Ηλεία

Σε κλίμα συγκίνησης η συγχώνευση της 339 ΠΜ στην Ανδραβίδα

Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε μια ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε χθες η συγχώνευση των Πολεμικών Μοιρών της 338 Μοίρας και της 339 Μοίρας και η τελετή αναστολής λειτουργίας της 339 Μοίρας, στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.

Ο διοικητής της της 339 ΠΜ αντισμήναρχος Μιχάλης Ψάλτης ενώπιον του αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ και άλλων αξιωματικών δεν έκρυψε την συγκίνησή του για την ιστορική στιγμή, αφού επί των ημερών του και μετά από 65 χρόνια ένδοξης ιστορίας, ανεστάλη η λειτουργία της 339 Μοίρας. Ο διοικητής αναφέρθηκε εν συντομία στην ένδοξη ιστορία της Μοίρας, στους πεσόντες της, στους διατελέσαντες διοικητές και στο προσωπικό της που μέχρι σήμερα υπηρέτησε άψογα την Μοίρα.

Η τελευταία άσκηση

Ο διοικητής  της 339 Μοίρας αναφέρθηκε επίσης και στην τελευταία άσκηση που πραγματοποίησε η Μοίρα πριν την αναστολή λειτουργίας της.

Από τη Δευτέρα 16 έως και την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017, η 339 Μοίρα της 117 Πτέρυγας Μάχης συμμετείχε στην άσκηση «Vega 2017», με τέσσερα (4) αεροσκάφη F-4 AUP και ανάλογο προσωπικό.

H άσκηση «Vega 2017» είναι κύρια αεροπορική Άσκηση της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας που συνδέεται με την κύρια άσκηση του Ιταλικού Ναυτικού «MARE APERTO 2-17» και την κύρια άσκηση του Ιταλικού Υπουργείου Άμυνας «JOINT STARS 17» και συνδυάστηκε επίσης με τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση Ηλεκτρονικού Πολέμου «RAMSTEIN GUARD».

Η άσκηση διεξήχθη, σε ευρεία περιοχή περιλαμβάνουσα τις νήσους Σικελία και Σαρδηνία, καλύπτοντας σχεδόν όλο το φάσμα επιχειρησιακής εκπαίδευσης, δίνοντας την ευκαιρία εξάσκησης των συμμετεχόντων στην εκτέλεση μεγάλων σχηματισμών, σε ένα ρεαλιστικό, σύνθετο και διακλαδικό επιχειρησιακό περιβάλλον.

«Θυσίες και αίμα»

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος κ. Ευάγγελος Αποστολάκης ο οποίος μεταξύ άλλων ευχαρίστησε όλους όσοι υπηρέτησαν την πατρίδα μέσω της 339 Μοίρας και ευχήθηκε καλή συνέχεια στην 338 Μοίρα που αναλαμβάνει πλέον μεγάλη ευθύνη.

Μετά τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ τον λόγο έλαβε ο αρχηγός ΓΕΑ ο οποίος και αυτός δεν κατάφερε να κρύψει την συγκίνησή του, ενώ προς το τέλος της ομιλίας του η φωνή του ανώτατου αξιωματικού «τρεμόπαιζε» από συγκίνηση:

«Με την συγχώνευσή της με την 338 Μοίρα θα εμπλουτίσει τη δράση αυτής συνεισφέροντας με την πλούσια μαχητική εμπειρία των στελεχών της , μια εμπειρία βγαλμένη από θυσίες και αίμα αεροπόρων. Εκφράζω την ευαρέσκειά μου σε όλο το προσωπικό που υπηρέτησε πιστά την αποστολή και τις παραδόσεις της Μοίρας. Η αυταπάρνηση και ο ζήλος αποτελούν στοιχεία της ένδοξης ιστορίας μας και παράδειγμα για το μέλλον. Με σεβασμό στην ιστορία μας κρατάμε μια χρυσή σελίδα παρουσίας για όλους εκείνους που θυσίασαν τη ζωή τους στην εκπλήρωση του καθήκοντος έτσι ώστε να μάθουν και να διδαχθούν και αυτοί που θα έρθουν οι αγέννητοι πως αυτός εδώ ο τόπος  δεν γεννά μόνο ιδέες αλλά και ανθρώπους που τις υπηρετούν πιστά μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματός τους. Εύχομαι στην 338 Μοίρα καλή επιτυχία στο πλούσιο έργο της. Καλές πτήσεις και καλές προσγειώσεις».

Το ιστορικό έμβλημα

Η εκδήλωση περιλάμβανε δοξολογία που τέλεσε ο αρχιμανδρίτης π. Φιλάρετος Σπανόπουλος, συνεπικουρούμενος από τον στρατιωτικό ιερέα της 117 ΠΜ,  προσκλητήριο των 21 Πεσόντων Αεροπόρων της 339Μ, στατική έκθεση,  διελεύσεις αεροσκαφών, καθώς και εναπόθεση Πολεμικής Σημαίας στο Μουσείο της Μοίρας από τους διατελέσαντες Διοικητές Μοίρας. Η αποχαιρετιστήρια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με κάθε στρατιωτική λαμπρότητα και όπως αρμόζει σε μια ιστορική Πολεμική Μοίρα. Όσοι αποχωρούσαν, με το πέρας της αποχαιρετηστήριας εκδήλωσης έριχναν μια τελευταία ματιά στον Αίαντα τοξότη με φόντο το φάντασμα (SPOOKY) να κρατά ένα πύραυλο. Το έμβλημα της 339 ΠΜ.

Την εκδήλωση, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 10.30 το πρωΐ, πλαισίωσαν μεταξύ άλλων ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο διοικητής της 117 ΠΜ ταξίαρχος Νικόλαος Κωσταβάρας, πλήθος αξιωματικών καθώς και το πολιτικό προσωπικό της 117 ΠΜ καθώς και το εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο έχει υπηρετήσει στην 339Μ.

Όλη η επικαιρότητα