Σε κόκκινο συναγερμό από χθες η Ηλεία – Καιρικές συνθήκες του 2007 πλήττουν το νομό

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού έχει κηρυχθεί από την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για σήμερα ο Νομός Ηλείας, καθώς στην περιοχή μας ισχύει κατηγορία κινδύνου 5.

 Αυτό σημαίνει πως όλοι οι εμπλεκόμενοι στη δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση φορείς θα βρίσκονται σε γενική επιφυλακή, προκειμένου να αποφευχθούν κίνδυνοι εκδήλωσης πυρκαγιών.

Σύμφωνα με το χάρτη που έχει εκδώσει για σήμερα η γενική γραμματεία, το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου (καθώς Αττική και Εύβοια) θα αντιμετωπίσει κατηγορία κινδύνου 5 (κόκκινος συναγερμός) ενώ και αρκετές περιοχές της νότιας Ελλάδας έχουν «αγγίξει» κατηγορία κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή) με αποτέλεσμα να έχει τεθεί σε εφαρμογή το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών.
Από χθες με έκτακτα ΣΟΠ στην Ηλεία αλλά και από την έκτακτη Μητροπολιτική Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην Αθήνα, το Σχέδιο Δράσεων βρίσκεται σε ισχύ, σύμφωνα με το οποίο, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Επίσης τόσο χθες όσο και σήμερα θα πραγματοποιούνται περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και συνεχείς περιπολίες από το Πυροσβεστικό Σώμα Ηλείας και κατά τη διάρκεια της νύκτας ενώ σε άμεση συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Κατηγορία 5 –
Συνθήκες 2007

Με αφορμή τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου και διοικητής Νομού, Δημήτρης Αντωνάκης, τόνισε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκεται από χθες σε γενική επιφυλακή και ειδικά σήμερα, θα βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή ο επιχειρησιακός σχεδιασμός με συνεχείς περιπολίες ακόμα και τη νύκτα. Όπως τόνισε ο κ. Αντωνάκης, η κατηγορία κινδύνου 5 που προβλέπεται για τον Νομό Ηλείας, οφείλεται στον συνδυασμό δυνατών ανέμων και χαμηλής υγρασίας κάτι που δημιουργεί εκρηκτικές κυριολεκτικά συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιάς.

Να σημειωθεί ότι, ο Νομός Ηλείας, βρίσκεται στη συγκεκριμένη κατηγορία κινδύνου για πρώτη φορά μετά από τις καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές του 2007 περίοδος που επικρατούσαν σχεδόν ίδιες καιρικές συνθήκες.

 

Συνεχή επαγρύπνηση
από τις δασικές υπηρεσίες

 

Σε δηλώσεις του για την αυξημένη ετοιμότητα, ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, επεσήμανε πως το δασαρχείο βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση όχι μόνο τις τελευταίες ημέρες που προβλέπεται αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς αλλά και τις υπόλοιπες ημέρες τους καλοκαιρινούς μήνες. «Κάθε ημέρα βρισκόμαστε συνεχώς έξω σε περιπολίες από τις 7 το πρωί και μέχρι αργά τα ξημερώματα. Ο αριθμός 1591 και τα γραφεία της υπηρεσίας μας είναι ανοικτά από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ ώστε να είμαστε σε πλήρη επικοινωνία με όλους τους φορείς, εθελοντικές οργανώσεις, πολιτική προστασία, πυροσβεστική κλπ προκειμένου να έχουμε άμεση επικοινωνία και ενημέρωση για όλα τα θέματα που άπτονται στην προστασία των φυσικών δασικών οικοσυστημάτων από κάθε λογής κίνδυνο», τόνισε ο κ. Λάττας.

 

Επίσης ο κ. Λάττας σημείωσε ότι: «Τις μη εργάσιμες ώρες των δημοσίων υπηρεσιών και συγκεκριμένα απογεύματα και αργίες υπάρχει επικεφαλής δασολόγος ή γεωπόνος προκειμένου να μπορεί να επιλύει άμεσα προβλήματα που δημιουργούνται. Επιπρόσθετα τις ημέρες, που ο δείκτης κινδύνου είναι πάνω από 3 πόσο μάλιστα 4 και 5 όλο το προσωπικό είναι σε επαγρύπνηση».

 

Αυξημένη προσοχή

 

Ο κ. Λάττας, συνεχίζοντας τις δηλώσεις του, σχολίασε πως αυξημένη προσοχή θα πρέπει να δείξουν και όλοι οι πολίτες καθώς σύμφωνα με στοιχεία, έχει αποδειχθεί πως το μεγαλύτερο ποσοστό των δασικών πυρκαγιών προέρχεται από αμέλεια με την κύρια ευθύνη να την έχει ο άνθρωπος.

«Γενικά η προσοχή πρέπει να είναι αυξημένη όχι μόνο από τις υπηρεσίες αλλά κυρίως από τους ανθρώπους. Από τους φίλους και συμπολίτες μας γιατί γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό δασικών πυρκαγιών είναι από αμέλεια και κύρια ευθύνη έχει ο άνθρωπος», κατέληξε ο δασάρχης Πύργου.

 

Αναλυτικά
οι περιοχές

 

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για σήμερα Κυριακή 11 Αυγούστου 2019, προβλέπεται:

 

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις περιοχές:

– Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια)

– Περιφέρεια Πελοποννήσου (Μεσσηνία, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)

– Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)

 

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)

– Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου

– Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)

– Περιφέρεια Πελοποννήσου

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)

– Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

– Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα)

– Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)

– Περιφέρεια Ηπείρου (Πρέβεζα)