Ηλεία

Σε καθεστώς προστασίας το Φαράγγι της Νέδας

Ως προσωπική της επιτυχία, μετά από διαρκή και επίμονο, για τουλάχιστον 10 χρόνια αγώνα, θεωρεί η Βουλευτής της Α’ Αθηνών, Φωτεινή Πιπιλή, την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Ακούστε το άρθρο

Ως προσωπική της επιτυχία, μετά από διαρκή και επίμονο, για τουλάχιστον 10 χρόνια αγώνα, θεωρεί η Βουλευτής της Α’ Αθηνών, Φωτεινή Πιπιλή, την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να θέσει σε καθεστώς πλήρους προστασίας το παγκοσμίως γνωστό Φαράγγι της Νέδας στα σύνορα των νομών Ηλείας – Μεσσηνίας.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την έκβαση, η Βουλευτής, ευχαρίστησε στη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησής της για το θέμα αυτό, τον απαντώντα Υφυπουργό Γιώργο Αμυρά, αλλά και τον αποτελεσματικό για την προστασία του περιβάλλοντος ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής). Άλλωστε, το ερώτημα της Βουλευτή ήταν, εάν θα εντάξει στον έλεγχό του το -υπό κίνδυνο- φαράγγι, λόγω της εγκατάλειψης και του βανδαλισμού του από ανεξέλεγκτες ροές επισκεπτών, με υποχρεωτική την θέσπιση κανονισμού λειτουργίας με ενδεικτικό αντίτιμο εισόδου – όπως ήδη συμβαίνει εδώ και μια δεκαετία στο Φαράγγι της Σαμαριάς,  – ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη φύλαξη και προστασία, με μόνιμο τοπικό προσωπικό, αυτού του μοναδικού, μυθολογικού, περιβαλλοντικού «κοσμήματος» του υδάτινου πλούτου και της βιοποικιλότητας της πατρίδας μας.

Η Φωτεινή Πιπιλή εξιστόρησε στη Βουλή, δείχνοντας και σχετικές φωτογραφίες, την προσβλητική για το τοπόσημο αδιαφορία που έχουν δείξει όλα αυτά τα χρόνια οι τοπικές αρχές και ιδιαίτερα οι 2 αρμόδιες Περιφέρειες, Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου. Μια «χωματερή» με φανερά τα ίχνη της μαζικής τουριστικής «εισβολής», επικίνδυνης και για το περιβάλλον αλλά και για τη σωματική ακεραιότητα των επισκεπτών.

Δεν έκρυψε δε τη δυσφορία της για την ακινησία των 2 Περιφερειών με δεδομένο ότι η ίδια στις 22/6/2020 με Επίκαιρη Ερώτησή της, προς τον τότε Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, είχε ενημερωθεί, ότι για την κήρυξη τοπίου σε προστασία, απαιτείται και η γνωμοδότηση από τις Περιφέρειες και ενώ η ίδια ενημέρωσε επισήμως και με αλληλογραφία αλλά και με προσωπικές επαφές τους αρμόδιους, ακριβώς δυόμισι χρόνια μετά, όχι μόνο δεν είχε γίνει η παραμικρή παρέμβαση αλλά με επίσκεψή της στις 5/2/2022 αγανάκτησε με την άθλια κατάσταση που βρήκε εκεί!

Πλήρως αιτιολογημένη λοιπόν η ικανοποίησή της από την υπαγωγή του Φαραγγιού της Νέδας στην αποκλειστική προστασία και έλεγχο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Όλη η επικαιρότητα