Ηλεία Πολιτική

Σε κλίμα ενότητας η προσυνεδριακή εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής στον Πύργο

Η εθνική συνεννόηση και η απόρριψη του διχασμού και της πόλωσης είναι το ισχυρό μήνυμα-στόχος του Κινήματος Αλλαγής ενόψει του ιδρυτικού συνεδρίου τον Μάρτιο, όπως προέκυψε κατά τη χθεσινή ανοιχτή πανηλειακή πολιτική προσυνεδριακή εκδήλωση των Μελών και Φίλων του νέου Κεντροαριστερού φορέα, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τοποθετήθηκαν αρκετά μέλη και φίλοι των κομμάτων που συμμετέχουν στο εγχείρημα, ενώ τις εισηγητικές ομιλίες έκαναν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, ο βουλευτής του Ποταμιού Γρ. Ψαριανός, και ο γ.γ της ΔΗΜΑΡ, Γ.Μπουλμπασάκος.

Ο κ. Σκανδαλίδης  δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι οι κρισιμότερες στη νεότερη ελληνική ιστορία  και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του Κινήματος Αλλαγής με στόχο την προγραμματική σύγκλιση και συνεννόηση, μακριά από διχαστικές πρακτικές.

«Στις επόμενες εκλογές θα κριθεί αν η Ελλάδα θα συνεχίσει σε έναν κατήφορο και αν θα τεθούν σε κίνδυνο τεράστια εθνικά συμφέροντα ή αν θα υπάρξει μια πραγματική πολιτική αλλαγή. Αυτό συνεπάγεται ότι το Κίνημα Αλλαγής, που εκφράζει την ευρύτατη δημοκρατική παράταξη, πρέπει να νικήσει σε αυτές τις εκλογές. Νίκη για εμάς είναι να μπορούμε την επόμενη μέρα να καθορίσουμε τις εξελίξεις και να ξαναενώσουμε το λαό», τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης αναλύοντας τη θέση του για τις κυβερνητικές συνεργασίες.

«Θα κατεβάσουμε τη δική μας προγραμματική συμφωνία για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα και στη βάση αυτής της συμφωνίας εμείς θα ζητήσουμε όσοι την πιστεύουν να συνεργαστούν να φτιάξουμε κυβέρνηση. Δεν είμαστε κολαούζοι ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα γίνουμε… σάντουιτς σε μια Δεξιά που παλεύει για την αυτοδυναμία ή στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ που από τη μια μεριά κάνει διχαστική πολιτική προσπαθώντας να μας απαξιώσει και από την άλλη μας σφίγγει το χέρι για δήθεν συνεργασία», είπε ο κ. Σκανδαλίδης και επανέλαβε τη σταθερή γραμμή του κόμματος για εθνική  συνεννόηση για την ευρύτερη δυνατή συμπαράταξη δυνάμεων.

Σε ερώτηση για την υπόθεση Νοβάρτις και την εμπλοκή-στοχοποίηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σκανδαλίδης στηλίτευσε την κυβέρνηση λέγοντας ότι μετέτρεψε σε πολιτική σκευωρία μια δικαστική διαδικασία σε ένα σκάνδαλο.

«Κατάντησε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση. στην προσπάθειά τους για να σωθούν κομματικά, καταστρέφουν τη χώρα, γιατί με τέτοιους εξωτερικούς κινδύνους, με την οικονομία να κρέμεται σε μια κλωστή, το να διχάζεις το λαό και να κυνηγάW μάγισσες, είναι σαν να δίνεις ένα μεγάλο χτύπημα στην πορεία της χώρας», σημείωσε ο κ. Σκανδαλίδης.

«Κοινή πορεία για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις»

Ο βουλευτής του Ποταμιού, Γρ. Ψαριανός, υπογράμμισε την ανάγκη να αποκτήσει η Ελλάδα ευρωπαϊκή υπόσταση και νοοτροπία και στηλίτευσε τη διχαστική ρητορική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για το ιδρυτικό συνέδριο του Κινημάτος Αλλαγής.

«Έχει αρχίσει ένας μεγάλος διάλογος που κατέληξε σε πανστρατιά του μεταρρυθμιστικού προοδευτικού χώρου. Πιστεύουμε ότι στο συνέδριο θα ευοδωθεί η μεγάλη συνεργασία και θα εμπλουτιστεί ο διάλογος με φρέσκιες ιδέες, ώστε να απαλλαγούμε από τα βαρίδια και τα λάθη του παρελθόντος, όπως ο πελατειασμός. Το ζητούμενο είναι αν θα γίνει η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα ή θα είναι συνέχεια χρεωμένη και διχασμένη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επενδύει στον διχασμό και προσπαθεί να πολώσει. Η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ιρλανδία μπήκαν στα μνημόνια μετά από μας και έχουν βγει ενώ εμείς κλωθογυρίζουμε και ανακαλύπτουμε ξανά ποιοι είναι οι προδότες και ποιοι οι πατριώτες», είπε ο κ. Ψαριανός.

Ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, Γ. Μπουλμπασάκος, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την επαφή του Κινήματος Αλλαγής με την κοινωνία και τη σύνθεση απόψεων όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στο νέο εγχείρημα.

«Ξεκινά μια προσπάθεια το Κίνημα Αλλαγής να έρθει σε επαφή με την κοινωνία, να κουβεντιάσουμε με όλους τους πολίτες  το πρόγραμμά μας, προκειμένου να διαμορφώσουμε τις νέες συνθήκες για τις επόμενες πολιτικές διαδικασίες στη χώρα. Αυτό που γίνεται σήμερα στον Πύργο γίνεται σε όλη τη χώρα και είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι γιατί η περιφέρεια ήταν εκείνη που κράτησε το Κίνημα Αλλαγής ζωντανό. Πιστεύω ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς που το θεωρούμε απαραίτητο για να βγει η χώρα από την κρίση. Το Κίνημα Αλλαγής είναι ένα πολυτασικό κόμμα που θα έχει ενιαία έκφραση», είπε ο κ. Μπουλμπασάκος.

Ο πρ. βουλευτής και μέλο του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ. Μιχ. Κατρίνης υπογράμμισε την αναγκαιότητα ευρύτερων συνεργασιών με στόχο την εθνική συνεννόηση.

«Συνεχίζουμε τον προσυνεδριακό διάλογο και προσπαθούμε να φέρουμε καθημερινά σε επικοινωνία τους πολίτες, οι οποίοι ψάχνουν να βρουν πολιτική έκφραση και πολιτική στέγη. Η λύση δεν είναι στα άκρα και στον λαϊκισμό, στην πόλωση και στην προσπάθεια εθνικού διχασμού. Εμείς, κόντρα στο δίπολο που δυστυχώς για μία ακόμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ να επιχειρούν  να ενισχύσουν, θα τους βάλουμε σε ένα τραπέζι συζήτησης και συνεννόησης. Η χώρα χρειάζεται ευρύτερες συνεργασίες και θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να βγούμε από την κρίση και να μη διαταραχθεί η εθνική μας ακεραιότητα», είπε ο κ.Κατρίνης.

Παρόντες στο πάνελ Β.Μανδαράκης, Mέλος της ΟΕΣ του Κινήματος Αλλαγής. Ο βουλ. ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης, ο βουλ. Ποταμιού Γρ.Ψαριανός,ο γραμμ. της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ηλείας, Δ.Γιατράς και το μέλος της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ηλείας, Στ. Δανιελιάν-Δανιηλίδης

Όλη η επικαιρότητα