Σε πλήρες αδιέξοδο ο Ι.Ν Αγ.Νικολάου Πύργου – Παραλαβή του ναού χωρίς την στέγη!

Σε πλήρες αδιέξοδο φαίνεται πως οδηγείται η διαδικασία της διοικητικής και προσωρινής παραλαβής του Μητροπολιτικού Ναού του Πύργου και έτσι ο ναός όχι μόνο θα παραμείνει σιωπηλός την Μεγάλη Βδομάδα και το Πάσχα, αλλά θεωρείται αβέβαιο αν θα λειτουργήσει ακόμη και τα Χριστούγεννα του 2017!

Στον Πύργο οι πιστοί ερωτούν και μάλιστα εν όψει της εβδομάδος των Παθών «πότε θα λειτουργήσει ο ναός». Η απάντηση είναι πραγματικά δύσκολη και σίγουρα λυπεί  χριστεπώνυμο πλήρωμα.

Η επιτροπή

Πιθανότατα αμέσως μετά το Πάσχα, την εβδομάδα της Διακαινησίμου,  θα έρθει τριμελές κλιμάκιο του ΥπΠΟ στον Πύργο το οποίο θα συναντηθεί εντός του Αγίου Νικολάου, με εκπρόσωπο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου,  που έχει οριστεί από την Μητρόπολη Ηλείας για την διοικητική και προσωρινή παραλαβή του έργου. Παρόντα στα συνάντηση θα είναι και τα υπόλοιπα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου αλλά τον λόγο θα έχει ο εκπρόσωπός τους. Εύλογα λοιπόν τίθεται το ερώτημα: τι θα πράξει ο εκπρόσωπος; Θα παραλάβει το έργο, αγνοώντας σειρά εγγράφων  που επισημαίνουν κακοτεχνίες στην στέγη του ιερού ναού; Θα παραλάβει το έργο;

Δεν υπογράφει για στέγη

Η «Πατρίς» που πρώτη και με σειρά εγγράφων αποκάλυψε από πέρυσι, τί συμβαίνει με τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου και συνεχίζει να παραμένει σφραγισμένος, σήμερα επικαλούμενη αξιόπιστες πηγές, τονίζει ότι θεωρείται απίθανο να υπογράψει την παραλαβή του έργου (στο σύνολό του)  ο εκπρόσωπος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου. Ο εκπρόσωπος θα παραλάβει τμήματα του έργου, όχι όμως την στέγη του ιερού ναού, αφού σε αυτήν έχουν επισημανθεί οι κακοτεχνίες. «Πώς θα παραληφθεί η στέγη από την οποία θα πρέπει να αναρτηθούν πολυέλαιοι βάρους περίπου 2, 5 τόνων και οι τρεις;», διερωτάται άνθρωπος που γνωρίζει και παρακολουθεί τις εξελίξεις στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου.

Ούτε τα Χριστούγεννα

Τονίζεται λοιπόν ότι η παραλαβή δεν θα αφορά το σύνολο του έργου. Και αυτό γιατί είναι άγνωστο αν έχουν διορθωθεί οι κακοτεχνίες που είχαν επισημανθεί στην στέγη από τον αρχικό μελετητή του έργου, κακοτεχνίες που εν μέρει είχαν αποδεχθεί και οι μηχανικοί του ΥπΠΟ. Ο εκπρόσωπος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραδώσει στην τριμελή επιτροπή έγγραφο στο οποίο θα αναφέρονται αναλυτικά οι λόγοι που δεν παραλαμβάνεται το έργο στο σύνολό του.

Αν  λοιπόν δεν παραληφθεί ο ιερός ναός, το Υπουργείο Πολιτισμού θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους αποκατάστασης των κακοτεχνιών για την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου.

Δυστυχώς οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν μεγάλη καθυστέρηση στην λειτουργία του ιερού ναού. Άνθρωποι που γνωρίζουν υποστηρίζουν πως ούτε τα Χριστούγεννα του 2017 θα είναι έτοιμος για λειτουργία ο ναός κόσμημα για τον Πύργο.