Ελλάδα

«Σε μία μεταλλική πόρτα ξεψύχησε η ανθρωπιά μας…» – Ο δικηγόρος της οικογένειας της 8χρονης στην εφ. «Πατρίς»

Όλγα... Ένα κορίτσι 8 ετών, που το μόνο που ήθελε να κάνει στις 17 Νοεμβρίου ήταν να παίξει…

Όλγα… Ένα κορίτσι 8 ετών, που το μόνο που ήθελε να κάνει στις 17 Νοεμβρίου ήταν να παίξει… με μια μεταλλική πόρτα που φάνταζε μεγαλειώδης στα παιδικά της μάτια.

Οι κινήσεις της όπως έχουν καταγραφεί από τις δύο κάμερες ασφαλείας δείχνουν  ότι το κορίτσι γνωρίζει  ότι υπάρχει φωτοκύτταρο. Μόνο που εκείνη την ημέρα το φωτοκύτταρο είχε απενεργοποιηθεί. Το κορίτσι μέχρι και τελευταία στιγμή με τη λογική και τα αντανακλαστικά ενός παιδιού μόλις 8 ετών προσπαθεί να σταματήσει την πόρτα. Με το χεράκι της… Πίστευε ότι θα το κατάφερνε. Η πόρτα όμως τη σφηνώνει. Η ώρα ήταν 17:31. Από εκείνο το λεπτό και μετά η Όλγα αργοπεθαίνει. Το οξυγόνο της κάθε δευτερόλεπτο μειώνεται… Προσπαθεί να φωνάξει βοήθεια… Μάταια. Κανείς δεν την βλέπει.

Οι κάμερες δείχνουν ότι στις 17 :50 περνά ο πρώτος  υπάλληλος. Είναι η στιγμή που ξεκινά η… αδιαφορία.

Σύμφωνα με τη μήνυση όμως που κατέθεσε η οικογένεια της μικρούλας είναι πιθανό όπως αναφέρεται να την έχουν δει νωρίτερα. Και να μην έχουν κάτι το παραμικρό για να τη σώσουν. Στη μήνυση υποστηρίζουν ότι «Στις 17:39 βάσει της κάμερας  6 διασχίζει  την πορεία υπάλληλος  από το κεντρικό κτίριο  προς το κουβούκλιο  του υπογείου  το οποίο έχει ξεχωριστό παράθυρο με πλήρη ορατότητα  στο σημείο που βρισκόταν η Όλγα. Παρότι θεωρούμε  ότι έγινε αντιληπτή από αυτόν εκείνο το χρονικό διάστημα κατευθύνθηκε προς το εσωτερικό του εργοστασίου  και πιθανόν -συντρέχουν πολλές πιθανότητες – να τηλεφώνησε στον Β.(ο υπάλληλος που πέρασε στις 17:50)».

Κι αν η Όλγα ζούσε;

Τα όσα ακολουθούν από τη στιγμή που βλέπουν για πρώτη φορά το κορίτσι ξεπερνά κάθε φαντασία. Αντί να κάνουν την αυτονόητη κίνηση να την πλησιάσουν και να της δώσουν τις πρώτες βοήθειες, αδιαφορούν. Όταν ανοίγουν επιτέλους την πόρτα αντί να τρέξουν στο κορίτσι να δουν αν δει την περιεργάζονται σαν να είναι αντικείμενο. Ο ένας μάλιστα την σκουντά σαν να πρόκειται για ζώο. Κανείς δεν της πιάνει το σφγυμό. Κανείς δεν τη βοηθά… Και αν η Όλγα ζούσε; Αν αντί να περιμένουν το ΕΚΑΒ την μετέφεραν με ένα από τα αυτοκίνητα που ήταν στο χώρο στο νοσοκομείο; Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί λειτούργησαν με αυτό τον τρόπο.

Σαν να μην έφθανε αυτό οδηγός φορτηγού που μπαίνει στο εργοστάσιο στις 18 :30 ξανακλείνει την πόρτα και σφηνώνεται εκ νέου το παιδί. Δεν το είχε δει; Δεν τον είχε ειδοποιήσει κάποιος για ότι είχε συμβεί;

Όταν φθάνει το ΕΚΑΒ η αστυνομία αλλά και η πυροσβεστική κανείς από τους εργαζόμενους δεν είναι στο χώρο για να τους βοηθήσει. Αναγκάζονται να ανοίξουν μόνοι τους την ανθρωποθυρίδα και τελικά η Όλγα μετά από τρεις ώρες να μεταφερθεί στο νοσοκομείο δυστυχώς νεκρή.

