προτάσεις για την αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες επιχειρήσεις:

•Για τα κατεστραμμένα εμπορεύματα και πρώτες ύλες, με βάση τα τιμολόγια αγοράς, να δοθεί η αντίστοιχη αποζημίωση

•Σε περίπτωση που κρίνεται απαραίτητη η μετεγκατάσταση της επιχείρησης να καλυφθούν τα έξοδα μετεγκατάστασης

β) Προτάσεις για τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που επλήγησαν:

•Πάγωμα καταβολής των εισφορών στον ΟΑΕΕ για 1 έτος

•Εάν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, να γίνει πάγωμα καταβολής τους για 1 έτος •Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για το τρέχον έτος.

Όλη η επικαιρότητα