Ηλεία

Σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιπυρική περίοδο – Έξι εναέρια στην Ανδραβίδα

Θωρακισμένη με τον πλέον καλύτερο τρόπο θα είναι για ακόμα μια χρονιά η Ηλεία!
Ακούστε το άρθρο

Θωρακισμένη με τον πλέον καλύτερο τρόπο θα είναι για ακόμα μια χρονιά η Ηλεία σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντός της από αέρος, αφού όπως έγινε γνωστό, και τη φετινή χρονιά θα ενισχύσουν τις προσπάθειες των επίγειων πυροσβεστικών αρχών έξι αεροσκάφη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν εγκατασταθεί στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας από την αρχή του μήνα τα δυο πρώτα εναέρια μέσα που θα βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης και μέχρι και τα μέσα του μήνα αναμένεται να προσγειωθούν και τα υπόλοιπα από τα συνολικά έξι, που θα έχουν την ευθύνη για την προστασία όλης της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ειδικότερα, δυο αεροσκάφη Canadair CL-215 είναι αυτά που έχουν προσγειωθεί πρώτα στο ηλειακό αεροδρόμιο και μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα έρθουν τρία αεροσκάφη Air Tractor και το πολύ σημαντικό όπως έχει αποδειχθεί τα προηγούμενα χρόνια Erickson S-64 Aircrane.

Αξίζει να τονισθεί πως καθένα από τα παραπάνω έχει αποδείξει τη σημασία του τα προηγούμενα χρόνια σε ότι αφορά την κατάσβεση μεγάλων μετώπων που έπληξαν την περιοχή. Τα Canadair λόγω της μεγάλης χωρητικότητας νερού ή αφρού αποδεικνύονται ως τα καταλληλότερα για τον περιορισμό μιας μεγάλης πυρκαγιάς ή την κατάσβεση μιας μικρότερης.

Από την άλλη, τα Air Tractor λόγω του μικρού μεγέθους τους είναι ευέλικτα και έχουν τη δυνατότητα άμεσης παρουσίας όπου χρειαστεί. Τελευταίο αλλά ίσως το σημαντικότερο όλων, το ελικόπτερο Erickson έχει αποδειχθεί ως το «κορυφαίο όπλο» σε ότι αφορά την κατάσβεση, αφού το μέγεθός του και η ευελιξία του τού δίνουν τη δυνατότητα να προσεγγίζει ένα μέτωπο σε απόσταση που κανένα άλλο εναέριο μέσο μπορεί, ενώ παράλληλα έχει και τη δυνατότητα πλήρωσης της δεξαμενής του με το σωλήνα αναρρόφησης που διαθέτει και του επιτρέπει να γεμίζει με νερό από λίμνες, ποτάμια και δεξαμενές με ελάχιστο βάθος 40 cm.

Η εγκατάσταση ΕΜΟΔΕ στην Ηλεία

Η σύσταση των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ), αποκαλούμενων και ως «δασοκομάντος», έχει φέρει σημαντική βελτίωση στο μέτωπο των πυρκαγιών. Αποστολή τους είναι η συνδρομή στην εκτέλεση έργων δασοπροστασίας έναντι του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, η υποστήριξη κατά την διενέργεια των επιχειρήσεων κατάσβεσης μέσω εξειδικευμένων πεζοπόρων και αερομεταφερόμενων τμημάτων και η χρήση ειδικών μηχανοκίνητων μέσων και μηχανημάτων έργου, καθώς επίσης και η συνδρομή στην αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές. Πρόκειται για ένα σώμα που θα είναι σε διαρκή κίνηση και που θα ενεργεί όλο το χρόνο και όχι μόνο την περίοδο του καλοκαιριού.

Ευτυχές θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το γεγονός πως ένα τμήμα από δασοκομάντος που ανήκει στην Περιφέρειά μας αναμένεται να εγκατασταθεί στο νομό μας μετά από απόφαση του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο έκρινε πως λόγω των πολλών περιστατικών πυρκαγιάς των προηγούμενων ετών είναι αναγκαία η εγκατάσταση μέρους της μονάδας αυτής στο νομό μας για αμεσότερη ανταπόκριση όπου χρειάζεται.

Ευεργετικές οι ασκήσεις ετοιμότητας!

Σε ότι αφορά το επίπεδο ετοιμότητας των πυροσβεστικών αρχών της Ηλείας, εκτελέστηκαν φέτος πριν και κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου αρκετές ασκήσεις ετοιμότητας, στις οποίες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες και τα κλιμάκια του νομού απέδειξαν την άριστη συνεργασία τους με όλους τους αρμόδιους φορείς που συμμετείχαν και έδειξαν πως με σωστό πλάνο και κατανομή ρόλων, θα περιοριστούν οι κίνδυνοι σε μεγάλο βαθμό.

Μάλιστα, στις ασκήσεις αυτές τέθηκαν τα χειρότερα πιθανά σενάρια, προκειμένου από κοινού όλοι οι εμπλεκόμενοι να δοκιμαστούν σε δύσκολες καταστάσεις.

Όλη η επικαιρότητα