Η οικογένεια θέτει ερωτήματα…

«Στο εσωτερικό του κεντρικού κτιρίου  του εργοστασίου βρίσκονταν πολλοί εργαζόμενοι. Από ποιον έλαβαν εντολή για εκκένωση του εργοστασίου και με ποιον τρόπο; Συνεπώς συρρέει το ερώτημα ποια άτομα  ήταν στο εσωτερικό  και γιατί δεν αποχώρησαν. Στις μαρτυρικές καταθέσεις  αναφέρεται από τους ίδιους  ότι αυτή είναι η μοναδική πόρτα εισόδου και εξόδου  στο εργοστάσιο».

Η οικογένεια ζητά να καταθέσει ο οδηγός του βυτιοφόρου ο οποίος στη συνέχεια έκλεισε πάλι την μεταλλική πόρτα εγκλωβίζοντας εκ νέου το παιδάκι.

«Ώρα 18:39 έφτασε το ΕΚΑΒ μαζί με τις Αστυνομικές Δυνάμεις αφού κατέβαλαν οιαδήποτε προσπάθεια εντοπισμού της Όλγας. Κατάφεραν ΜΟΝΟΙ τους να ανοίξουν την ανθρωποθυρίδα και να εισέλθουν στο προαύλιο. Προσπάθησαν να εντοπίσουν κάποιον υπεύθυνο ή εργαζόμενο αλλά ΟΥΔΕΙΣ ενεφανίσθη να καθοδηγήσει ή να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια ή διευκρίνιση στις Αστυνομικές Αρχές για το συμβάν».

 Η μήνυση της οικογένειας του κοριτσιού καταλήγει…

«Αιτούμαι να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου με κατηγορία την ανθρωποκτονία εκ προθέσεως δια παραλείψεως και ανάλογα με τη φύση του καθενός εμπλεκομένου ως αυτουργού, ηθικού αυτουργού και συνεργου».

Οι καταθέσεις των υπαλλήλων στην αστυνομία έδειχναν ότι στο χώρο του εργοστασίου δεν έγιναν τα αυτονόητα. Κάποιοι έδιναν εντολές να εξαφανιστούν κάποιοι έφευγαν…

Τα βίντεο έδειξαν καρέ-καρέ τι έγινε… Η Όλγα δεν πέθανε εξαιτίας της μεταλλικής πόρτας. Η Όλγα πέθανε από την απανθρωπιά.

Όταν είδα τα βίντεο δεν μπορούσα να πιστέψω την εικόνα. Όταν βλέπεις ένα μικρό παιδάκι να ψυχορραγεί, όταν βλέπεις τον οποιοδήποτε άνθρωπο να κινδυνεύει, θα τρέξεις να τον βοηθήσεις.

Γιατί στην περίπτωση της Όλγας δεν έγινε αυτό; Γιατί κανένας δεν την πήρε στην αγκαλιά του να τη βοηθήσει;

Οι αντιδράσεις του κόσμου από την δημοσιοποίηση του βίντεο και μετά ήταν έντονες. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι φέρθηκαν με τέτοια αναισθησία. Ότι έκαναν βόλτες σαν να μην συμβαίνει κάτι.

Η υπόθεση δεν έχει κλείσει. Η ιατροδικαστική έκθεση θα δείξει πόση ώρα η μικρούλα αργοπέθαινε. Κατηγορούμενοι μέχρι στιγμής, τρία άτομα από το εργοστάσιο. Οι κατηγορίες για βαθμό πλημμελήματος.

Η γιαγιά και η μητέρα του παιδιού βρίσκονται αντιμέτωπες με την κατηγορία της παραμέλησης.

«Η Όλγα πλήρωσε με τη ζωή της την απανθρωπιά…»

Ο δικηγόρος της οικογένειας του κοριτσιού, Γιάννης Μπαρκαγιάννης, δήλωσε στην εφημερίδα Πατρίς… «Η Όλγα πλήρωσε με τη ζωή της την αδιαφορία και την απανθρωπιά κάποιων  Αυτό που ζητά η οικογένεια είναι να μάθει τι ακριβώς έγινε. Γιατί έβγαλαν το φωτοκύτταρο ενώ είναι υποχρεωμένοι να το έχουν; Γιατί φέρθηκαν τόσο αδιάφορα; Ποιοι έδωσαν τις εντολές για να φύγουν οι υπάλληλοι; Ποιοι ήταν μέσα στο εργοστάσιο; Πότε κάλεσαν το ΕΚΑΒ; Τι σχέση έχει ένα αυτοκίνητο και δυο μηχανές που ήταν απέναντι; Αυτά αλλά και πολλά άλλα ερωτήματα θα πρέπει να απαντηθούν. Μιλάμε για μια ανθρώπινη ζωή που κάποιο απλά δεν τη λογάριασαν».

Η Όλγα μας έδειξε ότι κάποιοι δεν είναι άνθρωποι. Η Όλγα μας διδάσκει πως πρέπει να είναι οι άνθρωποι. Η Όλγα είναι το παιδί όλων μας. Μαζί με τη ζωή της εκεί στο Κερατσίνι έφυγε και η ανθρωπιά μας…

Όλη η επικαιρότητα